Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 25th May 2019


1. Who has defeated Congress chief Rahul Gandhi in the constituency of Amethi?

A. Narendra Modi
B. Amit Shah
C. Smriti Irani
D. LK Advani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Smriti Irani

Explanation: It is worth mentioning that Rahul Gandhi has been the MP from Amethi since 2004.

2. World Turtle Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.

A. May 22
B. May 23
C. May 24
D. May 27
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. May 23

Explanation: It is worth noting that the World Turtle Day was founded in 2000 by American Tortoise Rescue.

3. Congress has won how many parliamentary seats in Punjab?

A. 4
B. 6
C. 8
D. 13
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 8

Explanation: Out of the total 13 seats in Punjab, Congress romped home to impressive victory. The Akali Dal-BJP alliance won on four seats and the AAP bagged one.

4. Malaria has been eliminated from Algeria and ________, according to the World Health Organization (WHO).

A. Pakistan
B. Argentina
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Argentina

Explanation: Malaria is a parasitic disease transmitted through the bite of female Anopheles mosquitoes. In 2017, there were an estimated 219 million cases.

5. Who became the first woman pilot of the Indian Air Force (IAF) to qualify to undertake combat missions on a fighter jet?

A. Komal Bajwa
B. Ranjana Harsh
C. Bhawana Kanth
D. Anupama Banerjee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bhawana Kanth

Explanation: Bhawana joined the fighter squadron in November 2017 and flew the first solo on MiG-21 Bison in March last year.

6. United States, Japan, South Korea and Australia have kicked off “first-of-its-kind” naval drills near Guam. Name this exercise.

A. Pacific Vanguard
B. Indian Vanguard
C. Arctic Vanguard
D. South China Sea Vanguard
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pacific Vanguard 

Explanation: This exercise brings together more than 3,000 sailors from the four countries. It is worth noting that Guam is home to more than 160,000 people. This place was at the center of nuclear tensions between Washington and Pyongyang in 2017.

7. International Day to End Obstetric Fistula, sometimes seen in the news, is observed on _______.

A. 22nd May
B. 23rd May
C. 24th May
D. 25th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd May

Explanation: Obstetric fistula is one of the most serious and tragic injuries that can occur during childbirth. Worldwide, around 2 million women are living with this injury.

8. Yeduguri Sandinti Jaganmohan Reddy is all set to take oath as the Chief Minister of _____.

A. Andhra Pradesh
B. Punjab
C. Telangana
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation: Following the formation of Telangana, Jagan Mohan Reddy has revived his political career. Jagan’s padayatra, through which he had covered more than 3,000 km across the state, was also touted to be a huge hit.

9. After RBI, IRDAI and ______ have announced that they will set up their sandboxes.

A. NITI Aayog
B. SEBI
C. PMO
D. DRDO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SEBI

Explanation: The sandbox will help supplement growth in the fintech space and will enable innovative solutions. The applicants need to have a net worth of Rs 10 lakh, to qualify for IRDAI sandbox.

10. _____ has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in India.

A. NDB
B. IMF
C. World Bank
D. ADB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. ADB

Explanation: It is one of the largest single non-sovereign loan ever committed by ADB to Indian Railway Finance Corporation. IRFC will use the proceeds from the loan to install electric traction equipment.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. How many new judges were sworn in on May 24 at the Supreme Court?

A. 2
B. 4
C. 5
D. 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 4

Explanation: Justices Aniruddha Bose, AS Bopanna, Bhushan Ramkrishna Gavai and Surya Kant have been elevated to the top court. With this, the Supreme Court will finally sit at its full strength of 31 judges.

12. Former PepsiCo chairman and CEO Indra Nooyi was presented with an honorary degree by ______, in recognition of her achievements in business.

A. Yale University
B. Brown University
C. Oxford University
D. Stanford University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Yale University 

Explanation: It is worth noting that in 1980, Nooyi received a degree in Master of Public and Private Management from the university’s Yale School of Management. She was among 11 individuals to be presented with the honorary degrees.

13. In the competition ‘Elsevier Foundation-ISC3 Green and Sustainable Chemistry Challenge’, a project idea by _______ has bagged the second prize of €25,000. 

A. Surya Firoz
B. Ankur Patwardhan
C. Himanshu Jindal
D. Nikhil Khanna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ankur Patwardhan 

Explanation: His project’s name is ‘Butterfly attractant for pollination and ecosystem health’. It is about the relation between chemistry and ecosystem. He is currently working as head of the ‘Annasaheb Kulkarni Biodiversity Department’ at Abasaheb Garware College, Pune.

14. Who has bagged the Global Asian of the Year 2018-19 award ‘In Service of the Society and the Nation’ category?

A. Hema Divakar
B. Rajni Narang
C. Bulbul Sharma
D. Harman Kaur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hema Divakar

Explanation: Divakar has had an illustrious career as one of India’s premier gynaecologists. It is worth noting that she heads Divakar’s Speciality Hospital in Bengaluru, in addition to Federation of Obstetrics and Gynaecological Societies of India.

15. Tech Mahindra recently announced its biggest defence order worth Rs ______ to enable digital transformation for the Indian Navy.

A. 300 crore
B. 700 crore
D. 1200 crore
D. 1500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 300 crore

Explanation: Tech Mahindra will implement RFID based Access Control System across all naval bases and ships. The project is scheduled to be implemented over the next two years.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 24th May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email