Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 27th March 2019


1. Jet Airways founder and chairman _________ recently resigned from the board.
A. Alka Sahni
B. Naresh Goyal
C. Pankaj Chawla
D. Akash Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Naresh Goyal

Explanation: With this Naresh Goyal’s 25 years at the helm of Jet Airways comes to an end. He would also cease to be the Chairman of the Company. This resignation would pave the way for lenders to execute a resolution plan for the cash-strapped airline.

2. ______________ has recently notified the Drugs and Clinical Trials Rules, 2019. 
A. NITI Aayog
B. MCI
C. Health & Welfare Ministry
D. FSSAI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Health & Welfare Ministry 

Explanation: These rules aim to promote clinical research in the country. They will ensure patient safety, as they would be enlisted for trials with informed consent.

3. _________ is to introduce artificial intelligence (AI), early childhood care education and yoga as new subjects in school curriculum.
A. ICSE
B. PSEB
C. CBSE
D. HBSE
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CBSE

Explanation: As per norms, a skill subject, at secondary level, may be offered as additional 6th subject besides the existing 5 compulsory subjects. To enhance the multidisciplinary approach in teaching learning, it was decided that schools may start AI “inspire module” of twelve hours at Class VIII itself.

4. ________ is to install wireless, induction-based charging stations for electric taxis. 
A. Russia
B. India
C. Norway
D. Finland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Norway

Explanation: Oslo, the capital of Norway, will be the 1st city in the world to install wireless charging systems for electric taxis. Oslo aims to have only zero-emission taxis by 2023. All new cars are expected to be pollution free by 2025.

5. Who recently became the first batsman to breach the 5000-run mark in the IPL?

A. MS Dhoni
B. Suresh Raina
C. Virat Kohli
D. Shikhar Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Suresh Raina

Explanation: Raina has 5000 runs from 177 matches at a strike-rate of 138.15. It includes 35 fifties and one hundred. RCB captain Virat Kohli is the 2nd highest run-getter in the tournament with 4,954 runs. So he consolidated his place at the top of the all-time list of run-scorers in the tournament.

6. Which among the following countries inaugurated its first mass rapid transit system?
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Uganda
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indonesia 

Explanation: The train system runs above and below ground. It stretches from the central Hotel Indonesia to the southern reaches of some 30 million people.

7. “Every Vote Counts-The Story of India’s Elections” is authored by ___________.
A. Navin Chawla
B. Hamid Ansari
C. Rajan Jagota
D. Alka Jain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Navin Chawla

Explanation: This book presents a riveting account of how the daunting task of conducting the largest electoral exercise in the world is undertaken. It’s an informative account that gives us a kaleidoscopic view of how the electoral machinery works in India.

8. Basketball Federation of India recently roped in ___________ as the new head coach of the Indian men’s basketball team.
A. Chandra Mukhi Sharma
B. Veselin Matic
C. John Nielsen
D. Ronny Jack
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Veselin Matic

Explanation: It is worth mentioning that Matic helped Iran qualify for its first ever World Championship. The stalwart has recently coached the Syrian basketball teams before this. He has also coached the Polish and Lebanese Basketball teams previously.

9. Who topped the Asian Rich List 2019 for the sixth successive year with an estimated net worth of 25.2 billion pounds?
A. Lakshmi Mittal
B. Hinduja Family
C. SP Lakshmi
D. Mukesh Ambani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hinduja Family

Explanation: The entries of the Asian Rich List 2019 have a combined wealth of more than 85 billion pounds. HGS (Hinduja Global Solutions), has a presence in 12 countries.

10. Which among the following prominent Indian-American lawyers, has been sworn in as US Circuit Judge for the District of Columbia Circuit Court of Appeals?
A. Neomi Jehangir Rao
B. Sakshi Khanna
C. Rajan Malhotra
D. Nikki Haley
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Neomi Jehangir Rao

Explanation: Born in Detroit, N Jehangir Rao is the 2nd Indian-American after Sri Srinivasan. This is one of the powerful courts which is said to be next only to the US Supreme Court.

11. Under ISRO’s “Young Scientist Programme”, it is proposed to select _____ students each from each State/ Union Territory.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Three

Explanation: This programme is mainly aimed at imparting basic knowledge on Space Technology. The selection is based on the academic performance and extracurricular activities. Students belonging to the rural area have been given special weightage in the selection criteria.

12. The towering Tyrannosaurus rex discovered in _________ in 1991 is the world’s biggest.
A. US
B. Canada
C. India
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Canada

Explanation: Following a decades-long process of reconstructing its skeleton, Tyrannosaurus rex discovered is the world’s biggest. It was discovered in western Canada in 1991. The T. rex was 13 meters (yards) long & probably weighed more than 8,800 kilos.

13. Who has recently submitted his report on the Donald Trump campaign and potential Russian involvement in the 2016 election?
A. Robert Mueller
B. Doug Collins
C. Chuck Schumer
D. Nancy Pelosi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Robert Mueller

Explanation: The full contents of the report are unknown at this point. The decision about sharing the report with the public rests with Attorney General Barr.

14. _________ will launch an electronic intelligence satellite Emisat for the DRDO.
A. JAXA
B. NASA
C. ISRO
D. ESA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ISRO

Explanation: Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) would be used to put the EMISAT into a 749-km orbit. In January, the space agency launched a defence imaging satellite Microsat R for the DRDO. It is worth mentioning that PSLV is a 4-stage engine expendable rocket with alternating solid and liquid fuel.

15. Indian Oil Corporation with its partner Bharat Petro Resources Ltd has won an oil block in ___________, where the two will invest $170 million.
A. Tehran
B. Abu Dhabi
C. Mumbai
D. Karachi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Abu Dhabi

Explanation: IOC-BPRL won the block in Abu Dhabi’s first-ever competitive bid round. They have been awarded 100% stake in the Abu Dhabi Onshore Block 1 Concession. The concession has been awarded by the Supreme Petroleum Council.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th March 2019


RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email