Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 30th March 2019


1. India has reduced its poverty rate drastically from 55% to _____ in 10 years, between 2005-06 and 2015-16, according to the Global MPI 2018 Report.
A. 43%
B. 38%
C. 31%
D. 28%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 28%

Explanation: According to the Global MPI 2018 Report, poverty rate of India has been drastically reduced from 55% to 28%. This report has been prepared by the United Nations Development Programme and the Oxford Poverty and Human Development Initiative. Over 665 million children live in multidimensional poverty worldwide.

2. ____________ launched an MSME networking portal, State GlobalLinker.
A. Maharashtra
B. Telangana
C. Gujarat
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana 

Explanation: Telangana State GlobalLinker, has been launched by Telangana to digitize over 2.3 million MSME of the Telangana state. It aims to address key challenges faced by MSMEs.

3. The government has decided to infuse ₹5,042 crore into ____________ ahead of merger of two other public sector lenders.
A. SBI
B. Bank of Baroda
C. ICICI Bank
D. PNB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bank of Baroda

Explanation: The merger of Dena Bank and Vijaya Bankwith Bank of Baroda would be effective from April 1. According to the Scheme of Amalgamation (SoA), Vijaya Bank’s shareholders will get 402 equity shares of BoB for every 1,000 shares held.

4. Which among the following has been crowned the world’s best aviation hub?
A. Indira Gandhi International Airport
B. Changi Airport
C. Rajiv Gandhi Hyderabad International Airport
D. Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Changi Airport 

Explanation: The prestigious accolade was awarded at the Passenger Terminal Expo 2019 in London. The list has been compiled by the UK-based Skytrax. The Skytrax World Airport Awards are voted for by customers in a global airport customer satisfaction survey.

5. India postponed its second round of talks with which among the following countries to resolve outstanding issues concerning the Kartarpur Corridor?

A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. Afghanistan
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: This decision comes in the wake of presence of controversial Khalistani sympathiser Gopal Singh Chawala, on the special member committee of the Pakistan Sikh Gurdwara Parbhandhak Committee.

6. Supreme Court recently granted how many month(s) to the Special Investigation Team to complete its probe into the cases of the 1984 anti-Sikh riots?
A. One
B. Two
C. Four
D. Six
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Two

Explanation: 2 months have been granted to the SIT (Special Investigation Team) by Supreme Court to complete its probe in ’84 riots. In January, the apex court had constituted the SIT headed by former Delhi HC judge Justice S N Dhingra.

7. Tashigang, is now the highest polling station in the world. In which state it is located?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Himachal Pradesh

Explanation: Tashigang is connected with a road which is currently closed for traffic due to snow. It is situated at about 29 km from the India-China border. The polling station covers two villages i.e. Tashigang and Gete. At present,  the village, which has only six houses, remains isolated because of heavy snowfall.

8. Enajori initiative, sometimes seen in the news, has been launched in which among the following states?
A. Nagaland
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Assam

Explanation: Enajori initiative has been launched by Assam Chief Electoral Officer Mukesh Sahu. Being a special initiative for persons with disabilities, it ia having aim of ‘No Voter to be Left behind’.

9. Who has recently announced the launch of his independent music record label IncInk?
A. Shahrukh Khan
B. Amitabh Bachchan
C. Ranveer Singh
D. Zoya Akhtar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ranveer Singh 

Explanation: IncInk is a platform that will help discover, nurture & promote talents from across India. He is currently preparing for his role in Kabir Khan’s ’83. It is which is based on India’s iconic win at the 1983 World Cup.

You may also like : जीके और करंट अफेयर्स क्विज हिंदी में 30th मार्च 2019

10.DRDO successfully showcased its anti-satellite busting capability. With this, India is the ______ country to acquire such a specialised and modern capability.
A. 3rd
B. 4th
C. 6th
D. 8th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 4th

Explanation: “India has made an unprecedented achievement today, India registered its name as a space power,” said PM Modi. The team Mission Shakti completed this feat in just three minutes.

11. Actor Urmila Matondkar recently joined which among the following political parties?
A. INC
B. BSP
C. TMC
D. BJP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. INC

Explanation: Urmila Matondkar is expected to be a Congress candidate in Mumbai in the national election next month. Mumbai’s six Lok Sabha constituencies will vote on April 29.

12. The newly appointed ombudsman by the BCCI, ________ will also be its ad-hoc Ethics Officer.
A. SP Khurana
B. Salim Mohammad
C. DK Jain
D. Arun Jaitley
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DK Jain

Explanation: According to the Committee of Administrators, the BCCI’s newly-appointed ombudsman, DK Jain, will also be its ad-hoc Ethics Officer. It is worth mentioning that Justice Jain agreed to double up as temporary Ethics Officer. He would look into all the conflict of interest cases.

13. __________ recently discovered oil in the Krishna Godavari basin on India’s east coast.
A. Vedanta Limited
B. ONGC
C. GAIL
D. Essar Oil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vedanta Limited

Explanation: Vedanta Limited is a diversified natural resources company. It has recently notified the Management Committee of Directorate General of Hydrocarbons. Vedanta Ltd’s share price has moved above its 50-day simple moving average.

14. Who has been appointed recently as the Chief of National Cyber Coordination Centre?
A. Sushil Shinde
B. Arvind Saxena
C. Subhash Mehta
D. Rajesh Pant
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajesh Pant

Explanation: He will be taking over Gulshan Rai who is the 1st Cybersecurity Chief of India. He has expertise in the field of geo-intelligence, and cyber warfare.

15. Which among the following courts has barred the mentioning of caste in the FIRs?
A. Delhi HC
B. Punjab & Haryana HC
C. Karnataka HC
D. Allahabad HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab & Haryana HC

Explanation: The High court ruled the mentioning of caste/status separately in the criminal proceedings is a colonial legacy. Hence, it requires to be stopped forthwith. According to the bench, the right to dignity was a fundamental right.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 29th March 2019

You may also like : जीके और करंट अफेयर्स क्विज हिंदी में 30th मार्च 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email