Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th February 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 10th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 10th February 2020


1.Which among the following state has launched new horticulture policy?
A. Assam
B. Jammu and Kashmir
C. Uttar Pradesh
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jammu and Kashmir

Explanation: The Jammu and Kashmir government is to announce a horticulture policy with an aim to tackle upcoming marketing challenges and increase the production manifold. The new policy will focus on increasing production and tackle climate change, given the unique temperature of the place.

2.Which of the following state government is to create separate identity card to the transgender community?

A. Rajasthan
B. Kerala
C. Karnataka
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation: Rajasthan state government has announced that it is to connect the transgender community with the mainstream society. It is to provide separate identity cards for transgenders in the state. The announcement was made by the Social Justice and Empowerment Minister Master Bhanwarlal Meghwal.

3.Which of the following has been found as the host of the Coronavirus in China by researchers?
A. Pteropus
B. Aedes mosquitoes
C. Pangolin
D. Pigs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pangolin

Explanation: The researchers who has conducted the research on the animal origin of the deadly coronavirus outbreak in China found that the endangered pangolin may be the reason for the outbreak. Scientists of the South China Agricultural University found the genome sequences of viruses in pangolins to be 99% identical to those on coronavirus patients.

4.Digital Payment Index is launched by—————.

A. State Bank of India
B. ICICI Bank
C. Reserve Bank of India
D. SEBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Reserve Bank of India

Explanation:  The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a digital payments index (DPI) by July 2020. This index will indicate the level of digitalization prevailing in the country. DPI will help the regulator and government to understand the adoption of digital payments in the country

5.DRDO has launched 200 km strike tactical ballistic missile named as:

A. Prahaar
B. Pranash
C. Sagarika
D. Surya Missile
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pranash

Explanation:  Pranash has been launched by the Defence Research Development Organisation(DRDO).The missile is an advanced version of the 150-km strike range Prahaar missile which was being developed for tactical missions. The surface-to-surface ballistic missile will be of use for the Air Force and Army.

6.‘Pahla Girmitiya’ the famous novel is written by:

A. Krishna Sobati
B. Namvar Singh
C. Surendra Mohan Pathak
D. Giriraj Kishore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Giriraj Kishore

Explanation: Giriraj Kishore dies in Kanpur at 82; known for the novel ‘Pahla Girmitiya’. Giriraj Kishore was an Indian writer, who was awarded the Padma Shri by the President of India in the year 2007. He lived in Kanpur and was a retired government servant. He was given the Sahitya Akademi Award in 1992, the Vyas Samman in 2000, and an honorary Ph.D. by Chhatrapati Shahu Ji Maharaj University in 2002.

7. Annual African Union Summit was organized in:

A. Addis Ababa
B. Algeria
C. South Africa
D. Nigeria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Addis Ababa

Explanation: The African Union Summit was oragnised in Addis Ababa in Ethiopia. The theme for this year summit was “Silencing the Guns: Creating Conducive Conditions for Africa’s Development”. This 33rd Ordinary Summit, which commenced on 21st January, will run until the 10th of February.

8.Which of the following country has witnessed the most number of cases of Corona Virus outside China?

A. Philippines
B. Japan
C. India
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: Japan witnessed highest number of Coronavirus patients outside China. About 80 people have been confirmed with Coronavirus and several other people were found infected in an isolated cruise ship.

9.Kishore Kumar Samman was awarded to:

A. Asha Parekh
B. Hema Malini
C. Rekha
D. Waheeda Rehman
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Waheeda Rehman  

Explanation: Veteran actor Waheeda Rehman was awarded with Madhya Pradesh government’s prestigious Kishore Kumar Award for 2018. Waheeda Rehman (born 3 February 1938) is an Indian actress and dancer who has appeared in mainly Hindi films, as well as Telugu, Tamil, Bengali and Malayalam films. She is noted for her contributions to different genres of films and different roles from the 1950s, 1960s, and early 1970s.

10.Which of the following organization handed over the Sharang artillery gun to the Indian Army?

A. DRDO
B. OFB
C. ISRO
D. BARC
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. OFB

Explanation: The Ordnance Factory Board (OFB) on Friday handed over Sharang, the first 130mm M-46 artillery gun upgraded to 155mm to the Indian Army. It was formally handed over by OFB at the Defexpo.

11. Which of the following ministry has launched Ek Bharat Shresth Bharat campaign in the country fron February 10 to February 28 to promote the spirit of National integration?

A. Ministry of Human Resource Development
B. Ministry of Electronics and Information Technology
C. Ministry of Communications
D. Ministry of Information and Broadcasting
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ministry of Information and Broadcasting

Explanation: Information and Broadcasting Ministry organising ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ campaign across the country from February 10 to 28 to promote the spirit of national integration.  The broad objectives of Ek Bharat Shrestha Bharat include celebrating the Unity in Diversity of our nation and promoting the spirit of national integration through engagement between all states and union territories.

12.At the DefExpo 2020, over 200 MoUs, Transfer of Technology (ToTs), Product launches were concluded at the ceremony titled “___________”
A. Parmanu
B. Samjhauta
C. Bandhan
D. Prastaav
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bandhan

Explanation: The 11th edition of the biennial DefExpo 2020, concluded in Lucknow. The theme of the 11th Edition was “India: The Emerging Defence Manufacturing Hub”. More than 1,000 companies, including 165 offshore enterprises participated in the event. Over 200 partnerships involving Signing of Memorandum of Understanding (MoUs), Transfer of Technology (ToTs), Product launches were concluded during a ceremony titled “Bandhan” at DefExpo 2020.

13.The 23rd edition of the National Conference on e-Governance 2020 held at:

A. Mumbai
B. Pune
C. Bangalore
D. Kochi
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation:  The 23rd edition of the National Conference on e-Governance was held at Mumbai, Maharashtra on 7-8 February 2020. The theme of the conference was: India 2020: Digital Transformation.

14.The mega industrial exhibition ‘Engiexpo 2020’ will be held in:

A. Mumbai
B. Vadodara
C. Bangalore
D. Chennai
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vadodara

Explanation: The Marine Products Export Development Authority (MPEDA) along with the Central government is to take up the upgradation and modernization of 25 fishing harbours in the country. The estimated outlay of the project is Rs.2500 crore.

15.Tropical cyclone Damien was observed in_________.

A. Australia
B. Japan
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation:  Tropical Cyclone Damien has hits Australia’s Northwestern Region, Pilbara.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions