Daily GK & Current Affairs Quiz– 6th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 6th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 6th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 6th May 2019


1. Pakistan recently appointed __________ as its new central bank governor.

A. Mohammad Ghani
B. Ajmal Shareef
C. Reza Baqir
D. Tariq Bajwa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Reza Baqir

Explanation: It is worth mentioning that currently, Pakistan is negotiating the final stages of a bailout with the International Monetary Fund (IMF). Reza Baqir will replace Tariq Bajwa, who was unexpectedly removed from the post.

2. Global Registry of Violent Deaths (GReVD), sometimes seen in the news, is a new initiative of _________.
A. IMF
B. SIPRI
C. UNDP
D. Amnesty International
E. None of the

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SIPRI

Explanation: The registry will count deaths caused by all forms of violence. Its 1st phase is funded by the Swedish Postcode Foundation & the UK’s Department for International Development. Notably, SDG 16 states that in order to achieve a peaceful and inclusive society, the number of violent deaths in the world must be reduced.

3. Vodafone Idea has inked a new 5-year technology outsourcing contract with ______ recently.
A. Infosys
B. IBM
C. Microsoft
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IBM

Explanation: The size of the deal is estimated to be around $700-800 million, according to some reports. It will also provide a platform for fast-track joint initiatives in AI and IoT.

4. The Asia-Pacific region is expected to power ahead growing at _______ this year, according to ADB.
A. 3.4%
B. 4.8%
C. 5.7%
D. 6.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5.7%

Explanation: As per the Asian Development Outlook 2019 reportdeveloping Asia is projected to grow by 5.7% this year. Notably, consumption’s contribution to growth rose from 3.4% in 2017 to 3.7% in 2018.

5. Which among the following emerged as the top choice for Indian investors ahead of other cities?

A. London
B. Dubai
C. South Africa
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. London

Explanation: To attract Indian FDI with 52 projects, United Kingdom emerged as the top most nation. It is worth mentioning that over the past decade, Indian companies have added 2.49 billivon pounds in capital expenditure. They created over 5,691 new jobs for the economy of London.

6. Paytm, India’s mobile payment and commerce platform’s President, __________ has quit the company.
A. Sanjeev Kumar
B. Bhushan Patil
C. Rajesh Mehra
D. Ritu Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bhushan Patil

Explanation: After serving 5 years at the Chinese company Alibaba, he had joined Paytm in March 2016. He was one of the higher ranked executives in Paytm.

7. Defence Ministry recently approved Indian Navy’s proposal to acquire 10 Kamov-31 choppers from ________.
A. Russia
B. France
C. Israel
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Russia

Explanation: The decision was taken at a meeting of the Defence Acquisition Council (DAC). It was led by Defence Minister Nirmala Sitharaman. India has already a fleet of 12 of these Kamov-31 choppers which sanitise the air space.

8. International Firefighters’ Day (IFFD) is observed on ________.
A. May 3
B. May 4
C. May 5
D. May 6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. May 4

Explanation: This day honours the sacrifices that firefighters make to make sure that their communities are as safe as possible. One of the significant symbols of International Fire Fighters Day is the red and blue ribbon.

9. Air India has earmarked Rs _________ to get some of its grounded passenger jets back into operations.
A. 230 crore
B. 500 crore
C. 765 crore
D. 910 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 500 crore

Explanation: ver 10 Airbus A320s and the rest Boeing 787-800s Dreamliner have been grounded Air India Group (Air India, Air India Express, Alliance Air) have a combined fleet of over 160 aircrafts.

10. Nearly 300 people have died following the world’s biggest-ever single-day election, which took place in _________ recently.
A. India
B. Indonesia
C. Pakistan
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Indonesia 

Explanation: Indonesia is the 4th most populous country in the world. Upto 750 million ballots were there that need to be counted—by hand. Death from overwork is a scarily common occurrence. In Japan, ‘karōshi’, translates to “overwork death.”

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. The name Fani, in context of the recent cyclone, has been suggested by which among the following countries?
A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Bangladesh
D. Oman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Bangladesh 

Explanation: World Meteorological Organisation (WMO) is responsible for naming cyclones. Around 10 different naming committees have been formed under the WMO. The Northern Indian Ocean committee comprises of 8 countries: Bangladesh, India, Maldives, Myanmar, Oman, Pakistan, Sri Lanka and Thailand. ‘Fani’ literally means a snake’s hood.

12. Global Wage Report, sometimes seen in the news, is released by ________.
A. World Bank
B. IMF
C. ILO
D. UN-Habitat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ILO

Explanation: According to the findings of the report, women continue to be paid approximately 20 per cent less globally than men.

13. Which country has crowned King Maja Vajiralongkorn as Rama X, celebrating its first new monarch in nearly 70 years? 
A. Malaysia
B. Maldives
C. Oman
D. Thailand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Thailand 

Explanation: It is worth mentioning that the country has been run by an arch-royalist junta since 2014. In his first royal command, he pledged to “reign with righteousness.” King Maha Vajiralongkorn officially took on his father’s crown as part of 3-day ritual, which was composed of Hindu & Buddhist ceremonies.

14. Which state put into effect the legislation that allows shops across the state to function 24 hours?
A. Maharashtra
B. Punjab
C. Gujarat
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat 

Explanation: It would help in generating more employment opportunities for youth. It aims to give women the opportunity to work late hours with their consent. Another important feature of this bill includes limiting the working hours to 9.

15. Which nation will continue with low-level uranium enrichment in line with its nuclear deal with world powers, despite a US move to stop it?
A. Pakistan
B. Iran
C. Syria
D. Lebanon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Iran

Explanation: Intensifying a campaign aimed at halting Iran’s ballistic missile programme, US acted to force Iran to stop producing low-enriched uranium (LEU). Until now, Tehran was allowed to ship LEU produced at Natanz to Russia.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 4th May April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email