Daily GK & Current Affairs Quiz– 18th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 18th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 18th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 18th May 2019


1. Who has been recently re-appointed as Additional Solicitor General in the Supreme Court of India?

A. Hemant Bajwa
B. Ravi Mukherjee
C. Atmaram Nadkarni
D. Mehul Chopra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Atmaram Nadkarni

Explanation: Reportedly, he will serve with effect from May 10, 2019 until June 30, 2020. In 1986, he graduated in law. He went on to complete his Master’s in Bombay.

2. Who declared a national emergency with a motive to protect the nation’s communications network from “foreign adversaries”?

A. Donald Trump
B. Vladimir Putin
C. Narendra Modi
D. Imran Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Donald Trump

Explanation: To restrict US companies from doing business transactions with certain foreign tech suppliers, the order gives the federal government such powers.

3. ________ recently announced the production milestone of 10 million units in India.

A. India Yamaha Motor
B. Bajaj Auto
C. Toyota Motor
D. Hero MotoCorp
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India Yamaha Motor

Explanation: Its 3 manufacturing facilities (Surajpur, Faridabad and Chennai) jointly contributed to the overall production achievement. Its 1st major milestone was achieved in 1999 when the Surajpur factory hit the 1 million unit production milestone.

4. National Dengue Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.

A. 12th May
B. 16th May
C. 20th May
D. 22nd May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 16th May

Explanation: It is caused by the bite of Aedes mosquito. It usually bites in daylight. The only way to prevent dengue is to prevent mosquito bites.

5. _________ has introduced a weightage points system for appointing persons on compassionate ground.

A. CBIC
B. NITI Aayog
C. RBI
D. SEBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CBIC

Explanation: Under the weightage system, points would be given for family pension, General Provident Fund, National Pension System etc. The preference will be given to the widow of a deceased official, according to CBIC.

6. To combat online extremism, India has decided to sign which among the following?

A. Christchurch Call To Action
B. MeToo Call To Action
C. ISIS Call To Action
D. Taliban Call To Action
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Christchurch Call To Action

Explanation: The “Christchurch Call for Action” is a global pledge. It involves both governments and the private sector. It is worth mentioning that on March 15, four gunmen stormed 2 mosques in Christchurch, a city in New Zealand, and killed at least 49 people.

7. Which among the following released “Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019–2021”?

A. SEBI
B. RBI
C. Finance Ministry
D. NABARD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. RBI

Explanation: Its core theme is ‘Empowering Exceptional (E)payment Experience’. The previous vision document covered the period 2016 to 2018.

8.Who will be felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) for his/her support to promoting the cause of children’s rights?

A. Priyanka Chopra
B. Salman Khan
C. Anil Kapoor
D. Ranveer Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Anil Kapoor

Explanation: The actor was the chief guest for the ‘Europe Day’ celebrations. This event highlighted how Europe has always been a favorite shooting destination for Indian filmmakers for many years.

9. BSE recently launched which among the following mobile apps?

A. BSE StAR SF
B. BSE StAR MF
C. BSE StAR KF
D. BSE StAR LF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BSE StAR MF

Explanation: This app is expected to further increase the number of distributors significantly. Presently, BSE’s competitor NSE too has an NMFII app.

10. Zoologists have found a new taxon of vine snake in which among the following states?

A. Andhra Pradesh
B. Odisha
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Odisha

Explanation: The taxonomy of Ahaetulla vine snake isn’t fully understood. Also, there is no consensus on species characterization. The last time a vine snake species was described was in 1906.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Which among the following is set to host Asian Cup 2023 after South Korea withdraw bid?

A. India
B. China
C. Sri Lanka
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. China

Explanation: It is worth mentioning that China staged the tournament in 2004. Then, the hosts lost 3-1 to Japan in the Beijing final. Thailand and Indonesia had also previously expressed interest in hosting this.

12. _________ marked the global celebration of the second edition of the International Day of Light.

A. May 14
B. May 16
C. May 18
D. May 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. May 16

Explanation: It provides an annual focal point for the continued appreciation of light. It is worth mentioning that the first idea for this day dates back to 2009 when John Dudley proposed the idea.

13. Who took charge as the new municipal commissioner of Mumbai’s civic body BMC recently?

A. Anil Ranjan
B. Himanshu Malhotra
C. Praveen Pradeshi
D. Ajoy Mehta
E. None of these

  1. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Praveen Pradeshi

Explanation: He is a 1985-batch IAS officer who is one of the top bureaucrats in Fadnavis’ government. He holds a masters degree in social and economic policy.

14. International Day of Living Together in Peace, sometimes seen in the news, is observed on ______.

A. April 27
B. May 12
C. June 21
D. July 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The UN General Assembly, ( via resolution 72/130) declared May 16 the above mentioned day. This day aims to regularly mobilise the efforts of the international community to promote peace, inclusion, and solidarity.

15. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in which among the following states?

A. Karnataka
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kerala

Explanation: This sanctuary is home to the Great Grizzled Squirrel of India. It got status of national wildlife sanctuary in the year 1984.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th May April 2019

List of New Appointments in the India/International 2019 – Download Free PDF

April 2019 March 2019
February 2019 January 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email