Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 27th May 2019


1. NewSpace India Limited (NSIL), the commercial arm of _______, was officially inaugurated in Bengaluru.

A. NITI Aayog
B. ISRO
C. DRDO
D. IMD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ISRO

Explanation: NSIL was incorporated on March 6 2019. It has an authorised share capital of Rs 100 crore and initial paid up capital of Rs 10 crore.

2. ______ unveiled a new strategy to dramatically cut deaths and injuries from snakebites, warning a dearth of antivenoms could soon spark a “public health emergency”.

A. ADB
B. WHO
C. UNICEF
D. World Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. WHO

Explanation: Each year, nearly three million people are bitten by poisonous snakes. 2 years ago, WHO categorised “snakebite envenoming” as a Neglected Tropical Disease.

3. A government-appointed advisory group headed hy ________ has suggested issuance of ‘Elephant Bonds’.

A. Amitabh Kant
B. Rajiv Kumar
C. Shashi Tharoor
D. Surjit Bhalla
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Surjit Bhalla

Explanation: In these bonds, people who declare having undisclosed income, will have to mandatorily invest half of that amount in these securities. This group was set up by the commerce ministry in September last year.

4. Urban 20 (U20) is an initiative developed in ____ under the leadership of the Mayor of Buenos Aires and Mayor of Paris.

A. 2015
B. 2017
C. 2018
D. 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2017

Explanation: It seeks to develop a joint position and collective messages to inform and enrich the discussions of national leaders at the G20 Summit through unique urban perspectives.

5. Which among the following plans to launch an ambitious ₹1.5 lakh crore EQUIP project? 

A. HRD Ministry
B. Finance Ministry
C. Corporate Affairs Ministry
D. Personnel Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HRD Ministry

Explanation: EQUIP stands for the Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. It was crafted by ten committees led by experts.

6. Who will be sworn-in as Odisha Chief Minister on May 29 for a fifth consecutive term?

A. Naveen Patnaik
B. Pitambar Acharya
C. Sambit Patra
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Naveen Patnaik

Explanation: Mr Patnaik, defeated Pitambar Acharya of BJP by a margin of 60,160 votes from Hinjili Assembly constituency. In the Lok Sabha polls, BJD won 12 seats, BJP 8 and Congress one.

7. Tractors and Farm Equipment Limited, has announced a brand association with _________ for Massey Ferguson tractors. 

A. Sunny Deol
B. Gautam Gulati
C. Salman Khan
D. Akshay Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Akshay Kumar

Explanation: The globally renowned Massey Ferguson brand is one of the most iconic tractor brands.

8. Who has won the Joan Miro Prize for 2019 recently?

A. Nalini Malani
B. Pooja Vajpayee
C. Simran Ahuja
D. Preeti Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nalini Malani

Explanation: This award is named after Spanish painter and sculptor Joan Miró. Malani was born in the Pakistani city of Karachi in 1946.

9. International Missing Children’s Day, sometimes seen in the news, is celebrated on ________.

A. May 24
B. May 26
C. May 28
D. May 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: It is worth noting that U.S. President Ronald Reagan proclaimed May 25th National Missing Children’s Day, in 1983. Every year, 25 May is commemorated as International Missing Children’s Day.

10. ______ is organising a nationwide customer meet on May 28 to understand their grievances and enhance services.

A. Bank of Baroda
B. SBI
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. SBI

Explanation: SBI will engage with over 1 lakh customers at over 500 locations through 17 of its local head offices. Customers would also be educated about the use of alternative banking channels and Yono SBI.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. UK’s economy has lost nearly _________ of GDP relative to its growth path prior to the referendum on exiting the EU, According to Goldman Sachs.

A.7.5%

B.2.5%

C.1.5%

D.10.5%

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 2.5%

Explanation: This is a new report published by investment banking giant Goldman Sachs. Had UK voters opted to remain, the economy would’ve been in a much stronger position.

12. “Reiwa”, sometimes seen in the news, is the imperial era that has recently begun in which country?

  1. India
  2. Japan
  3. US
  4. China
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: The imperial era name, or “gengo”, is used on calendars and coins. Starting with the Meiji era, it adopted the practice of “one emperor, one era name.” It is worth noting that Japan imported the imperial calendar system from China.

13. “Sary-Arka-Antiterror 2019” is related with which among the following?

A. SAARC
B. SCO
C. BIMSTEC
D. G20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SCO

Explanation: This joint exercise was announced during the 34th meeting of the RATS council held in Uzbekistan. RATS stands for ‘Regional Anti-Terrorist Structure’

14. In October 2020, ________ will host an international summit to combat anti-Semitism. 

A. Iran
B. Sweden
C. Portugal
D. Syria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sweden 

Explanation: The planned location for the conference: the southern city of Malmö. It is also a reminder that many governments & international organizations have institutionalized the fight against anti-Semitism.

15. RBI fixed the investment limit at ₹54,606.55 crore for foreign portfolio investors (FPIs) under VRR. Expand VRR.

A. Voluntary Retention Route
B. Voluntary Recovery Route
C. Voluntary Retention Ratio
D. Voluntary Ratio Route
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Voluntary Retention Route 

Explanation: VRR for investments by FPIs was introduced on March 1. To increase the operational flexibility, RBI has made certain changes in the scheme.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email