Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 24th March 2019


1. As per the data released Airports Council International (ACI), Indira Gandhi International Airport has stands at the _____ position among world s busiest airports.
A. 10th
B. 12th
C. 14th
D. 16th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12th

Explanation: As per the data released Airports Council International (ACI), Delhi airport witnessed a 10.2% surge in the passengers of domestic and international flyers in the year 2018.

2. Which among the following countries is projected to be the first G7 nation to officially endorse China’s Belt and Road Initiative (BRI)?

A. Italy
B. USA
C. Germany
D. Poland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Italy

Explanation: China’s BRI is a transcontinental project that focuses on infrastructure investment and projects which promote regional cooperation and connectivity. It is worth mentioning that Italy wants to enhance its “Made in Italy” brand – especially in the form of exports – to China.

3. Meitei people, sometimes seen in the news, are the majority ethnic group of which among the following states?

A. Nagaland
B. Uttarakhand
C. Jharkhand
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manipur

Explanation: This group/tribe was in news as Manipur CM Biren Singh told that the government would give positive consideration to the demand for the inclusion of Meiteis in the Scheduled Tribes (ST) list.

4. The Draft Emigration Bill 2019, recently released, is set to replace the extant one under Emigration Act of ______.
A. 1981
B. 1983
C. 1985
D. 1987
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1983

Explanation: The motive of replacing the old Act is consistent with the present government’s effort to weed out archaic laws in addition to updating them in line with modern conventions. The draft bill proposes a three-tier institutional framework, with the (Ministry of External Affairs) MEA as the nodal ministry. The draft has adopted a whole-of-cycle migration approach.

5. Government recently exceeded its disinvestment target for the current fiscal by Rs _________.

A. 2000 crore
B. 5000 crore
C. 9000 crore
D. 13000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5000 crore

Explanation: The divestment receipts have touched Rs. 85,000 crore, as against the target of Rs. 80,000 crore for 2018-19 fiscal year. It is worth mentioning that disinvestment is aimed at reducing the financial burden on the government due to inefficient public sector undertakings.

6. Who was named ‘Sportsperson of The Year’ at the annual Telangana Sports Journalists Association awards function?

A. Sachin Tendulkar
B. Saina Nehwal
C. MS Dhoni
D. Mary Kom
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saina Nehwal

Explanation: Saina Nehwal, was represented by her father Harvir Singh as she is recovering from an illness. TSJA (Telangana Sports Journalists Association) awarded badminton ace Saina Nehwal with the award titles ‘Sportsperson of the Year.’

7. In the National Policy on Software Products – 2019, initially _________ is involved to implement the programmes envisaged.
A. Rs. 1000 crore
B. Rs. 1500 crore
C. Rs. 2000 crore
D. Rs. 2500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs. 1500 crore

Explanation: This policy aims to promote the creation of a sustainable Indian software product industry driven by intellectual property (IP). It focuses upon building a cluster-based innovation driven ecosystem.

8. Channabasappa Satyappa Shivalli, died recently. He was a minister for Municipal Administration and Local Bodies in which among the following states?
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Karnataka

Explanation: He was a close aide of former Karnataka CM Siddaramaiah. Shivalli hailed from Kuruba community. He was a three-time MLA from Kundagol constituency in Dharwad district. He was given a Cabinet berth in the latest reshuffle.

9. Power Finance Corporation (PFC) has signed a share purchase agreement to acquire all ______ shares of the government in Rural Electrification Corporation.
A. 42.55 %
B. 47.10%
C. 51.29%
D. 52.63%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 52.63%

 

Explanation: This above mentioned acquisition is a step towards consolidation of companies operating in the same space. Both PFC and REC are navratna central public sector enterprises ( CPSEs ) with combined annual revenues of approximately Rs 50,000 crore.

10. National Mineral Policy (NMP) 2019, sometimes seen in the news, replaces the extant _________.
A. NMP 2007
B. NMP 2008
C. NMP 2011
D. NMP 2013
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. NMP 2008

Explanation: The impetus to review NMP 2008 came about by way of a direction from the Supreme Court. The aim of NMP 2019 is to have a more effective and implementable policy that brings in further transparency, better regulation and enforcement. Besides, it aims for balanced social and economic growth and sustainable mining practices.

11. The five rhino range nations signed which declaration for the conservation and protection of the species?

A. The New Delhi Declaration on Asian Rhinos 2019
B. Kathmandu Declaration on Asian Rhinos 2019
C. Kochi Declaration on Asian Rhinos 2019
D. Beijing Declaration on Asian Rhinos 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. The New Delhi Declaration on Asian Rhinos 2019

Explanation: India will collaborate with Indonesia, Bhutan, Nepal and Malaysia to increase the population of these species. At the recently held Second Asian Rhino Range Countries meet, “The New Delhi Declaration on Asian Rhinos 2019” was signed by 5 rhino range countries.

12.Organisation of Islamic Cooperation, sometimes seen in the news, consists of how many countries/member states?
A. 51
B. 55
C. 57
D. 65
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 57

Explanation: It is an organisation of the collective voice of the Muslim world. The supreme body of the OIC is the Conference of Heads of State. OIC was established in 1969 in the wake of an arson attack on the Al-Aqsa Mosque in Jerusalem.

13. Particle physicists recently have measured CP violation in the D0 meson for the first time. Expand CP.
A. Charge-Parity
B. Charging-Purity
C. Cellular-Particle
D. Cognitive-Purification
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Charge-Parity

Explanation: The term ‘CP’ means the transformation that swaps a particle with the mirror image of its antiparticle. To date, CP violation has been observed only in particles such as these ones made of quarks.

14. Dialogue and Development Commission (DDC) of Delhi government has formed a 17-member committee to reform higher education. It will be chaired by ________.
A. Kumar Vishwas
B. Arvind Kejriwal
C. Ashutosh
D. Jasmine Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jasmine Shah

Explanation: Nalanda 2.0, which is a non-profit policy think tank, is the knowledge partner of Dialogue and Development Commission (DDC) in this project. The main aim of this committee is to bring diverse perspectives to make the higher education system relevant in the 21st century.

15. _____ will recognize Israel’s sovereignty over the Golan Heights.

A. India
B. US
C. Syria
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: Following the 1948 war Arab-Israeli war, Israel advanced into the Golan Heights slowly, & occupied it in the 1967 war. The annexation wasn’t recognized internationally and UNSC resolutions determined Israeli sovereignty over the area to be null and void pending negotiations with Syria. It is worth mentioning that Trump’s move appeared to help Netanyahu, who is locked in a closely contested race in the upcoming elections.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email