Daily GK & Current Affairs Quiz– 16th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 16th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 16th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 16th May 2019


1. International Day of Families is observed on the ________ every year.

A. 13th May
B. 15th May
C. 17th May
D. 18th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15th May

Explanation: This year’s theme for IDF 2019 is ‘Families and Climate Action: Focus on SDG 13’. The main event will take place at the UN Headquarters in New York. Its symbol comprises of a solid green circle with a red image besides schematic drawing elements of a house and a heart.

2. ITC Ltd, recently named ___________, as its chairman.

A. Sanjiv Puri
B. Himanshu Khatri
C. Rihana Munjal
D. Ansh Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sanjiv Puri 

Explanation: Sanjeev Puri will take over the legacy of Y.C. Deveshwar. Y.C. Deveshwar was the company’s longest serving chairman who died recently. Puri joined ITC in 1986. He is expected to take forward the task of further diversifying the business of company.

3.Who became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA)?

A. Hina Jaiswal
B. Aarohi Pandit
C. Keithair Misquitta
D. Reeta Swarup
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aarohi Pandit

Explanation: She achieved the feat around midnight Monday-Tuesday (May 13-14). She is an ardent fan of Amelia Earheart. It is worth mentioning that Amelia became the world’s first woman to make a solo transatlantic flight in a bigger aircraft, 87 years ago.

4. Who has been appointed as the Chairperson of the News Broadcasting Standards Authority (NBSA)?

A. A. K. Sikri
B. R.V. Raveendran
C. Rajat Sharma
D. Sudhir Chaudhary
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. A.K. Sikri

Explanation: Justice Sikri will succeed Justice R.V. Raveendran whose term will end on May 25. News Broadcasting Standards Authority (NBSA) regulates the 24×7 news channels.

5. Which among the following nations reached an agreement with the IMF on a bailout package under which it will receive $ 6 billion over three years?

A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Myanmar
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer B. Pakistan

Explanation: After marathon talks which started on April 29, the agreement was reached eventually. In August 2018, the finance ministry of Pakistan approached the IMF for a bailout package when the new government (Imran Khan’s) took over.

6. Which among the following nations has been chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020?

A. Iran
B. South Africa
C. India
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: GFDRR (Global Facility for Disaster Reduction and Recovery) is a kind of global partnership. It helps developing countries better understand and reduce their vulnerability to natural hazards & climate change. It is worth mentioning that India became a member of CG of GFDRR in 2015.

7. Who has been appointed to the Supreme Court of Fiji’s non-resident panel for three years?

A. Ranjan Das
B. Dipak Misra
C. Madan Lokur
D. S Narsimha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madan Lokur 

Explanation: The Supreme Court of Fiji has 3 sessions in a year. He’ll attend the August session from Aug15 to Aug 30. It is worth mentioning that Justice Lokur enrolled as an advocate in July 1977 & practised in the Delhi HC and the SC.

8.Which among the following courts has given the green signal for consumers to sue Apple for the alleged monopolization of its App Store?

A. United States Supreme Court
B. Indian Supreme Court
C. Pakistan Supreme Court
D. French Supreme Court
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  A. United States Supreme Court

Explanation: Reportedly, Apple sells iPhone applications directly through its App Store. It is the only place where iPhone owners may lawfully buy apps. This recent decision (5-4 majority) could significantly affect the company worldwide.

9. Union government recently extended the ban on the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for another ________.

A. 3 years
B. 5 years
C. 10 years
D. 20 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5 years

Explanation: It is worth mentioning that the LTTE’s objective for a separate homeland for all Tamils threatened the sovereignty of India. The ban has been extended under the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.

10. Merchant service and UPI payments app BharatPe has recently roped in ________ as its brand ambassador.

A. Aamir Khan
B. Priyanka Chopra
C. Salman Khan
D. Shilpa Shetty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Salman Khan

Explanation: Now, the brand campaign headed by Khan will be focused towards educating the users about UPI payments. BharatPe offers merchants a single interface for all UPI apps. It has raised three financing rounds worth USD 17.5 million till date.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. India recently successfully conducted the flight test of ABHYAS – High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from ______.

A. Andhra Pradesh
B. Odisha
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Odisha

Explanation: The trial was carried out by the DRDO. The configuration of ABHYAS is designed on an in-line small gas turbine engine. It uses indigenously developed MEMS based navigation system.

12. Artemis, sometimes seen in the news, is a/an _____________.

A. NASA’s Mission to Moon
B. ISRO’s Mission to Mars
C. JAXA’s Mission to Saturn
D. ESA’s Mission to Mercury
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NASA’s Mission to Moon

Explanation: NASA has named this mission as ‘Artemis’, after the Greek Moon goddess who was also the twin sister of the Apollo. NASA is planning to send the first woman to the Moon in a manned lunar mission in 2024.

13. International Army Scout Masters Competition as a part of International Army Games will be organised at _______ in July 2019.

A. Jaisalmer
B. Gurugram
C. Kochi
D. Pune
E. None of these

  1. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jaisalmer 

Explanation: Under the aegis of Konark Corps, International Army Scout Masters Competition will be organised at Jaisalmer. It will be conducted in five stages. It is worth noting that India will be conducting the Army Scout Masters Competition for the 1st time.

14. Andhra Pradesh MedTech Zone (AMTZ) has recently organized a one-day workshop on Organ Bio Printing in which among the following cities?

A. Visakhapatnam
B. Tirupati
C. Guntur
D. Kakinada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Visakhapatnam

Explanation: The workshop explored 3D printing, which is an innovative technology that covers all medical disciplines. In addition to this, it offers new opportunities in diagnostics and therapy.

15. A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between National Mission for Clean Ganga, HCL Foundation and ______ for taking up a project of ‘Plantation of Rudraksh Trees in Uttarakhand’.

A. INTACH
B. Infosys
C. Reliance
D. Mind Tree
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. INTACH

Explanation: The project aims at planting 10,000 Rudraksh trees in the catchment area of river Ganga in Uttarakhand. It is worth mentioning that Namami Gange Mission aims at providing comprehensive and sustainable solutions for a cleaner ecosystem.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 15th May April 2019

List of New Appointments in the India/International 2019 – Download Free PDF

April 2019 March 2019
February 2019 January 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email