Daily GK & Current Affairs Quiz– 28th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 28th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 28th May 2019


1. World Thyroid Day is celebrated on _________ every year to raise awareness and reduce the prevalence of thyroid related disorders.

A. 24 May
B. 25 May
C. 26 May
D. 27 May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25 May

Explanation: Thyroid diseases produce a considerable burden in India. It has been estimated that around 32% of people suffer from various thyroid related disorders.

2. Who has become the first world leader to meet Japanese Emperor Naruhito?

A. Narendra Modi
B. Donald Trump
C. Imran Khan
D. Xi Jinping
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Donald Trump 

Explanation: Trump is in Japan for a four-day state visit. Naruhito, is now the country’s 126th emperor, He has been welcomed in a new era, called “Reiwa”.

3. Border Security Force Investiture Ceremony and Rustomji Memorial Lecture 2019 were recently organized in _______.

A. Chandigarh
B. New Delhi
C. Noida
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: On the occasion, NSA Ajit Doval presented bravery awards to BSF officials for their outstanding work.

4. Which among the following banks has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs?

A. Bank of Baroda
B. NABARD
C. Corporation Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Corporation Bank

Explanation: It offers a competitive interest rate structure in the industry. It is worth noting that a range of innovative and business-friendly banking products and services for MSME entrepreneurs are provided by this bank.

5. RBI will conduct an auction on June 13 to purchase government securities under Open Market Operation (OMO) for _______ to infuse durable liquidity. 

A. ₹15,000 crore
B. ₹35,000 crore
C. ₹45,000 crore
D. ₹70,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹15,000 crore

Explanation: So far, in the current financial year, it conducted OMO purchase of 5 government securities on 2 occasions.

6. The government has approved the merger of National Sample Survey Office (NSSO) with _______ under the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI).

A. NITI Aayog
B. SEBI
C. RBI
D. CSO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. CSO ( Central Statistics Office)

Explanation: The restructuring is in line with the proposed National Policy on Official Statistics which was floated last year. The policy is based on a 2005 decision in UPA.

7. Who has been appointed as the new Force Commander of the UN’s mission in the war-torn South Sudan? 

A. Vikram Ahuja
B. Nikhil Pandit
C. Shailesh Tinaikar
D. Harman Bajwa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shailesh Tinaikar

Explanation: He is the recipient of the prestigious Sena Medal and Vishisht Seva Medal. He had earlier also served in various United Nations missions.

8. Prem Singh Golay (Tamang) recently took oath as the New Chief Minister of _____.

A. UP
B. Nagaland
C. Tripura
D. Sikkim
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Sikkim

Explanation: Governor Ganga Prasad administered the oath of office and secrecy to Mr. Golay and his CoM (Council of ministers). Mr Golay is not a member of the state assembly at present as he did not contest the polls.

9. The Centre has cleared the appointment of Justice ______ as the Chief Justice of the Delhi High Court.

A. Gita Mittal
B. Indu Malhotra
C. Ramesh Jain
D. DN Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. DN Patel

Explanation: The post of the Delhi HC Chief Justice will fall vacant after the retirement of Justice Rajendra Menon next month. served as the Acting Chief Justice of the Jharkhand HC between 2013 and 2018.

10. The shipment of India’s largest liquid hydrogen storage tank was flagged off recently in which among the following states?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Andhra Pradesh

Explanation: VRV Asia Pacific manufactured the storage tank with a Liquid Nitrogen shield, in an effort with Satish Dhawan Space Centre (SDSC) SHAR. Its storage capacity is 120 kiloliters.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Prem Tinsulanonda, one of the most influential figures in modern Thai politics, has died aged 98. He was the former PM of _________.

A. Thailand
B. India
C. Sri Lanka
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Thailand 

Explanation: He is widely believed to have been instrumental in the 2006 coup against then PM Thaksin Shinawatra. Prem was born in southern Thailand in 1920.

12. Who has been announced as the winner of this year’s Swansea University International Dylan Thomas Prize?

A. Guy Gunaratne
B. Ramesh Kapoor
C. Michael Adebolajo
D. John McCain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Guy Gunaratne

Explanation: Gunaratne has won the £30,000 Swansea University International Dylan Thomas prize for In Our Mad and Furious City. The British-Sri Lankan writer, was also longlisted for the 2018 Man Booker prize.

13. Over 25 state governments may have to pay environment compensation of Rs one crore each for not submitting their respective action plans on systematic disposal of plastic waste the _______ deadline set by the NGT has passed by.

A. April 15
B. May 10
C. May 15
D May 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: The states had to submit action plans by April 30 to the CPCB. Else, they would have to pay a compensation at the rate of Rs one crore each month.

14. __________ announced the induction of a Boeing 737, taking its fleet size to 100 aircraft, becoming the fourth domestic airline to achieve the feat. 

A. Vistara
B. SpiceJet
C. GoAir
D. Alliance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SpiceJet

Explanation: With this, SpiceJet now has 68 Boeing 737s, 30 Bombardier Q-400s and two B737 freighters. It is worth noting that SpiceJet is a key player in the Union government’s regional connectivity scheme UDAN.

15. Who received the ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’ recently?

A. Acharya Balkrishna
B. Mira Aghi
C. Arun Desai
D. Meena Sirohi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Acharya Balkrishna

Explanation: Patanjali Ayurved produces a range of Ayurvedic medicinal and personal care products. The company was co-founded by Baba Ramdev and Balkrishna.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email