Daily GK & Current Affairs Quiz– 4th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 4th June 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

June Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 4th June 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions June 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 4th June 2019


1. ________ led submitted the draft National Educational Policy (NEP) to HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank.

  1. Dr. Kasturirangan
  2. Smriti Irani
  3. Rajiv Kumar
  4. Manohar Prakash
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dr. Kasturirangan

Explanation: The policy draft recommends incorporation of Indian knowledge systems in the curriculum. The existing NEP was framed in 1986 and revised in 1992.

2. ______ withdrew duty free benefits to Indian exporters worth $6 billion.

  1. US
  2. Mexico
  3. Australia
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: US has designed to cut off India’s tariff-free access to the US market under the Generalised System of Preferences (GSP) scheme.

3. Keeping its poll promise, PM Modi’s government has launched a new ministry called _______ to provide safe drinking water to people.

  1. Jal Shakti
  2. Jal Naari
  3. Jal Sarla
  4. Jal Sabla
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jal Shakti

Explanation: The Jal Shakti Ministry has been created by reorganising the earlier Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation. It is worth noting that from April to July, the water situation in at least 8 states in the country has been grim.

4. Former President Pratibha Patil was bestowed on the highest civilian award of _______ for foreigners.

  1. Argentina
  2. Chile
  3. Mexico
  4. South Africa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mexico

Explanation: Patil is the 1st Indian woman to receive such an award. Earlier Dr. Sarvapalli Radhakrishnan was honored with this award.

5. U.N. Security Council approved a resolution extending an arms embargo and other sanctions against ________ over objections from African nations, Russia & China.

  1. Pakistan
  2. South Sudan
  3. Iran
  4. South Africa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Sudan

Explanation: The resolution, which extends the current embargo until May 31, 2020, was put forward by the US.

6. ___________ has been upgraded to the category of “city” by Chilean authorities, making it the world’s southernmost city. 

  1. Karachi
  2. Tierra del Fuego
  3. Ushuaia
  4. Puerto Williams
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Puerto Williams

Explanation: Puerto Williams has nudged out Ushuaia, for this coveted title.

7. Which state government enhanced the annual income limit of parents of students eligible for an admission fee waiver scheme?

  1. Telangana
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. UP
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam

Explanation: The annual income of parents of students has been raised from Rs 1 lakh to Rs 2 lakh. The scheme doesn’t cover private colleges, private universities and central universities situated in Assam.

8. Kalyan Jewellers has announced the appointment of ____ regional brand ambassadors to further strengthen its position across key markets.

  1. 3
  2. 4
  3. 6
  4. 8
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4

Explanation: In the context of merchandise, services and communication, Kalyan Jewellers has been focusing on hyper-localisation.

9. Who has been appointed as the Minister of Information and Broadcasting in the new Narendra Modi government?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Piyush Goyal
  3. Menaka Gandhi
  4. Jitendra Singh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Prakash Javadekar has been recently appointed as the Minister of Information and Broadcasting (I&B).

10. With _________ Indian travellers extending their business trips in 2018, they have been ranked second among ‘Bleisure’ travellers across 31 countries.

  1. 34%
  2. 56%
  3. 68%
  4. 72%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  –  D. 72%

Explanation: Bleisure is a new trend which means business and leisure trips. Indians are second to Thai travellers & more than the global average, a Booking.com study has revealed.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. The government has met the fiscal target of _____ of GDP for FY19.

A. 2.3%
B. 3.1%
C. 3.4%
D. 4.8%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 3.4%

Explanation: The full-year estimates are likely to be revised in the first budget of the new government. The provisional fiscal deficit for FY19 was pegged at Rs 6.45 lakh crore.

12. _________ appointed a new advocate general, Satish Chandra Verma with immediate effect.

  1. MP
  2. Uttar Pradesh
  3. Telangana
  4. Chattisgarh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Chattisgarh

Explanation: Before being appointed as the new AG, Verma was the Additional Advocate General of the state. This appointment is done in exercise of the powers conferred by Clause (1) of Article 165 of the Constitution of India.

13. World Health Organization (WHO) awarded which state’s Medical & Health Department its Tobacco Control Award for year 2019?

  1. Maharashtra
  2. Rajasthan
  3. MP
  4. Kerala
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation: The award was conferred by World Health Organization. It is worth mentioning that in 2018, the department had issued an official notice on 23,800 people for smoking in public places under the COTPA.

14. Who assumed charge as the Union Minister of Tribal Affairs?

  1. Raman Singh
  2. Pooja Thakur
  3. Sushma Swaraj
  4. Meenakshi Lekhi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Arjun Munda represents Khunti (ST) constituency of Jharkhand in the 17th Lok Sabha. He served as the Chief Minister of Jharkhand form 2003-2006.

15. India, the United States, Japan and Australia met for the fourth time as part of the latest quadrilateral meeting in _______.

  1. New Delhi
  2. Bangkok
  3. Tokyo
  4. Washington
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangkok

Explanation: This is the fourth quad meeting between the four allies. The Quad meetings, is about a peaceful, secure and prosperous Indo-Pacific. It is worth mentioning that China has been trying to expand its military presence in the Indo-Pacific.



SSC CGL Exam Analysis and Question Asked – 04th June to 13th June 2019 (All Shifts)

SSC CGL Exam Analysis and Question Asked – 4th June 2019 to 13th June 2019 (All Shifts)


Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email