Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 26th May 2019


1. Twitter recorded ________ conversations for Lok sabha elections between January 1 to May 23.

  1. 234 million
  2. 299 million
  3. 328 million
  4. 396 million
  5. E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 396 million

Explanation: PM Modi emerged as the most mentioned political personality throughout the course of elections. Around 3.2 million tweets were observed on the counting day itself.

2. Which among the following has received TRUE Zero Waste Platinum certification?

  1. Patanjali
  2. Colgate India
  3. TCS
  4. SAIL
  5. E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Colgate India

Explanation: It is worth mentioning that Green Business Certification Inc. (GBCI) awarded the four manufacturing sites in India of Colgate India, TRUE Zero Waste Platinum certification.

3. Around ______ jobs were created in the formal sector during the financial year 2018-19, according to data released by the Central Statistics Office (CSO).

  1. 1.12 crore
  2. 1.34 crore
  3. 1.37 crore
  4. 1.51 crore
  5. E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1.37 crore

Explanation: To derive employment generation in the formal sector, the CSO used addition to the EPF subscriber base.

4. A unique ‘Tree Ambulance’ service – an initiative to provide care to trees besides spread green cover, was launched in _______.

  1. Chandigarh
  2. Chennai
  3. Pune
  4. Kochi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chennai

Explanation: This service aims at providing first aid treatment to trees, aiding tree plantation, shifting trees, seed bank, seed ball distribution, survey of trees etc.

5. RBI will allow large modern currency chests to increase the service charges from the existing rate of ₹5 per packet of 100 pieces to a higher rate subject to a maximum of _____ per packet. 

  1. ₹6
  2. ₹8
  3. ₹10
  4. ₹12
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ₹8

Explanation: Only a currency chest which fulfils the minimum standards, will be eligible to be called as a large modern currency chest.

6. India has ended all imports of oil from _____, becoming the latest country to grudgingly comply with threatened US sanctions.

  1. North Korea
  2. Syria
  3. Lebanon
  4. Iran
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Iran

Explanation: Since the USA waivers granted to 8 buyers expired early this month, India has stopped importing oil from Iran. By late April, India had dropped its dependency on Iranian oil to 1 million tonnes a month.

7. Who will enter the Lok Sabha as the youngest woman member in the Lower House’s history?

  1. Chandrani Murmu
  2. Priyanka Vadra
  3. Harsimrat Badal
  4. Smriti Irani
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chandrani Murmu

Explanation: Murmu has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. She was elected as Biju Janata Dal (BJD) candidate from the Keonjhar seat.

8. President Ram Nath Kovind dissolved ______ with immediate effect on recommendation of the Union cabinet.

  1. 16th Lok Sabha
  2. 18th Lok Sabha
  3. 20th Lok Sabha
  4. 21st Lok Sabha
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 16th Lok Sabha

Explanation: It is worth mentioning that BJP scored a resounding victory, bagging 303 out of 542 seats. After a Cabinet meeting chaired by Modi made the recommendation, a communique was issued by the Rashtrapati Bhavan.

9. Which among the following has been formally fleet certified to fly on blended aviation fuel?

  1. AN-32 aircraft
  2. AN-68 aircraft
  3. AN-99 aircraft
  4. AN-05 aircraft
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. AN-32 aircraft

Explanation: The indigenous bio-jet fuel was first produced by the CSIR-IIP lab at Dehradun in 2013. This is a huge step in promoting the ‘Make in India’ mission as this bio-fuel would be produced from Tree Borne Oils.

10. Hon’ble Lt Governor of Delhi Shri Anil Baijal inaugurated the Sahara Naval Hostel for the ‘Veer Naris’ in _______.

  1. Kolkata
  2. Mumbai
  3. Pune
  4. New Delhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. New Delhi

Explanation: The Sahara Hostel comprises compact suites, along with a common Dining Hall and a Community Hall. The hostel addresses a long term need felt towards rehabilitation of Naval ‘Veer Naris’.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. The Election Commission invoked _________ of the Constitution to curtail the campaigning for the last phase of the election on May 19.

  1. Article 123
  2. Article 249
  3. Article 300
  4. Article 324
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Article 324

Explanation: Due to widespread poll-related violence, EC had invoked Article 324 to put a premature end to campaign.

12. The Second Shanghai Cooperation Organization (SCO) Mass Media Forum is being held in _________.

  1. Kyrgyzstan
  2. India
  3. China
  4. Japan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kyrgyzstan

Explanation: It aims to strengthen the exchange & cooperation in the field of mass media amongst SCO nations. The first SCO Media Summit was held in Beijing on 1 June 2018.

13. India’s capital, Delhi, has how many parliamentary seats in the Lok Sabha?

  1. 5
  2. 7
  3. 13
  4. 10
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7

Explanation: It is worth mentioning that in 2019 elections, BJP which swept all the seven seats in Delhi.

14. Who won the Chandigarh constituency in the 2019 Lok Sabha elections?

  1. Pawan Bansal
  2. Kirron Kher
  3. Harmohan Dhawan
  4. Arun Jaitley
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kirron Kher

Explanation: Chandigarh is a parliamentary constituency in region of Chandigarh (North India). The estimated literacy level of Chandigarh is 86.43%.

15. PM Modi will take oath as Prime Minister on ______ at 7 pm at Rashtrapati Bhavan.

  1. May 28
  2. May 30
  3. June 1
  4. June 3
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. May 30

Explanation: It is worth mentioning that Modi is the first non-Congress PM to return to power after a full 5-year term. In 2014, Modi had called SAARC leaders for his oath ceremony.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 25th May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email