Daily GK & Current Affairs Quiz– 14th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 14th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 14th May 2019


1. Who was honoured with the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership recently?

  1. Alka Lamba
  2. Chhaya Sharma
  3. Priyanka Gandhi
  4. Naveen Ranjan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chhaya Sharma

Explanation: It is worth mentioning that Sharma has led teams in detection and investigation of sensitive criminal cases. While, solving Nirbhaya’s case is considered as the biggest milestone of her career.

2. International Nurses Day (IND) is observed around the world on ______.

  1. 11th May
  2. 12th May
  3. 13th May
  4. 14th May
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12th May

 Explanation: It is celebrated on birth anniversary of Florence Nightingale. Her far-sighted ideas and reforms have greatly transformed the modern healthcare.

3. __________ has/have been named as the wealthiest people in the UK for a third time, according to the Sunday Times Rich List.

  1. Sir Jim Ratcliffe
  2. Sri & Gopi Hinduja
  3. Valerie Moran
  4. Jorn Rausing
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri & Gopi Hinduja

Explanation: With a fortune of 22 billion pounds, Indian-origin brothers (Sri & Gopi Hinduja) dominate the annual rich list of Britain’s wealthiest.

4. Who is all set to come out with his debut novel “Dopehri”?

  1. Narendra Modi
  2. Pankaj Kapur
  3. Lalu Yadav
  4. Mamta Banerjee
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pankaj Kapur

Explanation: It will be published by HarperCollins later this year. It would be in three editions—Hindi (in Urdu script), Hindi (in Devanagari script) and in English.

5. Which among the following recently launched India’s 1st UPI Bahi Khata For Merchants?

  1. FreeCharge
  2. PayTm
  3. Bharat Pe
  4. Google Tez
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bharat Pe

Explanation: This app allows merchants to record their cash/credit sales. It also serves as a networking platform for merchants to connect with other merchants on this platform.

6. Which among the following beat Chennai Super Kings by 1 run in the 2019 Indian Premier League (IPL) final?

  1. Kings XI Punjab
  2. Mumbai Indians
  3. Delhi Capitals
  4. RCB
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai Indians

Explanation: It is worth mentioning that Rohit Sharma maintained his 100% record in IPL finals. As he has led Mumbai Indians to their record-breaking 4th title.

7. UNGA recently decided to hold its 2020 high-level conference early June in _______.

  1. Spain
  2. Portugal
  3. Poland
  4. Ukraine
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Portugal 

 Explanation: The 2020 United Nations Conference will be convened to support the Implementation of SDG-14. From June 2 to 6, 2020, this meet will be held.

8. _____ has partnered with the International Food and Beverage Alliance (IFBA) to eliminate the trans fat recently.

  1. NITI Aayog
  2. UNDP
  3. WHO
  4. BRICS
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- C. WHO

Explanation: Trans Fat is also known as the worst form of fat in food. It is responsible for over 5,00,000 deaths globally from coronary heart disease annually.

9. For the first time, researchers have sighted nests of the grizzled giant squirrel, at ____________.

  1. Pakkamalai Reserve Forest
  2. Jim Corbett National Park
  3. Dachigam National Park
  4. Sanjay Gandhi National Park
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakkamalai Reserve Forest

 Explanation: It is usually known to nest in the Western Ghats. It has been categorised as “near threatened” (by the Red List) and listed under Schedule II of CITES.

10.The first brown bear sighting in which among the following countries in more than a century has been confirmed by wildlife experts?

  1. US
  2. Brazil
  3. Russia
  4. Portugal
  5.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Portugal 

 Explanation: Since the 19th century, brown bears have been extinct in Portugal. The animal was spotted in the Montesinho Natural Park. Reportedly, the bear belongs to a population living in the western Cantabrian Mountains in northern Spain.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Who has been appointed president of the United Nations General Assembly?

  1. Muhammad Bande
  2. Rita Duggal
  3. Saddam Buhari
  4. Imran Khusro
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Muhammad Bande 

Explanation: He is the second Nigerian to be president of the UN General Assembly. It is worth mentioning that between 2000 and 2004, he served as Director-General of CAFRAD, Africa’s premier intergovernmental centre for governance reform.

12. Islamic State (IS) has claimed for the first time that it has established a “province” in which among the following countries?

  1. India
  2. Afghanistan
  3. Sri Lanka
  4. Myanmar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India 

Explanation: After a clash between militants and security forces, IS has claimed for the very first time that it has established a “province” in India. It called the new province, as “Wilayah of Hind”.

13. Headline inflation, will increase by 0.60 percentage points to _____in 2019-20, according to the report by the research arm of domestic ratings agency Crisil.

  1. 3.0 %
  2. 4.0%
  3. 4.5%
  4. 6.0%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4.0%

Explanation: Headline Inflation is one of the key gauge tracked by the RBI for setting its policy rates. Notably, Reserve Bank is committed to ensuring inflation is at 4% (with a 2% leeway on either side).

14. This year’s World Migratory Bird Day is dedicated to highlighting the problem of pollution with the theme: __________________.

  1. Save Birds: Be the Solution to Plastic Pollution
  2. Protect Birds: Be the Key to Plastic Pollution
  3. Protect Birds: Be the Solution to Pollution
  4. Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution

Explanation: It’s an annual awareness-raising campaign. It highlights the need for the conservation of migratory birds & their habitats.

15. Dachigam National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

  1. Kerala
  2. Odisha
  3. Punjab
  4. Jammu & Kashmir
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jammu & Kashmir 

Explanation: The park is famous for its unique and diverse wildlife and bird species. It contains the last viable Hangul population in the world.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 13th May April 2019

List of New Appointments in the India/International 2019 – Download Free PDF

April 2019 March 2019
February 2019 January 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email