Daily GK & Current Affairs Quiz– 2nd June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 2nd June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

June Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 2nd June 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions June 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 2nd June 2019


1. ______________ is observed on the 1st of June every year.

A. Global Day of Parents
B. Global Day of Fathers
C. Global Day of Mothers
D. Global Day of Grandsons
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Global Day of Parents 

Explanation: This day provides an opportunity to appreciate all parents in all parts of the world. In particular, family-oriented policies can contribute to the achievement of SDGs 1 to 5.

2. ______ is Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer (LGBTQ) Pride Month.

A. May
B. June
C. August
D. October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June

Explanation: This month advocates work for equal “rights and benefits” for LGBT people. The month was chosen to remember a riot in 1969 at the Stonewall Inn in Manhattan.

3. Joblessness in the country was _______ of total labour force during 2017-18, the highest in 45 years, according to the reports.

A. 5.4%
B. 5.7%
C. 6.1%
D. 7.3%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6.1%

Explanation: The data was released a day after PM Modi was sworn in for his second term. It matches the data earlier leaked to a newspaper.

4. India’s economy grew at ______ in January-March period, its slowest pace in five years.

A. 4.3%
B. 5.1%
C. 5.8%
D. 6.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5.8%

Explanation: The slowdown will put pressure on Nirmala Sitharaman, who assumed charge as the finance minister recently.

5. Which among the following states launched ‘Haritha Drishti’ mobile application?

A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Kerala
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: This app will have details on Haritha Kerala Mission. It can also help in calculating water levels & water availability in various water sources.

6. ________ has launched a mobile app “The Ruet” to share real-time information about the moon.

A. India
B. Pakistan
C. Iran
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan 

Explanation: It combines Islamic Hijri calendar with modern technology. It’s a utility and information appl related to moon and sighting of the moon.

7. Which state has planned to launch a campaign “One Citizen One Tree campaign”?

A. Meghalaya
B. Haryana
C. UP
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Meghalaya 

Explanation: Each village will plant 1000 trees bringing it to a total of 4,60,000 trees. The campaign will mobilize 20 villages each from both catchment areas.

8. Who has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as the Deputy Executive Director in the global body’s agency focussed on women empowerment and gender equality?

A. Ruchi Sharma
B. Maninder Singh
C. John Samuel
D. Anita Bhatia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Anita Bhatia

Explanation: She holds a B.A. in History from Calcutta University, an M.A. in Political Science from Yale University & a Juris Doctor in Law too.

9. _________ was recently Goa’s brand ambassador to promote the ancient system of physical and mental practices.

A. Rajni Khullar
B. Namrata Menon
C. Abhishek Bansal
D. Rajiv Chopra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Namrata Menon

Explanation: The motto of this initiative is to increase awareness about the benefits of yoga, besides encouraging people to inculcate a healthy lifestyle.

10. 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organised in ________.

A. Manipur
B. Sikkim
C. Nagaland
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these 

Explanation: 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organised in Tripura. The initiative would focus on upholding tourism and rich biodiversity of Tripura.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. World Milk Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.

A. May 31
B. June 1
C. June 5
D. June 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  B. June 1

Explanation: The theme of the World Milk Day this year is “Drink Milk: Today and Every day.” This day was established in 2001 by the Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations.

12. India is one of the three countries which have expressed interest in hosting the AFC Women’s Asian Cup football tournament in ______.

A. 2020
B. 2022
C. 2024
D. 2026
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2022

Explanation: Chinese Taipei and Uzbekistan are the other countries in contention. If India gets the right to host the event, it will be their second time after 1980 in Kozhikode.

13. ________ will observe Financial Literacy Week across the country from 3rd to 7th of this month.

A. NITI Aayog
B. RBI
C. SEBI
D. RAW
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. RBI

Explanation: Banks have been advised to display the posters and content in their rural bank branches, ATMs and websites. The theme this year is – ‘Farmers and how they benefit by being a part of the formal banking system’.

14. MLA Phosum Khimhun has been sworn-in as the Pro-tem speaker of the 7th _________ Legislative Assembly.

A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Telangana
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: Governor Dr. BD Mishra administered the oath to Phosum Khimhun in an official ceremony. Until another Speaker is chosen by the assembly, he will perform the duties of the office of the Pro-tem Speaker.

15. The world’s biggest retailer Walmart has appointed __________ as chief technology and chief development officer.

A. Rahul Bajaj
B. CK Khaitan
C. Rakesh Munjal
D. Suresh Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Suresh Kumar

Explanation: Reportedly, Kumar has previously worked with Amazon, where he led the company’s retail supply chain systems for 15 years.



SSC CGL Exam Analysis and Question Asked – 04th June to 13th June 2019 (All Shifts)

SSC CGL Exam Analysis and Question Asked – 4th June 2019 to 13th June 2019 (All Shifts)


Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email