Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 31st March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 31st March 2019


1. World Idli Day falls on which among the following dates?
A. March 28
B. March 29
C. March 30
D. March 31
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. March 30

Explanation: It has been celebrated for the last three years. According to a study by food delivery app Uber Eats, Idli is the most ordered food item in Bengaluru. Globally, San Francisco, London & New Jersey have been found to be the top idli ordering cities.

2. Which state has occupied the second position with respect to the highest prevalence of child marriages among girls aged 15-19 years?
A. Assam
B. Nagaland
C. Tripura
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tripura

Explanation: The data has been released by the National Family Health Survey, Young Lives, which is an international study on childhood poverty. It is based on data sourced from research partners, including a range of independent and academic institutions. More than 80% of child marriages were registered in 3 districts of Tripura.

3. ____________ has joined hands with Indian Institute of Technology, Kharagpur to jointly carry out applied research on 5G & artificial intelligence.
A. Infosys
B. Wipro
C. TCS
D. Mindtree
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Wipro

Explanation: It is worth mentioning that in the past too, IT services firms have collaborated with IITs to work complex technology research. Wipro will use the research outcomes from this  partnership.

4. ______ has become the world’s first district using both 5G coverage and broadband gigabit network.
A. New Delhi
B. Shanghai
C. Moscow
D. Washington
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shanghai

Explanation: It is worth mentioning that 5G is the next generation of cellular technology. Its download speeds are 10 to 100 times faster than 4G LTE networks. The city aims to build over 10,000 5G base stations by the end of this year.

5. Which among the following has topped the list of 50 cities in India, In terms of 4G availability?

A. Ludhiana
B. Chandigarh
C. Dhanbad
D. Surat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dhanbad

Explanation: his analysis has been done by London-based wireless coverage mapping company OpenSignal. Notably, 4G availability metric isn’t a measure of the geographic extent of a network. In Opensignal’s “India Mobile Network Experience” report, it found Jio’s national 4G availability score at remarkable 96.7 per cent.

6. International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members, is observed annually, on ________.
A. 24 March
B. 26 March
C. 28 March
D. 30 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: On 25th March, International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members, is observed. On this day, people are encouraged to remember the sacrifices and fates of detained and missing international workers. Plus, the honour those who serve in dangerous regions around the world. It’s marked on the anniversary of the abduction of Alec Collett.

7. In which among the following countries, gay sex & adultery will be subject to death by stoning soon?
A. Indonesia
B. Brunei
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Brunei

Explanation: The tiny sultanate would implement the harsh new penal code. It is worth mentioning that homosexuality is already illegal in Brunei. But it will now become a capital offence. Brunei first announced the measures in 2013 but implementation has been delayed.

8. Congress President Rahul Gandhi will contest from which among the following constituencies in Kerala besides Amethi?
A. Chandigarh
B. Varanasi
C. Gandhinagar
D. Wayanad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Wayanad

Explanation: This decision has reportedly come as Congress is seeking to make significant gains in southern states along with its allies in the Lok Sabha elections. In the last two Lok Sabha polls in Wayanad, Congress’ MI Shanavas defeated Left front candidates.

9. Zuzana Caputova, was recently elected the president of which among the following countries, becoming the first woman to be at the helm of the country?
A. Argentina
B. Chile
C. Slovakia
D. Morocco
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Slovakia 

Explanation: Caputova, defeated high-profile diplomat Maros Sefcovic from the governing party in a second run-off vote. In a country where same-sex marriage and adoption is not yet legal, but her liberal views promote LGBT rights.

You may also like : जीके और करंट अफेयर्स क्विज हिंदी में 30th मार्च 2019

10. Corporate Equality Index, sometimes seen in the news, is published by _________.
A. Amnesty International
B. WEF
C. UNCTAD
D. Human Rights Campaign Foundation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Human Rights Campaign Foundation 

Explanation: Human Rights Campaign Foundation has released Corporate Equality Index (CEI). This is released every year. The HRC Foundation continually examines the criteria  & gathers input to take decisions. Gender identity is now part of non-discrimination policies at 85% of Fortune 500 companies, according to one of the key findings revealed in 2019 CEI.

11. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade has awarded the GI tag to ____ varieties of Indian coffee.
A. Three
B. Five
C. Seven
D. Eight
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Five

Explanation: Notably, coffee in India is cultivated in around 4.5 lakh hectares by more than 3.66 lakh farmers. These 5 varieties are namely Coorg ArabicaChikmagalur ArabicaWayanaad RobustaBababudangiris Arabica & Araku Valley Arabica coffee.

12. Every year __________ is celebrated as Rajasthan Diwas or Rajasthan Day.
A. March 29
B. March 30
C. April 2
D. April 4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. March 30

Explanation: This day marks the formation of Rajasthan. Rajasthan is derived from two words: ‘Raja’ which means king and ‘Sthan’ which means abode. So it literally means the ‘land of Kings.’

13. The country’s fiscal deficit touched _________ of the full-year revised budgeted estimate at the end of February 2019.
A. 114.2%
B. 126.3%
C. 134.2%
D. 148.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 134.2%

Explanation: Total expenditure incurred by the government during April-Feb (2018-19) was Rs 21.88 lakh crore. It is mainly due to tepid growth in revenue collections. According to Controller General of Accounts, fiscal deficit for April-February 2018-19 was Rs 8.51 lakh crore.

14. The world’s longest salt cave has been discovered in which among the following countries?
A. Pakistan
B. Syria
C. Israel
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Israel 

Explanation: Named Malham, the cave stretches over 10km. It runs through Mount Sodom which is Israel’s largest mountain. Malham became known to researchers through the work of founder and director of Hebrew University’s Cave Research Centre, Amos Frumkin. In the 1980s, he mapped around 5km of it.

15. India’s next census will be carried out in ______ with March 1 of that year as the reference date.
A. 2020
B. 2021
C. 2022
D. 2023
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2021

Explanation: Under the powers conferred by section 3 of the Census Act, 1948, the central government has taken the decision. India’s last census was carried out in the year 2011. Then the country’s population stood at 121 crore. It is worth mentioning that reference date shall be the first day of October 2020 for Jammu and Kashmir and snowbound areas of Himachal Pradesh and Uttarakhand.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 30th March 2019

You may also like : जीके और करंट अफेयर्स क्विज हिंदी में 30th मार्च 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email