Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 28th March 2019


1. Which among the following countries successfully tested a state-of-the-art missile technology by shooting down a satellite parked at low earth orbit?
A. India
B. Pakistan
C. Israel
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India has recently become the 4th nation in the world as it successfully hit a satellite in space with an anti-satellite missile. So far USA, China & Russia have demonstrated this capability. It is worth mentioning that anti-satellite tests are extremely controversial. It is considered to be contributing towards weaponisation of the space. According to MEA, the purpose of the test was to safeguard India’s own space assets.

2. World Theatre Day is observed annually on __________.
A. 26 March
B. 27 March
C. 28 March
D. 29 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 27 March

Explanation: The 1st World Theatre Day International Message was written by Jean Cocteau in 1962. In India, the earliest surviving fragments of Sanskrit drama date from the 1st century CE.

3. President Ram Nath Kovind was honoured with the highest civilian award of which country — the Grand Order of the King of Tomislav?
A. Russia
B. Croatia
C. France
D. Argentina
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Croatia

Explanation: Kovind is in the European country as part of his 3-nation visit to Croatia, Bolivia and Chile to further strengthen bilateral ties.The civilian order is awarded to heads of state for their important contribution.

4. ________ launched ‘Candidate Connect’ & ‘Share You Voted’ for upcoming Lok Sabha elections. 
A. Microsoft
B. Twitter
C. Facebook
D. Instagram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Facebook 

Explanation: These services aim to better equip the users as they look forward to participating in the forthcoming elections of the country. Notably, Facebook introduced unprecedented transparency requirements for political advertising, greatly improved our ability to detect and quickly remove fake accounts.

5. ___________ has signed a memorandum of understanding with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform, Baroda Kisan.

A. Dena Bank
B. SBI
C. Bank of Baroda
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bank of Baroda 

Explanation: Digitisation of agriculture services will have a huge impact on the Indian economy. The platform intends to make a holistic approach towards solving agricultural plights with the means of providing reliable and customised information. It will also facilitates convenience of renting farm equipment, and market linkage for sale of agriculture produce.

6. Indian Navy’s Nuclear, Biological and Chemical Training Facility (NBCTF) has been recently launched in ______.
A. New Delhi
B. Lonavala
C. Varanasi
D. Surat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lonavala

Explanation: The NBCTF has been christened “Abhedya”. The facility will provide realistic training to naval personnel in detection.

7. AUSINDEX exercise, sometimes seen in the news, will be held off the coast of __________.
A. Mumbai
B. Chennai
C. Vishakhapatnam
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vishakhapatnam 

Explanation: It would be a complex one & will be focussed on anti-submarine warfare. The area of the exercise will be within 200 miles of Vishakhapatnam. Engagement with India, will be the cornerstone for Indo-Pacific Endeavour 2019.

8. Which railway station has received Gold Rating by the Indian Green Building Council?
A. Ludhiana
B. New Delhi
C. Vijayawada
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vijayawada

Explanation: Notably, the IGBC-CII, developed the Green Railway Stations Rating System. It would facilitate adoption of green concepts. This system helps to address national priorities like water conservation, handling of waste, energy efficiency.

9. Which among the following banks opened its 4,000th branch at EON, Kharadi, in Pune?
A. Bank of Baroda
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Axis Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Axis Bank

Explanation: It is worth mentioning that the initiative is in line with the government’s vision of providing banking services within 5 km for every Indian citizen.

10. Which country approved a proposal to establish a corridor that will allow Hindu pilgrims from India to visit Sharda Peeth?
A. Pakistan
B. Nepal
C. Sri Lanka
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pakistan

Explanation: The 5,000-year-old Sharada Peeth is an abandoned temple. It is an ancient centre of learning dedicated to the Hindu goddess of learning. It is one of the famous holy sites for Kashmiri Pandits.

11. Who was appointed as the Commissioner of Metro Railway Safety (CMRS) recently?
A. Rakesh Jain
B. Janak Kumar Garg
C. Sunil Lamba
D. E Sreedharan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Janak Kumar Garg

Explanation: He has been entrusted with the task of ensuring safety of metro railways network. Presently, he is an Indian Railway Service of Electrical Engineers officer.

12. The world’s largest e-waste recycling facility has opened in _______.
A. Moscow
B. Washington
C. Dubai
D. Tehran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dubai

Explanation: This facility has a processing capacity of 100,000 tonnes of total integrated waste per year. Out of which, 39,000 tonnes is e-waste. It is located at the Dubai Industrial Park.

13. Which country recently won the 2019 badminton Asia mixed team championships?
A. Japan
B. China
C. India
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: China defeated Japan 3-2 in the final. China took the lead 1-0 after Japanese pair Yuta Watanabe and Arisa Higashino were overcome in the mixed doubles.

14. _______ has appointed Anita Devraj Mookerjee as the Head of Brand Marketing.
A. Ajio
B. Flipkart
C. Snapdeal
D. Myntra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ajio

Explanation: She has over 19 years of experience in media communications and brand planning. She will report to Vineeth Nair, CEO, at the company.

15. Which among the following launched Bharat Consumption Scheme?
A. Dena Bank
B. ICICI Prudential AMC
C. Kotak Mahindra
D. SAIL
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICICI Prudential AMC

Explanation: This scheme will remain open for subscription until April 9. It aims to benefit from the Indian consumption story, which is one of the fastest growing consumption markets globally.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th March 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email