Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 25th March 2019


1. World TB Day is observed on _________ every year.
A. 23 March
B. 24 March
C. 25 March
D. 26 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24 March

Explanation: This day is observed to raise public awareness about the devastating consequences of TB. Tuberculosis remains the world’s deadliest infectious killer.

2. Tata Coffee recently appointed ___________ as the managing director and chief executive officer.

A. Sunil Bharti
B. Ranjit Sinha
C. Neeru Chawla
D. Chacko Purackal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Chacko Purackal

Explanation: Purackal will replace Sanjiv Sarin, who retires on 31 March. He has over 27 years of experience in the plantation industry.

3. Who has been recently appointed as the next Navy Chief?

A. Sunil Lamba
B. Karambir Singh
C. Rakesh Bharti
D. Navjot Gill
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Karambir Singh

Explanation: During his long & distinguished service which spans approximately 39 years, he has served in a variety of command, staff and instructional appointments. Notably, Vice Admiral Singh, will supersede Andaman & Nicobar Command chief Bimal Verma, who was commissioned into the force six months before him.

4. World Meteorological Day takes place every year on __________.
A. 22 March
B. 23 March
C. 24 March
D. 25 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23 March

Explanation: On this day, there are many special meetings and exhibits on weather and climate related themes. The World Meteorological Day 2019 theme will be: The Sun, the Earth and the Weather.

5. Which among the following countries donated 69 million dollars to the United Nations World Food Programme?

A. USA
B. Japan
C. India
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: The funding by Japan will go towards food, nutrition & initiatives to build resilience in vulnerable populations. Japan is one of World Food Programme (WFP’s) top donors and has contributed $958 million to the UN agency since the year 2014.

6. _________ banned separatist Yasin Malik’s Jammu and Kashmir Liberation Front (JKLF) under the anti-terror law.

A. NITI Aayog
B. RBI
C. Ministry of Home Affairs
D. Supreme Court
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ministry of Home Affairs 

Explanation: Yasin Malik’s Jammu and Kashmir Liberation Front (JKLF) has been banned by Ministry of Home Affairs. The decision followed a meeting of the Cabinet Committee on Security headed by PM. Post this ban, the JKLF leadership and members now face possible arrest. The JKLF is the 2nd organisation to be banned under the UAPA within a month, after the Jamaat-e-Islami.

7. Bihar Diwas  is observed every year on __________.
A. 22 March
B. 24 March
C. 26 March
D. 28 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 22 March

Explanation: This day marks the formation of the state of Bihar. Besides India, it is celebrated in countries including USA, UK, Australia, Canada, Bahrain, Qatar etc.

8. _______ has recently hired Tim Stone as its next chief financial officer.
A. Ford
B. Hyundai
C. Fiat
D. General Motors
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ford

Explanation: It is the automaker’s first external hire for the role in 7 decades. He held various financial roles at Amazon for 2 decades. Last time, when Ford named an outsider to the role of Chief Financial Officer, was in 1949 when Theodore Yntema, was hired for the position.

9. ________recently launched a new podcast app ‘Shiksha Vani’.
A. PSEB
B. CBSE
C. ICSE
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CBSE

Explanation: The ‘Shiksha Vani’ app will disseminate crucial information to students & parents in a timely manner. It is worth mentioning that its first episode, on the evaluation process of Class 10th & 12th examinations, has been released on the platform.

10. Which among the following recently won SAFF Women’s Championship?
A. Nepal
B. India
C. Malaysia
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. India 

Explanation: India lifted its fifth straight title in Nepal with a 3-1 win over the hosts in the final. It is worth mentioning that the the South Asian Football Federation ( SAFF ) Women’s Cup is the main association football competition of the women’s national football teams. It is governed by the South Asian Football Federation.

11. Recently, which country handed over a proposal seeking to declare the Theravada Tripitaka, the sacred ure of Buddhists, as a UNESCO World Heritage.

A. India
B. Sri Lanka
C. China
D. Vietnam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Sri Lanka 

Explanation: Notably, President of Sri Lanka declared the Theravada Tripitaka a National heritage in January. It is worth mentioning that the Buddha’s preaching was propagated through word to mouth for limitless generations until the Tripitaka was finally written down in Sri Lanka.

12. __________ has recently acquired Aujas Networks Ltd.
A. Infosys
B. NSEIT
C. Reliance Industries
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NSEIT

Explanation: A wholly-owned subsidiary of NSE: NSEIT has recently acquired Aujas Networks Ltd. Aujas was founded in 2008. It currently provides information security consulting & IT risk management services in India, the West Asia & North America.

13. Fitch Ratings recently cut India’s economic growth forecast for the next financial year starting to _____.
A. 6.5%
B. 6.8%
C. 7.0%
D. 7.3%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6.8%

Explanation: This comes in the wake of weaker growth momentum that has largely been domestically driven. The assessment differs from S&P, which expects growth to pick up in the upcoming quarters.

14. ___________ recently renamed its capital Astana as Nur-Sultan.
A. Turkmenistan
B. Kazakhstan
C. Uzbekistan
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kazakhstan

Explanation: It is the fourth time the city’s name has been changed within six decades. It was previously called Akmolinsk, Tselinograd and Akmola before becoming Astana.

15. According to UN Report, India has achieved ________ reduction in tuberculosis deaths among people living with HIV by 2017.

A. 34%
B. 65%
C. 84%
D. 91%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 84%

Explanation: It is worth mentioning that UNAIDS has urged nations to step up their efforts to meet the 2020 target of reducing TB deaths among people living with HIV by 75 per cent.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email