Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd March 2019

Daily Current Affairs Questions – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Daily Current Affairs Questions  – 23rd March 2019


1. The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed annually on ________.
A. 23rd March
B. 24th March
C. 25th March
D. 26th March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: In 1966, UN General Assembly proclaimed 21 March as the International Day for the Elimination of Racial Discrimination. In 1960, on this day, police opened fire and killed dozens of people at a demonstration in South Africa, against the apartheid pass laws.

2. __________ submitted its Report on the sample size of Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) slip counting to the Chief Election Commissioner.

A. RBI
B. SEBI
C. Indian Statistical Institute
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indian Statistical Institute

Explanation: ISI (Indian Statistical Institute) is one of the most prominent & reputed national institutions of India. It is devoted to research, teaching and application of statistics and sampling methodology in the nation. The report shall now be examined by the Commission and necessary action would be initiated.

3. Langkawi International Maritime Aero Expo (LIMA-2019), sometimes seen in the news, is planned in ________.

A. Indonesia
B. Pakistan
C. Malaysia
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Malaysia 

Explanation: For the first time, Indian Air Force is participating in the Maritime Aero Expo. It would provide an opportunity to air-warriors to interact with their Royal Malaysian Air Force counterparts. Hence, it would foster close relationship between the two services.

4. Former cricketer Gautam Gambhir recently joined which among the following political parties?
A. INC
B. TMC
C. BJP
D. Akali Dal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. BJP

Explanation: The former cricketer may contest the upcoming elections as a BJP candidate from Delhi. He is a resident of Delhi’s Rajinder Nagar, which falls within the constituency. He was recently awarded the Padma Shri.

5. Social media platforms & _________ recently presented a ‘Voluntary Code of Ethics for the General Election 2019’.

A. TRAI
B. IAMAI
C. FICCI
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IAMAI

Explanation: IAMAI stands for Internet & Mobile Association of India. ‘Voluntary Code of Ethics for the General Election 2019’ aims to identify measures that the platforms can take to increase confidence in the electoral process. The IAMAI will coordinate with the platforms on the steps taken under the code.

6. National Anti-profiteering Authority (NAA), sometimes seen in the news, was established under _________ of the Central Goods and Services Tax Act, 2017.

A. Section 160
B. Section 171
C. Section 199
D. Section 238
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Section 171

Explanation: The National Anti-profiteering Authority (NAA) comprises of a five-member committee. The primary aim of NAA is to ensure the benefits of reduction or lower taxes are passed onto the end consumers. It is worth mentioning that the complaints are based on jurisdiction. Hence, complaints that are local in nature would be first sent to a state-level committee for screening.

7. India was ranked ________ in the World Happiness Report recently. 
A. 130th
B. 135th
C. 140th
D. 145th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 140th

Explanation: This report was released by the Sustainable Development Solutions Network. In 2018, India came in 133rd place, & has fallen in 2019 to the 140th. Pakistan holds 67th rank, Bangladesh 125th and China 93rd, according to the report.

8. India’s deepest shaft at Krem Um Ladaw has been discovered in which among the following states?
A. Nagaland
B. Assam
C. Mizoram
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: India’s deepest shaft at Krem Um Ladaw has been discovered in the state of Meghalaya. It was found by Cavers of Meghalaya Adventurers’ Association.

9. The International Day of Forests is observed on __________.
A. 20th March
B. 21st March
C. 22nd March
D. 23rd March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 21st March

Explanation: It promotes the importance of forests and trees in our lives. This day addresses issues like deforestation. Forests cover about one third of the world’s land mass. Countries are encouraged to undertake local, national and international efforts to organize activities involving forests and trees.

10. ______ became the first Indian low-cost carrier to get the membership of IATA.
A. SpiceJet
B. Air India
C. Kingfisher
D. Vistara
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. SpiceJet

Explanation: The membership will help SpiceJet, which has ambitious expansion plans. International Air Transport Association (IATA) represents more than 290 airlines. The membership would enable it to inculcate global best practices and innovations.

11. PhonePe has appointed Bollywood superstar ___________ as the face of its brand.

A. Alia Bhatt
B. Priyanka Chopra
C. Shahrukh Khan
D. Aamir Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Aamir Khan

Explanation: Aamir’s presence and his mass appeal as a national icon would help the company create awareness about the benefits of digital payments for users across the nation. PhonePe also launched a campaign called #DaaduComingSoon to create excitement and curiosity.

12.___________ has deployed Automated Guided Vehicles (AGVs) at its Soukya sortation center in Bangalore.
A. Snapdeal
B. Flipkart
C. Amazon
D. Myntra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Flipkart

Explanation: These Automated Guided Vehicles charge themselves automatically after their battery exhausts every eight hours. This may help Flipkart in advancing other services like speedy deliveries and customer experience.

13. ________ has recently inked an agreement to invest USD 50 million in solar energy project developer Avaada Energy Pvt Ltd.
A. NDB
B. World Bank
C. IMF
D. ADB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ADB

Explanation: ADB has recently inked an agreement to invest USD 50 million in solar energy project developer Avaada Energy Pvt Ltd. The investment will come equally from Ordinary Capital Resources and LEAP. LEAP stands for Leading Asia’s Private Infrastructure Fund which is a kind if funding arrangement.

14.The first ever Indo-Pacific Dialogue comprising 18 EAS states was recently held in ______.
A. Jakarta
B. New Delhi
C. Tokyo
D. Beijing
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jakarta

Explanation: This dialogue focussed on realising the tremendous economic potential of the Indo-Pacific region. It reflected India’s view outlined by PM Modi in 2018 Shangrila Dialogue. ASEAN resides at the connecting point of the Indian Ocean and the Pacific Ocean.

15. Which among the following is reportedly considering setting up an asset reconstruction company (ARC) in India to acquire bad loans?

A. SBI
B. Deutsche Bank
C. Flipkart
D. Infosys
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Deutsche Bank

Explanation: To buy and reorganize non-performing credit, Deutsche Bank is reportedly considering setting up an asset reconstruction company (ARC) in India to acquire bad loans. Bank of America too, is planning to establish a similar company in India.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email