Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 29th March 2019


1. Which among the following is considered to be the unofficial Nobel Prize for Computing?
A. Alan Turing Award
B. Booker Prize
C. Ramon Magsaysay Award
D. Dan David Prize
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Alan Turing Award 

Explanation: Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton, and Yann LeCun have been awarded this prize recently. Sometimes, they are called  ‘godfathers of AI’. The techniques the trio developed in the 2000s enabled huge breakthroughs in tasks like computer vision and speech recognition.

2. Which country recently circulated a draft resolution to the UNSC to blacklist Masood Azhar?
A. Iran
B. Croatia
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. US

Explanation: The draft condemns the Pulwama attack. The resolution is backed by France & Britain. Azhar will be added to the UN Al-Qaeda and Islamic State sanctions blacklist.

3. Who recently announced the launch of his new non-fiction book “India Positive”?
A. Arundhati Roy
B. Chetan Bhagat
C. Ramchandra Guha
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chetan Bhagat

Explanation: The new book consists of tweets that highlight and touch upon the current issues. Bhagat shared the book’s cover on social media. “In a world ridden with negativity, these solution-driven essays are a must-read for anyone invested in the present and future of India,” read the blurb.

4. According to a report by election watchdog Association for Democratic Reforms (ADR), at least _____ per cent of 521 sitting MPs are ‘crorepatis’. 
A. 23
B. 39
C. 51
D. 83
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 83

Explanation: The ADR is an NGO working in electoral reforms. It has compiled the report after analysing the affidavits of the 521 out of 543 members. The average assets per sitting MP for Lok Sabha 2014 elections are Rs 14.72 crore.

5. According to the study ‘An Inquiry into the world of the Adivasis of West Bengal’, food scarcity in varying degrees has been found in about ____ of tribal households in West Bengal.

A. 12%
B. 19%
C. 23%
D. 31%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 31%

Explanation: According to the study ‘An Inquiry into the world of the Adivasis of West Bengal’, food scarcity in varying degrees has been found in about 31% of tribal households in West Bengal. The research has been conducted by Professor Amartya Sen’s Pratichi Institute and Asiatic Society.

6. Padma Bridge, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
A. India
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh 

Explanation: The objective of Padma bridge is to connect the south-western region to the rest of Bangladesh in order to stimulate economic growth.

7. According to the National Crime Records Bureau, between 2014 and 2016, around ________ committed suicide due to failure in various examinations.
A. 2826
B. 4718
C. 6414
D. 7462
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 7462

Explanation: Between the years 2014 & 2016, approximately 7462 committed suicide owing to failure in examinations, as per NCRB records. These statistics provoke a serious discussion on the way in which outcomes of education are perceived in our country.

8. WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC), sometimes seen in the news, entered into force in ________.
A. 2003
B. 2005
C. 2007
D. 2009
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2005

Explanation: It was developed in response to the globalization of the tobacco epidemic. It is an evidence-based treaty that reaffirms the right of all people to the highest standard of health. Notably, in 2018, India gave approval to accede to the Protocol under this framework.

9. Declaration of Alma-Ata, sometimes seen in the news, is related to which among the following?
A. Higher Education
B. Health Care
C. Marine Life
D. Ozone Depletion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Health Care

Explanation: This declaration was adopted at the International Conference on Primary Health Care (PHC). This is historic as representatives from 134 countries & 67 international organisations agreed upon a common definition of health.

You may also like : जीके और करंट अफेयर्स क्विज हिंदी में 28th मार्च 2019

10. India has recently signed an agreement with ___________ to initiate and strengthen the cooperation in health sector by establishing an India-Africa health sciences platform.
A. SCO
B. African Union
C. BRICS
D. NATO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. African Union

Explanation: To initiate and strengthen the cooperation in health sector by establishing an India-Africa health sciences platform, India has recently signed an agreement with African Union. It is notable that this MoU is a major step to help enrich global health research and stitch it to regional needs of India and Africa.

11. A malaria control programme, DAMAN, sometimes seen in the news, was launched in which among the following states?
A. Punjab
B. Odisha
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Odisha

Explanation: The state of Odisha has become a model state in controlling malaria. DAMaN stands for “Durgama Anchalare Malaria Nirakaran”. It is worth mentioning that this programme resulted in 85% decline in average monthly malaria cases in the state over one year.

12. The Strategic Partnership between India and _____________ called the Red Fort Declaration, was signed in 1997.
A. Bangladesh
B. US
C. Myanmar
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. South Africa 

Explanation: The declaration reaffirmed ties between India and the first democratic government in South Africa. It set the parameters for a rekindled relationship between the two nations. Then the global anti-apartheid campaign was started by India at the UN.

13. Azali Assoumani was recently re-elected as the president of which among the following countries?
A. Denmark
B. Netherlands
C. Syria
D. Comoros
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Comoros

Explanation: The Comoros is a volcanic archipelago off Africa’s east coast. The electoral body CENI said that Assoumani had won 60.77% in vote.

14. _________ departed Mozambique with essential relief material for the cyclone ravaged areas.
A. INS Shakti
B. INS Vikramaditya
C. INS Magar
D. INS Vayu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. INS Magar

Explanation: INS Magar is an amphibious warfare vessel. It is carrying essential medicines, anti-epidemic drugs, food provisions, clothing, repair and rehabilitation equipment.

15. ________ has recently prohibited imparting distance degree programmes in agriculture.
A. NITI Aayog
B. UGC
C. CBSE
D. Delhi University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UGC

Explanation: The reason behind this prohibition is stated as degree programme in agriculture is technical in nature and it requires practicals courses. It is worth mentioning that professional programmes such as architecture, nursing, dental, medicine, engineering, pharmacy and physiotherapy, are not permitted in distance mode.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th March 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email