Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 30th May 2019


1. Reserve Bank of India has extended the last cut-off timing for customer transactions through Real Time Gross Settlement Systems (RTGS) from 4.30pm to ____ on all working days.

A. 4.45 pm
B. 5.15 pm
C. 5.45 pm
D. 6.00 pm
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6.00 pm

Explanation: The transactions will now take place under three windows, that are 8am-11am, 11am-1am and 1am-6pm. RTGS is considered to be one of the fastest payment method mandated for high value interbank transactions by the central bank.

2. Which among the following fund houses launched first of its kind initiative in India to do mutual fund transactions through Whatsapp?

A. Motilal Oswal AMC
B. Reliance AMC
C. HDFC AMC
D. Aditya Birla AMC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Motilal Oswal AMC

Explanation: The fund house said this feature is not a part of WhatsApp Pay and is different from using it as a payment channel. Investors can invest in either in Lumpsum or through Systematic Investment Plan route.

3. Pema Khandu, was sworn in as the Chief Minister of an elected Bharatiya Janata Party government in ________.

A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Sikkim
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh 

Explanation: Governor B D Mishra administered the oath of office and secrecy to Khandu

4. Which state government appointed Gyanwant Singh as the additional director general (law and order)?

A. Punjab
B. Rajasthan
C. UP
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: Next to that of the director general of police, the post of ADG (law and order) is considered as one of the most important ranks.

5. A delegation of Taliban officials led by the group’s chief negotiator is set to meet Afghan politicians in ______ soon.

A. Washington
B. Moscow
C. New Delhi
D. Islamabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Moscow

Explanation: The 14-member Taliban delegation is led by Mullah Abdul Ghani Baradar. The potential talks would mark the 2nd time leaders from the movement have met opposition leaders in Russia.

6. Vaidehi Vijayakumar has been recently appointed as the new Vice Chancellor of __________.

A. Panjab University
B. JNU
C. DU
D. AMU
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: She has been appointed as the new Vice Chancellor of Mother Teresa Women’s University, for a term of 3 years reportedly.

7. India’s GDP growth during the fiscal 2018-19 is expected at ____ per cent, according to the rating agency Ind-Ra. 

A. 5.2%
B. 5.8%
C. 6.3%
D. 6.9%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6.9%

Explanation: Ind-Ra urged the new government to take short-term measures to arrest slowdown in the Indian economy.

8. British Indian entrepreneur __________ won his/her seat as a Member of the European Parliament (MEP) from London in the European Parliament elections. 

A. Ashok Chawla
B. Mohit Munjal
C. Dinesh Dhamija
D. Alka Soni
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer C. Dinesh Dhamija

Explanation: It is worth noting that Mr Dhamija is a passionate supporter of remaining in the EU. He had contested the Lib Dem seat from London.

9. _______ has been recently elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly.

A. Iran
B. Pakistan
C. India
D. Mongolia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India 

Explanation: The first session of the UN-Habitat Assembly started on May 27 at the headquarters of UN-Habitat in Nairobi and will go on till May 31.

10. US administration removed _______ from its currency monitoring list of major trading partners recently. 

A. India
B. Pakistan
C. North Korea
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. India

Explanation: This is a positive development for India. For the first time, India was placed in its currency monitoring list of countries in May 2018.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. India has decided to join hands with ________ and Sri Lanka to expand the port in Colombo as part of efforts to balance Chinese inroads into the neighbourhood.

A. South Korea
B. Japan
C. Pakistan
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Japan

Explanation: The trilateral project’s goals are to increase Colombo port’s container volume. The three countries will develop the east container terminal.

12. Which among the following sites of MP has been included in UNESCO’s tentative list of world heritage sites?

A. Orchha
B. Konark
C. Sanchi
D. Fatehpur Sikri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Orchha

Explanation: Orchha is situated on the banks of the Betwa river. Orchha is also famous for its 2 elevated minaret called Saavan & Bhadon and its four palaces.

13. Indian Air Force has signed an MoU with ______ for crew selection and training for the prestigious Gaganyaan Programme.

A. DRDO
B. ISRO
C. RAW
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ISRO

Explanation: It is worth noting that Gaganyaan is India’s maiden human spaceflight programme by 2022. It will provide a unique micro-gravity platform in space for conducting experiments.

14. Which country’s parliament passed a resolution for PM Modi’s speech at the Parliament during his upcoming visit?

A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Bangladesh
D. Thailand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maldives

Explanation: In second term of his government, PM Modi is likely to visit Maldives next week on his maiden visit abroad.

15. JOIDES Resolution, sometimes seen in the news, is a/an ____________.

A. Scientific Drilling Ship
B. Agreement to reduce CO2 Emissions
C. Newly Discovered Asteroid
D. UNESCO Heritage Site
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Scientific Drilling Ship

Explanation: To investigate the origin and the evolution of the Earth, the mission aims to explore the Earth below the oceans of the world.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 29th May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email