Daily GK & Current Affairs Quiz– 3rd June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 3rd June 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

June Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 3rd June 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions June 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 3rd June 2019


1. ________ led submitted the draft National Educational Policy (NEP) to HRD Mi__________ increased the financial assistance given to school girls under the ‘Aapki Beti’ scheme.

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Gujarat
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan 

Explanation: The amount has been increased to 2,100 ( for girls in class 1 to 8 ). While, for the girls in class 9 to 12, the financial aid has been increased to Rs 2,500.

2. ________ recently sanctioned Rs 384 crore for payment of pension under the Chief Minister Old Age Pension Scheme for financial year 2019-20.

  1. UP
  2. MP
  3. Odisha
  4. Bihar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bihar

Explanation: Those who are in the age-group of 60-79 will get Rs 400 per month. However, 80+ will get Rs 500 each month.

3. Who has been given the additional charge of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) recently?

  1. Suresh Kapoor
  2. Ramesh Goenka
  3. JS Ravi
  4. Arun Kumar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arun Kumar

Explanation: Arun Kumar is currently holding the position of an additional secretary at the aviation ministry.

4. ______ has appointed the country’s first female chancellor to lead an interim government until elections later in the year.

  1. Germany
  2. Spain
  3. Austria
  4. Ukraine
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Austria 

Explanation: Brigitte Bierlein was appointed following the fall of the government in a corruption scandal.

5. Telangana statehood day was recently observed. This state was officially formed on ________.

  1. 1st June, 2015
  2. 5th June, 2016
  3. 2nd June, 2014
  4. 10th June, 2010
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2nd June, 2014

Explanation: TRS chief K Chandrashekar Rao was elected as the first Chief Minister of the state.

6. _______ has rolled out a campaign titled, ‘Billion Beats’ ahead of the ICC World Cup 2019.

  1. Vivo
  2. Samsung
  3. Micromax
  4. Oppo
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Oppo

Explanation: It is inviting consumers to share the sound of their heartbeats through the app. It aims to highlight fans’ emotions & encourage these cricket fans to create something of their own.

7. ________ has been named as the new CEO of Rajya Sabha TV by the government.

  1. Sudhir Chaudhary
  2. Arnab Goswami
  3. Barkha Dutt
  4. Manohar K Pandey
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manohar K Pandey

Explanation: He will take the charge from Prasar Bharati CEO Shashi Shekhar Vempati.

8. Which among the following launched ‘Sabse Khaas Loan’ for two-wheeler customers?

  1. L&T Finance
  2. HDFC
  3. ICICI
  4. PNB
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. L&T Finance

Explanation: The scheme provides hassle-free and low-cost finance for two-wheelers. The loan is for financially prudent customers. The borrowers can choose from 3 different EMI tenures 6, 12 and 18 months.

9. _________ plans to raise Rs 11,900 crore during the current fiscal through share sale, including Employee Share Purchase Scheme to shore up capital.

  1. Bank of Baroda
  2. SBI
  3. PNB
  4. ICICI Bank
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bank of Baroda

Explanation: The decisions in this regard will be taken by shareholders of the bank on June 21 at the AGM. The move to offer ESPS will create a sense of ownership and participation amongst the employees.

10. Indian industry’s borrowings from foreign markets fell by nearly _____ to USD 3.16 billion in April 2019 compared to the year-ago month.

  1. 13%
  2. 20%
  3. 28%
  4. 35%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 20%

Explanation: Of the total ECBs in April 2019, USD 2.66 billion was raised through the automatic route, USD 500 million (approval route) while the rest came through the issue of rupee-denominated bonds.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. India’s goods and services tax (GST) revenue collections crossed Rs 1 lakh crore for the third straight month in _____ to Rs 1,00,289 crore.

  1. April
  2. May
  3. June
  4. July
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. May

Explanation: It is worth noting that GST mop-up in May was lower than all-time high of Rs 1.13 lakh crore in the month of April.

12. Who was recently elected as the leader of the Congress Parliamentary Party (CPP)?

  1. Rahul Gandhi
  2. Sonia Gandhi
  3. Lovely Singh
  4. Sheila Dixit
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sonia Gandhi

Explanation: Sonia Gandhi represents Uttar Pradesh’s Rae Bareli in Lok Sabha. She is the chairperson of the Congress-led United Progressive Alliance.

13. The country’s per-capita income is estimated to have risen by 10 per cent to _______ a month during the financial year ended March 2019.

  1. Rs 10,534
  2. Rs 16,131
  3. Rs 12,743
  4. Rs 19,129
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs 10,534

 Explanation: In 2017-18, the monthly per-capita income had stood at Rs 9,580. The per-capita income is a crude indicator of the prosperity of a country.

14. The Central Government decided to bear the entire cost of Rs __________ under an existing scheme that seeks to control livestock diseases, especially foot and mouth disease (FMD) and brucellosis, in the next five years.

  1. Rs 13,343 crore
  2. Rs 21,013 crore
  3. Rs 26,883 crore
  4. Rs 39,444 crore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs 13,343 crore

Explanation: It is worth noting that the disease of food and mouth disease & brucellosis are common among the livestock.

15. After the formation of new government, the Budget session will be held from ________.

  1. June 11
  2. June 15
  3. June 17
  4. June 23
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. June 17

Explanation: The new Lok Sabha speaker will be elected on June 19. The Union Budget will be presented on July 5. Economic Survey will be released on 4th of July.



SSC CGL Exam Analysis and Question Asked – 04th June to 13th June 2019 (All Shifts)

SSC CGL Exam Analysis and Question Asked – 4th June 2019 to 13th June 2019 (All Shifts)


Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email