Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 24th May 2019


1. TAPI Gas meeting has recently taken place in which among the following countries?

A. Iraq
B. Pakistan
C. India
D. Turkmenistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Turkmenistan 

Explanation: The TAPI gas pipeline project is expected to be completed by 2022 in Pakistan. It is worth mentioning that Turkmenistan holds the world’s fourth-largest natural gas reserves.

2. India’s economic growth will regain strength and approach _____ by 2020, according to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

A. 6.1%
B. 6.8%
C. 7.5%
D. 8.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7.5%

Explanation: This growth will come from higher domestic demand due to improved financial conditions. India’s healthy growth forecast came amidst the OECD cutting the projection for global GDP.

3. Ola announced its foray into credit card business in partnership with ______.

A. Bank of Baroda
B. SBI
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SBI

Explanation: SBI is the second largest in the market. This tie-up is being seen as a move to augment its co-branded portfolio.

4. Which among the following has emerged the biggest company by revenue, toppling state-owned Indian Oil Corporation (IOC)?

A. Infosys
B. MindTree
C. TCS
D. Reliance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Reliance 

Explanation: In the 2018-19 fiscal year, Reliance, reported a turnover of ₹6.23 lakh crore. It is worth mentioning that Reliance was about half the size of IOC till about a decade back.

5. Who became the first black African woman to reach the summit of Mount Everest, with an elevation of 8,848m?

A. Saray Khumalo
B. Ilhan Omar
C. Bethlehem Alemu
D. Joy Kewenedo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saray Khumalo

Explanation: Khumalo is on a quest to conquer the highest peaks on each continent. Khumalo has also climbed Mount Kilimanjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina) and Mount Elbrus (Russia).

6. Corporate affairs ministry has planned to introduce artificial intelligence system in _________.

A. MCA 21 Portal
B. MCA 34 Portal
C. MCA 56 Portal
D. MCA 99 Portal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MCA 21 Portal

Explanation: MCA 21 is the electronic backbone for dissemination of information to all stakeholders. It is worth mentioning that MCA 21 system was started in 2006.

7. The International Bank for Reconstruction and Development (World Bank) and __________ have recently enabled secondary market trading recorded on blockchain for bond-i.

A. IMF
B. CBA
C. SAARC
D. NDB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CBA (Commonwealth Bank)

Explanation: The ‘bond-i’ project is World Bank’s initiative to harness the potential of disruptive technologies for development.

8. NBFCs with assets of more than __________ must appoint a chief risk officer (CRO), according to the RBI.A

A. ₹5,000 crore
B. ₹10,000 crore
C. ₹27,000 crore

Correct Answer – A. ₹5,000 crore

Explanation: RBI’s move comes in the wake of ongoing rating downgrades of NBFCs. The CRO shall report directly to the MD and CEO or the risk management committee (RMC) of the board.

[/su_spoiler]

9. NITI Aayog, has reportedly requested for __________ in funding for creating a new cloud platform and sponsoring new research institutes. 

A. ₹7,500 crore
B. ₹27,500 crore
C. ₹45,500 crore
D. ₹56,500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹7,500 crore

Explanation: It is worth mentioning that in June 2018, the NITI Aayog had talked about the cloud platform AIRAWAT (AI Research, Analytics and knoWledge Assimilation plaTform.) in their AI Strategy Report.

10. NPPA recently capped the prices of 9 non-scheduled cancer drugs by up to _____, capping their trade margin at 30%.

A. 45%
B. 67%
C. 72%
D. 87%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 87%

Explanation: This step is in continuation to the government’s efforts to curb profiteering on these vital drugs. It is worth mentioning that NPPA currently fixes price of drugs on the National List of Essential Medicines under schedule-I of DPCO.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Reliance Infrastructure promoted Mumbai Metro One recently announced a tie-up with ________ to enable card payments aimed at boosting cashless travel.

A. Instamojo
B. Atom
C. CCAvenue
D. PayU
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Instamojo 

Explanation: With this, lakhs of commuters of Mumbai Metro One can now pay for their tickets by debit or credit cards. ‘Instamojo’ is the technology partner facilitating this cashless initiative.

12. Which among the following is working on the system of registration of land titles to ensure single-point availability of the entire gamut of information?

A. Haryana
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maharashtra 

Explanation: The state has proposed to introduce the Maharashtra Land Titling Act. It will be a single-window mechanism for authenticating land titles.

13. Which among the following has included the Indian part of Kailash Mansarovar in its tentative list of world heritage sites?

A. UNESCO
B. Amnesty International
C. Ramsar Convention
D. Gates Foundation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UNESCO

Explanation: It is worth mentioning that Archeological Survey of India, sent the proposal mooted by the Ministry of Environment and Forests to UNESCO. The Indian site is part of the larger landscape of 31,000 sq km referred to as the ‘Kailash Sacred Landscape’.

14. Department of Biotechnology (DBT) & Department of Atomic Energy (DAE), signed an MOU for supporting joint collaborative research programmes in the area of _______.

A. Cancer
B. TB
C. Dengue
D. Diabetes
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Cancer

Explanation: This will help strengthen the various initiatives specifically for cancer. This MoU is expected to bring a quantum change in the present scenario of cancer research.

15. International Day of United Nations Peacekeepers, sometimes seen in the news, is observed on _____.

A. 27th May
B. 29th May
C. 2nd June
D. 8th June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 29th May

Explanation: This year, United Nations HQ will commemorate the Day on 24th May. While, peacekeeping missions will observe this day on 29 May. This year’s campaign theme for the Day is “Protecting Civilians, Protecting Peace”.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd May April 2019

RRB JE Exam 2019 – Important Links 

RRB JE Exam Analysis & Reviews All Shifts – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here
General Awareness & General Science ( GA-GS) Questions Asked in RRB JE Exam All Shifts (In English & Hindi) – 22nd May to 2nd June 2019 Click Here


NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Work Book 2019 – Download Now

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

Print Friendly, PDF & Email