Daily GK & Current Affairs Quiz– 10th June 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz– 10th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 10th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

June Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10th June 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions June 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 10th June 2019


1. _________ recently issued orders for withdrawing Economically Backward Persons in General Caste Category (EBPG) reservation.

A. Punjab
B. UP
C. Haryana
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Haryana

Explanation: The decision would have impact on six castes (Jats, Jat Sikhs, Muslim Jats, Tyagis, Rors & Bishnois), besides EBPG.

2. Who became the first South Asian American woman to preside over the US House of Representatives?

A. Manjula Khattar
B. Heena Mathur
C. Sakshi Malhotra
D. Pramila Jayapal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pramila Jayapal

Explanation: It is worth noting that the 116th Congress broke records with women and lawmakers crossing racial and religious barriers.

3. _____ carried out its first-ever launch of a satellite from a sea-based mobile platform.

A. India
B. China
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: The event took place in the Yellow Sea using a Long March 11 rocket. The latitude of the launch position in the Yellow Sea is reported to have been 34.9° north & 121.19° east.

4. _______ is the most traffic congested city in the world, according to the ‘Traffic Index-2018’.

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Gurugram
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: ‘Traffic Index-2018’ has been compiled by leading independent location technology specialist TomTom.

5. The Nipah virus, sometimes seen in the news, was first recognised in _____ during an outbreak among pig farmers in Malaysia.

A. 1997
B. 1999
C. 2009
D. 2011
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1999

Explanation: Nipah is a zoonotic virus which means it is transmitted from animals such as bats or pigs to humans. It is a rare and often deadly disease.

6. The headquarters of FIFA is located in which among the following countries?

A. US
B. Spain
C. Denmark
D. Switzerland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Switzerland

Explanation: FIFA is headquartered in Zurich, Switzerland. It organizes major international football tournaments, & the most famous one is the FIFA World Cup.

7. Culture Minister Prahalad Singh Patel inaugurated the exhibition titled Unknown Masterpieces of Himachal Folk Art at National Museum in ________.

A. Shimla
B. Pune
C. New Delhi
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: The Exhibition has been jointly organised by the National Museum and Home of Folk Art. It will remain open for public till 31st of next month.

8. Singer Rihanna has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine with an estimated fortune of _______. 

A. $600 million
B. $200 million
C. $800 million
D. $1200 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $600 million

Explanation: A bulk of her fortune comes from her new partnership with LVMH, that’s run by Bernard Arnault.

9. GDP growth has been revised downwards to ____ from the earlier projection of 7.2% by RBI’s MPC.

A. 6.2%
B. 6.5%
C. 6.8%
D. 7.0%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 7.0%

Explanation: Monetary Policy Committee (MPC) is a 6 member committee. Its basic objective is to maintain price stability while accelerating the growth rate of the economy.

10. Indian Air Force has signed Rs 300-crore deal with ________ to buy as many as 100 SPICE bombs.

A. Israel
B. France
C. US
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Israel

Explanation: The SPICE bombs are an advanced version of SPICE-2000 bombs. These were used by the IAF during the air strikes in Balakot on February 26. It is worth noting that SPICE bomb, which stands for Smart, Precise Impact, Cost-Effective.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. ________ will have to submit their social media details under new rules by the State Department.

A. Indian Visas
B. French Visas
C. US Visas
D. Spanish Visas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. US Visas

Explanation: Authorities estimated that the proposal would affect 14.7 million people annually. Anyone who lies about their social media use could face serious immigration consequences.

12. Reserve Bank of India (RBI) would waive the fee currently imposed on banks for availing of its NEFT & ____ payment servers.

A. RTGS
B. PoS
C. Payroll Services
D. E-Statements
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RTGS

Explanation: With this, Modi government’s Digital India drive has definitely got a boost. RTGS is meant for large-value instantaneous fund transfers. While, NEFT is a nation-wide payments system.

13. ________ and Nasdaq president Adena Friedman have been chosen for the prestigious Global Leadership Awards 2019 by business advocacy group USIBC.

A. Vinod Rai
B. Teerath Bajwa
C. N Gopalaswami
D. Sunil Bansal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. N Gopalaswami

Explanation: It is worth noting that the BCCI elections under the new constitution will take place on October 22.

14. ______ has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets.

A. NITI Aayog
B. CII
C. FICCI
D. RBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NITI Aayog

Explanation: CII has used this index to analyse state and central budgets (from 2004-05 to 2016-17). It is worth noting that a single criterion like ‘fiscal deficit to GDP ratio’ doesn’t tell us anything about the quality of the budget.

15. India Inc’s business confidence has dropped ____ in Q4 of the financial year (FY) 2018-19, according to a survey by the National Council of Applied Economic Research.

A. 4.6%
B. 6.1%
C. 7.8%
D. 9.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.1%

Explanation: Business Confidence Index (BCI) is an indicator of business sentiments across the Indian industry segments. It fell across all sectors on a q-o-q basis.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.