Daily GK & Current Affairs Quiz– 17th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 17th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 17th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 17th May 2019


1. According to the Geological Survey of India (GSI), which among the following has 35% of the total graphite reserves in India?

A. Jharkhand
B. Odisha
C. Arunachal Pradesh
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arunachal Pradesh

Explanation: Graphite is one of the non-metal elements that is a good conductor of electricity. It is known as a dry lubricant for its greasy feel. It has many industrial uses, particularly for products that need very high heat.

2. ___________ has designed a recyclable plastic that can be disassembled into its constituent parts at the molecular level.

A. Berkeley National Laboratory
B. DRDO
C. JAXA
D. ESA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Berkeley National Laboratory

Explanation: US’ Lawrence Berkeley National Laboratory has designed the plastic polymer called polydiketoenamine (PDK). The discovery was recently discovered in a study in the journal Nature Chemistry.

3.Public service broadcaster Doordarshan has begun selling merchandise on ______ to make viewers relive the nostalgia of the 80s and the 90s.

A. Myntra
B. Snapdeal
C. Flipkart
D. Amazon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Amazon

Explanation: Doordarshan’s souvenir store on Amazon will sell merchandise containing the tagline “I am in your DNA, I am your Doordarshan”. It is worth mentioning that in June 2018, Doordarshan had opened a brick-and-mortar souvenir store in New Delhi.

4. Which among the following unveiled the maiden two-week long Yuvika-2019 for the students?

A. NITI Aayog
B. DRDO
C. ISRO
D. SEBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ISRO

Explanation: It’s primarily aimed at imparting basic knowledge on Space Technology, Space Science & Space Applications.

5. Who reached the top of Mount Everest for a 23rd time on May 15, creating a new record for the most summits of the world’s highest mountain?

A. Hina Das
B. Kami Rita
C. Shruti Kumar
D. Hema Pandya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kami Rita

Explanation: Kami Rita Sherpa is a native of Thame village located in the shadow of Mount Everest. Rita reached the top of Mount Everest for a 23rd time.

6. Indian Navy’s first full-fledged SSB was inaugurated recently at __________.

A. Pune
B. Chandigarh
C. Jaisalmer
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kolkata

Explanation: It is spread over 27 acres on the banks of Hooghly. It has the capacity to screen 5,000 officer-candidates annually.

7. Protection of Plant Variety and Farmers Right Act, 2001 (PPVFR Act), sometimes seen in the news, was enacted in ______.

A. 1980
B. 1995
C. 2001
D. 2009
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2001

Explanation: This act establishes an effective system for the protection of plant varieties. This act is in conformity with International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV), 1978.

8.__________ has now developed world’s first complete parent-wise genome assembly of buffalo. 

A. NDDB
B. NABARD
C. NCF
D. NIAEM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NDDB (National Dairy Development Board)

Explanation: It has been named as ‘NDDB ABRO Murrah’. The population (estimated) of buffaloes in the world is 224.4 million, of which 219 million are in Asia.

9. Which among the following announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during the Asia Cup 2019?

A. Vivo
B. Amul
C. Helo
D. Bigo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Helo

Explanation: It is worth mentioning that the Wheelchair Cricket Association is affiliated to the Disabled Sporting Society. It has 16 state teams under it.

10. Who is set to become the next World Anti-Doping Agency (WADA) president?

A. Marcos Diaz
B. Witold Banka
C. Arjun Nagrath
D. Imran Tahir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Witold Banka

Explanation: He is expected to be approved at WADA’s meetings in Poland. Reportedly, he’ll take over in 2020.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. According to the reports, the head quarter of the Asian Cricket Council (ACC) has moved out of Sri Lanka, & now it’s located in ______.

A. Islamabad
B. New Delhi
C. Dubai
D. Dhaka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Dubai

Explanation: Since the formation of the ACC in 1983, the ACC has seen several “houses” (headquarters) so far. Earlier, it was known as Asian Cricket Conference.

12. Sri Rama Sagar Project, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?

A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana 

Explanation: Pochampadu dam is also known as Sri Ram Sagar Project. It is a multipurpose dam structure across Godavari River. This dam is considered as a Lifeline for Telangana (especially for its Northern region).

13. Myntra has announced the appointment of ___________ as Head of Marketing for Myntra Jabong.

A. Sudheer Kumar
B. Neeraj Chauhan
C. Reeta Patnaik
D. Harish Narayanan
E. None of these

  1. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Harish Narayanan

Explanation: With a deep knowledge of consumer branding & digital marketing strategy, Harish comes with over 12 years of experience in marketing. Narayanan will report to Amar Nagaram (Head, Myntra Jabong).

14. Who has joined Bajaj Group as Chief Communications and Brand officer recently?

A. Neeta Ahuja
B. Swati Bhattacharya
C. Meena Bajwa
D. Saloni Dutt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Swati Bhattacharya

Explanation: She is passionate about CSR besides being the Honorary Regional Director at CASI. Earlier, she was Vice President of Corporate Communications at General Motors India.

15. World Drug Report, sometimes seen in the news, is published by ___________.

A. WHO
B. WEF
C. UNODC
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UNODC 

Explanation: It provides an annual overview of the major developments in drug markets. It includes the aspects ranging from production to trafficking, including development of new routes & modalities.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th May April 2019

List of New Appointments in the India/International 2019 – Download Free PDF

April 2019 March 2019
February 2019 January 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email