Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th May 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 15th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 15th May 2019


1. China will raise tariffs on $60 billion worth of goods from which among the following countries from June 1?

A. Russia
B. US
C. India
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: This announcement has come after the latest round of U.S.-China trade negotiations concluded without a deal. The latest shot in the trade war rattled investors.

2. According to data released by the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM), total sales across all categories fell by nearly ______.

A. 12%
B. 16%
C. 20%
D. 22%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 16%

Explanation: The demand was impacted by a weak consumer sentiment. Factors like political uncertainty, high insurance costs, forced carmakers to increase the price of vehicles.

3.John Michael Richardson, who is on a three-day official visit to India, met the Indian Chief of Naval Staff. Richardson is the chief of Naval Operations of which among the following countries?

A. Canada
B. Mexico
C. UK
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. US

Explanation: His visit aims to further strengthen the strategic partnership between the two navies. Both the naval chiefs discussed issues related to joint operations and exercises, capacity building and capacity enhancement, training, information exchange etc.

4. Conference on Asian Civilizations Dialogue (CDAC), sometimes seen in the news, is being held in which among the following nations?

A. India
B. China
C. Russia
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: Around six parallel sub-forums around the theme of Asian civilization will be hosted. Around 1500 experts from around the world, are invited to attend the conference. The conference aims to foster cooperation among Asian civilisations.

5. Who won the Orange Cap in the 2019 IPL, becoming the first batsman to achieve the feat thrice in the tournament’s history?

A. David Warner
B. Virat Kohli
C. MS Dhoni
D. Rohit Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. David Warner

Explanation: Warner amassed a total of 692 runs in the 12 matches he played this season. Before this edition, he had won the Orange Cap in 2015 and 2017.

6. Who recently won the Purple Cap of Indian Premier League 2019?

A. Kagiso Rabada
B. Imran Tahir
C. Deepak Chahar
D. Jasprit Bumrah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Imran Tahir

Explanation: With 26 wickets in 63 overs, Imran Tahir became the highest wicket-taker this season of IPL. It is worth mentioning that Pragyan Ojha was the only spinner before Tahir to have won the Purple Cap in IPL.

7. According to an official data, Wholesale price-based inflation slipped to _______ in April 2019.

A. 2.34%
B. 3.07%
C. 4.66%
D. 5.12%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.07%

Explanation: This slippage is mainly owing to cheaper fuel and manufactured items. It is worth mentioning that RBI had last month cut interest rate by 0.25 percentage points.

8._______ has become the first woman to be part of the ICC’s panel of international match referees.

A. GS Lakshmi
B. Niranjana Rai
C. Gunjan Chopra
D. Aditi Lekhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- A. GS Lakshmi

Explanation: Lakshmi was a right-hand batsman & right-arm outswing bowler. She played from 1986 to 2004. She is eligible to officiate in international matches with immediate effect.

9. A RTI query has revealed that PM Modi and his Council of Ministers incurred an expenditure of Rs. _________ on foreign and domestic travel in last five fiscal years.

A. 234 crore
B. 319 crore
C. 393 crore
D. 431 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 393 crore

Explanation: It is worth mentioning that RTI activist Anil Galgali had filed an RTI query. Approximately Rs 263 crore was spent by the PM & his cabinet colleagues on their foreign visits. On the other hand, Rs 48 crore were spent in their domestic visits.

10.Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) has offered which among the following countries an ‘Observer’ status and access to state-of-art International Monitoring System (IMS) data?

A. Pakistan
B. China
C. India
D. North Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. India

Explanation: The 1996 CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty) bans all nuclear explosions, everywhere and by everyone. It is worth mentioning International Monitoring System (IMS) (when complete) will consist of 337 facilities located in 89 countries.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Which among the following nations hosted 16th United Nations Day of Vesak Celebrations?

  1. Indonesia
  2. Vietnam
  3. India
  4. Japan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Vietnam 

Explanation: The 16th United Nations Day of Vesak Celebrations ran from 12–14 May. It’s an international observation of the Buddha’s birth, enlightenment, & mahaparinirvana. It is worth mentioning that the first official celebration was held at the UN Headquarters in New York in 2000

12. Which among the following announced the launch of ‘Mosquito Disease Protection Policy’?

  1. PNB Metlife
  2. Max Life
  3. Exide Life
  4. HDFC ERGO General Insurance
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. HDFC ERGO General Insurance

Explanation: Common mosquito-borne diseases like dengue fever, malaria, chikungunya, lymphatic filariasis and zika virus, would be covered under this scheme. It also provides international cover to individuals besides covering all the vector-borne diseases.

13. Which country has recently launched 19th and 20th Type 052D Luyang III-class guided-missile destroyers?

  1. China
  2. Russia
  3. Israel
  4. India
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. India

 Explanation: Type 052D guided missile destroyers are alternatively constructed in Dalian or at the Jiangnan shipyard. The destroyers are multipurpose surface combatants. The Type 052D can also carry antisubmarine warfare (ASW) helicopters.

14. Scientists from _________________ have created the world’s smallest pixels, by trapping particles of light under tiny rocks of gold.

  1. University of Cambridge
  2. Stanford University
  3. Harvard University
  4. Brown University
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. University of Cambridge

 Explanation: They have been developed by scientists from the University of Cambridge in the UK. They are compatible with roll-to-roll fabrication on flexible plastic films. The pixels could enable a host of new application possibilities

15. __________ recently announced a Rs 700-crore venture capital fund for equity investments in agriculture and rural-focused startups.

  1. SBI
  2. NABARD
  3. SIDBI
  4. NITI Aayog
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NABARD

Explanation: The fund has been launched by Nabventures (which is a subsidiary of NABARD). It is worth mentioning that NABARD is 100% owned by the government. It’ll provide a boost to investment ecosystem in the core areas of agriculture, food & improvement of rural livelihoods.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 14th May April 2019

List of New Appointments in the India/International 2019 – Download Free PDF

April 2019 March 2019
February 2019 January 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.