Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 29th May 2019


1. Which nation launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker?

A. Kazakhstan
B. US
C. India
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Russia

Explanation: As Russia responds to the commercial opportunities presented by melting Arctic sea ice, it launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker. It preparing for more shipping via what it calls the Northern Sea Route (NSR).

2. Who won the 2019 Dr. Lee Jong-wook Memorial Prize for Public health at the 72nd World Health Assembly, Switzerland?

A. Balram Bhargava
B. Keshav Rana
C. Meena Aghi
D. Rashmi Seth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Balram Bhargava

Explanation: Dr. Lee Jong Wook prize for public health was established in 2008. The prize is awarded once a year.

3. SpaceX’s first rocket loaded with _____ Starlink satellites has successfully taken off from Cape Canaveral. 

A. 23
B. 45
C. 51
D. 60
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 60

Explanation: Using a constellation of 12,000 low-orbit satellites, Starlink plans to provide broadband internet access globally. Each satellite of the Starlink system has a life span of five years.

4. Veer Savarkar Jayanti, sometimes seen in the news, is observed on _______.

A. 27th May
B. 28th May
C. 29th May
D. 30th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 28th May

Explanation: He was a freedom fighter, social reformer and formulator of the Hindutva philosophy. The airport at Port Blair was renamed Veer Savarkar International Airport in 2002.

5. Bundala National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. Myanmar
B. Sri Lanka
C. Bangladesh
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri Lanka 

Explanation: It is one of Sri Lanka’s foremost destinations for birdwatchers. Bundala is also home to 32 species of mammals, including civets, mongooses, wild pigs, and giant Indian palm squirrels.

6. Leshan Giant Buddha, a tall stone statue, is located in which among the following nations?

A. South Korea
B. India
C. Afghanistan
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. China

Explanation: The colossal statue is over 1,300-years-old. It is considered to be the largest stone Buddha in the world. Located to the east of Leshan City, the entire statue is made of stone, except for the ears.

7. PM Modi has invited leaders from the ________ countries, Kyrgyz Republic and Mauritius for the May 30 ceremony that will mark his return to office. 

A. SAARC
B. BIMSTEC
C. SCO
D. G20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BIMSTEC

Explanation: This invitation is a part of the Modi government’s “Neighbourhood First” policy. By inviting the BIMSTEC leaders (instead of SAARC), India has decided to keep Pakistan out of its engagement.

8. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test fired ___________ missile from ITR , Chandipur, Odhisa on 25 and 27 May 2019. 

A. AKASH-MK-1S
B. AKASH-LK-5S
C. AKASH-YK-9S
D. AKASH-QK-2S
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  A. AKASH-MK-1S

Explanation: It’s a surface to air missile which can neutralize advanced aerial targets. It has a combination of both command guidance & active terminal seeker guidance.

9. Menstrual Hygiene Day, sometimes seen in the news, is an annual awareness day on ________.

A. May 25
B. May 28
C. June 2
D. June 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. May 28

Explanation: This day is dedicated to raising concerns regarding menstrual sanitation and hygiene. According to 2019 data, 121 million women in the country use sanitary napkins.

10. ______ added ‘Gaming Disorder’ to the section on addictive disorders recently. 

A. WHO
B. UNICEF
C. UNESCO
D. MCI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. WHO

Explanation: This disorder is characterised by a pattern of persistent/recurrent gaming behaviour. It has been included as a disease in the International Classification of Diseases (ICD 11).

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. The newly created anti-corruption ombudsman has launched a competition for its logo and motto. Name the ombudsman body.

A. NITI Aayog
B. NCLT
C. RAW
D. Lokpal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Lokpal

Explanation: Lokpal is a statutory body constituted under The Lokpal and Lokayuktas Act 2013. The motto/slogan should be catchy & should not be more than four-five words.

12. Team India will be seen sporting which coloured jersey during the ICC Cricket World Cup 2019 for their ‘away matches’?

A. Purple
B. Orange
C. Green
D. Black
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Orange

Explanation: According to ICC’s bew rule, all participating teams will be required to provide 2 different coloured kits, especially for televised ICC events. It is worth noting that having the concept of ‘home’ and ‘away’ jersey is quite common in football.

13. India’s ranking on the Speedtest Global index for mobile internet speeds, slipped to _____ in April this year.

A. 95
B. 99
C. 115
D. 121
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 121 

Explanation: It shows that mobile internet speeds in the country remain sluggish, despite Reliance Jio’s entry and expansion. Other countries in the region like China, Pakistan fare better.

14. Who added the third gold in India’s medals tally at the ISSF World Cup 2019 in Munich as he/she bagged the top podium spot in the 25 metre pistol event?

A. Devendra Raghav
B. Rahi Sarnobat
C. Heena Jaiswal
D. Nalini Dutt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rahi Sarnobat

Explanation: It is worth noting that Rahi had become the first Indian pistol shooter to win a World Cup gold in 2013. As a result, Rahi bagged a quota place for the Tokyo 2020 Games.

15. Takht-i-Bahi, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. Iran
B. Syria
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pakistan

Explanation: Takht, in Persian means throne, and bahi means spring. It is listed in the World Heritage List. It is considered one of the most well-structured Buddhist monasteries.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email