Daily GK & Current Affairs Quiz– 13th May 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 13th May 2019

GK & Current Affairs Questions – May 2019

May Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th May 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions May 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – May 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – April 2019

Daily Current Affairs Questions  – 13th May 2019


1. Pakistan’s trade deficit shrank by ______ to nearly $26.17 billion in the first 10 months of this fiscal year.
A. 10.2%
B. 12.8%
C. 13.1%
D. 17.3%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 13.1%

Explanation: This contraction is owing to a steep fall in the overall import bill. The data has been shared with IMF team too. It is worth mentioning that corrective measures such as the imposition of regulatory duties on luxury items have started bearing fruits.

2. ________ proposed to come out with a mobile application to aid visually impaired persons in identifying Indian currency notes.
A. SEBI
B. NITI Aayog
C. RBI
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. RBI

Explanation: This app will provide multi-lingual support and audio notifications. The application is expected to support Hindi & English. Around 80 lakh people (who are blind or visually impaired) are likely to benefit from the initiative of the central bank.

3. Kamakhya Temple, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Telangana
B. Assam
C. Madhya Pradesh
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation: It is located on the Nilachal hill in Guwahati (Assam). In 17th century, it was rebuilt by the King of Cooch Bihar Nara Naryana. It has a fertility festival each year called ‘Ambuwasi Puja’ when Devi goes through her menstrual cycle.

4. The world’s first exclusive women’s cricket magazine has been recently launched. Name the magazine.
A. CricWomen
B. CricZone
C. CricNari
D. CricShakti
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CricZone

Explanation: The publisher of the magazine is Yash Lahoti. Smriti Mandhana has been featured as the cover story. The event has been held on the sidelines of the inaugural women’s T20 challenge.

5. Which among the following countries unveiled “Global Health Security Strategy”?
A. France
B. US
C. Spain
D. Germany
E. None of thesee

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: The Global Health Security Strategy focuses on 3 interrelated goals i.e. strengthening partner country’s capacities, increasing international support and preparing homeland resilient against health threats.

6. Justice Abhay Shreeniwas Oka was sworn in as the new Chief Justice of the ____________.
A. Punjab & Haryana HC
B. Allahabad HC
C. Delhi HC
D. Karnataka HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Karnataka HC

Explanation: It is worth mentioning that he started his practice in the Thane District Court. His transfer from the Bombay HC was notified some weeks ago.

7. The Indian Army is commemorating this year (2019) as the ____________.
A. Year of Ex-servicemen
B. Year of Welfare
C. Year of Widows’ Welfare
D. Year of Next of Kin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Year of Next of Kin (NOK)

Explanation: In light of most next of kin of deceased soldiers being unaware of the financial benefits, this issue has gained importance.

8. Food and Drug Administration recently approved the first vaccine against dengue fever named _________.
A. Dengvaxia
B. DenguePhobia
C. DengX1-T2
D. DengChloro
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dengvaxia

Explanation: It can only be used in individuals aged 9-16 where the dengue virus is endemic. Only those children who have had one previous laboratory-confirmed case of dengue, can be given this vaccine.

9. ________ operated the world’s first zero waste commercial flight recently.
A. SpiceJet
B. Air India
C. Emirates
D. Qantas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Qantas

 Explanation: The QF737 service, produced no landfill waste. The airline teamed up with composting solutions company BioPak.

10.____________ reclaimed the status of the country’s most valued firm by market valuation.

  1. Infosys
  2. TCS
  3. Reliance Industries Limited
  4. HDFC
  5.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. TCS

Explanation: Surpassing Reliance Industries Limited, TCS reclaimed the status of the country’s most valued firm by market valuation. The m-cap of TCS stood at ₹8,13,779.67 crore.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Chief Secretary of ___________ UPS Madan has opted for voluntary retirement recently.

  1. Punjab
  2. Maharashtra
  3. Telangana
  4. Andhra Pradesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Maharashtra

Explanation: He is an IAS officer of the 1984 batch. It is worth mentioning that Mr. Madan took charge from D.K. Jain, as Jain was appointed judicial member of Lokpal.

12. The Bill & Melinda Gates Foundation named _________ as the Country Director in India recently.

  1. M Hari Menon
  2. Narayan Murthy
  3. R Natrajan
  4. Sushil Kumar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. M Hari Menon

Explanation: Gates Foundation is the world’s largest private philanthropic organisation. He will be working closely with India’s stakeholders. Since 2004, he has been associated with the Gates Foundation.

13. Daniel Wellington, has got onboard actor __________ as its brand ambassador.

  1. Shahrukh Khan
  2. Priyanka Chopra
  3. Deepika Padukone
  4. Ayushman Khurana
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ayushman Khurana

Explanation: Daniel Wellington’s association with Khurana is expected to give the brand push besides helping connect with consumers across India. It is worth mentioning that Daniel Wellington is a Swedish brand which was founded in 2011 by Filip Tysander.

14. IN Ships Kolkata and Shakti carried out Group Sail with naval ships of Japan, Philippines and the US in _________ recently.

  1. South China Sea
  2. Mediterranean Sea
  3. Arabian Sea
  4. Bay of Bengal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. South China Sea

 Explanation: The ships undertook various exercises en route. It included cross-deck flying, formation maneuvering, underway replenishment runs etc. It is worth mentioning that in the disputed South China Sea, China is flexing its muscle. The display of naval might comes at a time of ongoing trade war between China and the US.

15. Prince Mansour bin Nasser bin Abdul Aziz became Saudi Arabia’s ambassador to ___________.

  1. India
  2. Switzerland
  3. Russia
  4. US
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Switzerland

Explanation: From the University of Salford in the UK, he holds a master’s degree in philosophy of international affairs. He is the CEO & chairman of the board of Mansour bin Nasser Holding Corp.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 10th May April 2019

List of New Appointments in the India/International 2019 – Download Free PDF

April 2019 March 2019
February 2019 January 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email