Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 26th March 2019


1. The Reserve Bank of India again deferred the implementation of the Ind AS by banks. Expand Ind AS.
A. Indian Accounting Standards
B. India Accounts Standardisation
C. Indo-Account Standard
D. Indo-American Accounting Standards
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Accounting Standards

Explanation: Ind AS stands for Indian Accounting Standards. The reason behind this decision as the requisite legislative amendments are still under consideration. In 2018 too, RBI postponed its implementation.

2. Who has been appointed as an acting Chief Justice of the Chhattisgarh High Court?
A. Ajay Kumar Tripathi
B. Prashant Kumar Mishra
C. Sunil Arora
D. Rahul Bose
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prashant Kumar Mishra

Explanation: Justice PK Mishra enrolled as an advocate in 1987. Later, in 2005, he was designated a senior counsel. During his years of practice, Justice Tripathi had served as Additional Advocate General for Bihar.

3. Minimum income guarantee scheme, sometimes seen in the news, assures _________ a year for India for poorest families.
A. Rs. 34000
B. Rs. 47000
C. Rs. 54000
D. Rs. 72000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs. 72000

Explanation: It was named as Nyunatam Aay Yojana, or NYAY by Congress President Rahul Gandhi. The poorest 20% of India’s families have an average income of Rs 6,000 each month. The world’s largest democracy is set to vote the next government into power.

4. In 2018, ________ new cases of cancer developed worldwide, according to WHO.
A. 10.2 million
B. 13.6 million
C. 18.1 million
D. 24.9 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 18.1 million

Explanation: According to the statistics of Who, around 18.1 million new cases of cancer developed worldwide. According to the National Institute of Cancer Prevention and Research, 1 woman dies of cervical cancer every 8 minutes in India.

5. Asian Elephant Alliance, sometimes seen in the news, aims to secure ____ out of the 101 existing corridors used by elephants.

A. 29
B. 47
C. 85
D. 96
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 96

Explanation: Asian Elephant Alliance aims to secure 96 out of 101 elephant corridors. The joint venture is aiming at raising £20 million. It is an umbrella initiative by five NGOs.

6. World Refugee Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
A. March 25
B. April 30
C. May 02
D. June 01
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: World Refugee Day is held every year on 20 June. It was first marked in 2001. This day commemorates the strength, courage, and perseverance of millions of refugees. It marks a key moment for the public to show support for families forced to flee.

7. Cabinet Meeting recently approved the grant of ECHS facilities to World War-II Veterans. Expand ECHS.
A. Ex-Servicemen Contributory Health Scheme
B. Ex-Servicemen Contribution Health Scheme
C. Ex-Servicemen Contributory Healthy Scheme
D. Ex-Service Personnel Contributory Health Scheme
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ex-Servicemen Contributory Health Scheme

Explanation: This scheme is for World War-II Veterans, Emergency Commissioned Officers, Short Service Commissioned Officers & pre-mature retirees. As a special dispensation, war-widows will be exempt from one-time contribution to join ECHS.

8. Union Cabinet recently gave its approval for extending the “time and scope” of financial support of __________ to the Airports Authority of India (AAI).
A. Rs. 2000 crore
B. Rs. 2600 crore
C. Rs. 3200 crore
D. Rs. 4500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs. 4500 crore

Explanation: This amount had earlier been promised for the development of 50 un-served & under-served airports. For the revival of small airports for the regional connectivity scheme, Union Cabinet recently gave its approval for extending the time and scope of financial support of Rs 4500 crore.

9. ____________ has launched Project Saamrath, which is aimed at skilling, upskilling and reskilling 10 lakh personnel.
A. Coffee Board
B. Rubber Skill Development Council
C. APEDA
D. Tea Board
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rubber Skill Development Council

Explanation: The training is being provided under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY). It is worth mentioning that over 10 lakh personnel are involved in Natural Rubber plantation work.

10. Who recently won the $1 million Varkey Foundation Global Teacher Prize?
A. Hugh Jackman
B. Peter Tabichi
C. S Krishnan
D. Liam Payne
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Peter Tabichi

Explanation: At a event in Dubai, Peter Tabichi recently won the $1 million Varkey Foundation Global Teacher Prize. He was awarded for his efforts in turning around the fortunes of Keriko secondary school.

11. India has moved up to rank ______ on a global energy transition index.
A. 70th
B. 76th
C. 84th
D. 99th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 76th

Explanation: Sweden remains on the top on this annual list. This index is compiled by Geneva-based World Economic Forum. Despite its low ranking, India is the 2nd best in the BRICS block of emerging economies. The index considers both the current state of the countries’ energy system and their structural readiness.

12. U.S. signed an agreement with ______ that gives its navy access to two Arabian Sea ports.
A. India
B. Iran
C. Oman
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Oman

Explanation: This agreement would allow American warships and aircraft carriers to have greater control over a strategic international waterway. The United States has a number of military bases across the Gulf.

13. SDDS, sometimes seen in the news in context of employment. Expand this term.
A. Special Data Dissemination Standard
B. Specific Data Dissemination Standard
C. Special Database Dissemination Standard
D. Specific Database Dissemination Standard
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Special Data Dissemination Standard

Explanation: SDDS was established in 1996. It aims to help countries access the international capital markets by providing adequate economic and financial information publicly.

14. Paralympian Deepa Malik recently joined which among the following political parties?
A. BJP
B. TMC
C. AAP
D. INC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. BJP

Explanation: It is worth mentioning that Deepa Malik is the first Indian woman to win a medal in Paralympic games. She said that the work that PM Modi has done for women empowerment and his thoughts towards women is evident.

15. Pakistan celebrates “National Day” every year on __________.
A. 22nd March
B. 23rd March
C. 24th March
D. 25th March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd March

Explanation: This day is observed to commemorate the “Resolution” passed by Muslim League, in Lahore on 23rd March 1940. It was to establish a separate country for Muslims of sub-subcontinent. It is celebrated with zeal and spirit in Pakistan.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 25th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email