Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 7th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 7th April 2019


1. WHO’s theme for World Health Day 2019 is _______________________.
A. Good health adds life to years
B. Halt the rise: beat diabetes
C. Universal Health Coverage (UHC): Everyone, Everywhere
D. Oral Health for a Healthy Life
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Universal Health Coverage (UHC): Everyone, Everywhere

Explanation: This year’s nominated theme is Universal health coverage (UHC): everyone, everywhere. Although the right to good health is everybody’s prerogative, millions across the world do not have the access to the most basic healthcare.

2. Who was chosen recently as the next president of the World Bank?
A. Gita Gopinath
B. Ram Hinduja
C. Donald Trump
D. David Malpass
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. David Malpass

Explanation: Mr Malpass won unanimous approval from the institution’s executive board. His appointment has induced controversy, as some worry that Mr Malpass, will seek to reduce its role. The US holds a 16% share of board voting power.

3. Dr. Viharidas Gopaldas Patel, recently passed away. He was hailed as the __________________.
A. Father of MSME
B. Father of Entrepreneurship Movement
C. Father of Micro Finance
D. Father of AI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Father of Entrepreneurship Movement

Explanation: He was an institution builder. He set up Entrepreneurship Development Institute of India in 1983. The government’s ‘Rojgar Yojana’ incorporated entrepreneurship training, based on work done by Dr. Patel.

4. Bank of India will sell ________ stake in its insurance JV Star Union Dai-ichi Life Insurance Co.
A. 12.74%
B. 25.05%
C. 38.66%
D. 40.11%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25.05%

Explanation: The proposed stake sale is part of BoI’s plan to offload some of its non-core assets and raise funds. In January, the Reserve Bank removed Bank of India from its prompt corrective action.

5. Experimental learning will be the punch line for the ______ in the academic session of 2019-20.

A. ICSE
B. PSEB
C. CBSE
D. RBSE
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CBSE

Explanation: From now on every year, the board will have a punch line, CBSE secretary Anurag Tripathi said. The CBSE will also thrust on academic improvement & not on rote-learning.

6. ROADIS and the NIIF have come together to create a platform for investing up to _______ in road projects in India.
A. $1 billion
B. $2 billion
C. $3 billion
D. $4 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. $2 billion

Explanation: The platform will target Toll-Operator-Transfer (TOT) model. It is worth mentioning that ROADIS claims to be the largest European highway concession manager in India.

7. Who took charge recently as the new President of the Confederation of Indian Industry?
A. Rakesh Bharti
B. DK Munjal
C. Sonal Sharma
D. Vikram Kirloskar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Vikram Kirloskar

Explanation: Currently, Kirloskar is the Chairman and MD of Kirloskar Systems Ltd, besides being the VC of Toyota Kirloskar Motor. He has been associated with CII for 3 decades.

8. A Memorandum of Understanding was recently signed between BSE, India INX & ___________ to connect investor community.
A. Moscow Exchange
B. NYSE
C. TYO
D. TSX
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Moscow Exchange

Explanation: With this MoU, the BSE, India INX has become the 1st Indian exchanges to sign a MoU with Moscow Exchange. This initiative will also open up a community of professional intermediary networks to benefit their development.

9. IDSDP was recently observed across the world on  April 6. Expand IDSDP.
A. International Day of Sport for Development and Peace
B. International Day of Sporting for Development and Peace
C. International Day of Sport for Development and Peaceful
D. International Day of Sport for Developing and Peace
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. International Day of Sport for Development and Peace

Explanation: This day recognizes the power of sport in promoting peace & erasing cultural barriers worldwide.

10. Every year, the World Health Day is celebrated on _______.
A. April 5
B. April 7
C. April 9
D. April 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. April 7

Explanation: It’s an important occasion to focus on the entire health of the body. Achieving UHC ( Universal Health Coverage ) is one of the key targets of the 2030 Agenda for Sustainable Development.

11. RBI recently provided additional _________ liquidity window to the lenders by tweaking liquidity coverage ratio (LCR) norms.
A. 1%
B. 2%
C. 4%
D. 10%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 2%

Explanation: Liquidity Coverage Ration indicates the proportion of highly liquid assets held by banks to ensure their ability to meet short-term obligations. While this move would harmonise the liquidity requirements of banks, it also releases additional liquidity for lending by banks.

12. Who has been named the Sportsperson of the Year (female) at the ESPN India Awards?
A. Mary Kom
B. PV Sindhu
C. Sania Mirza
D. Saina Nehwal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PV Sindhu

Explanation: The ESPN.in Awards recognise the best individual and team performances in Indian sport.

13. Nassccom recently said __________ will be its new chairman for fiscal 2019-20.
A. Sunil Chhetri
B. Hina Mehta
C. Rajesh Munjal
D. Keshav Murugesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Keshav Murugesh

Explanation: NASSCOM has recently appointed CEO Keshav Murugesh as its Chairman. It also appointed UB Pravin Rao as its Vice Chairman for 2019-20.

14. Who was sworn-in as the new Chief Justice of Calcutta High Court? 
A. R Subramanian
B. Pardeep Burman
C. T B N Radhakrishnan
D. Gita Mittal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. T B N Radhakrishnan 

Explanation: West Bengal Governor K N Tripathi recently administered the oath of office to Justice Radhakrishnan. was earlier the Chief Justice of the HC of Hyderabad for the states of Telangana & Andhra Pradesh from 2018.

15. According to the 2019 Global Report on Food Crises, in 2018, an estimated _________ people experienced levels of acute hunger that required urgent humanitarian assistance.
A. 100 million
B. 105 million
C. 110 million
D. 113 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 113 million

Explanation: The report provides a short-term forecast of food insecurity in 2019. This report provides the latest estimates of severe hunger worldwide and at the country level.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 6th April 2019

You may also like : डेली जीके और करंट अफेयर्स क्विज : 3rd अप्रैल 2019

SBI PO 2019  – Important Links

SBI PO 2019 Official Notification Click Here
SBI PO New Exam Pattern 2019 (Prelims & Mains) Click Here
SBI PO Exam Syllabus 2019 (Prelims & Mains) Click Here
SBI PO Previous Year Cut Off Marks Click Here
SBI PO Memory Based Questions Paper PDF Click Here
SBI PO Previous Year Questions Paper PDF Click Here 

How to Prepare for SBI PO Exam 2019 – Preparation Tips & Tricks

Click Here
 60 Days SBI PO Study Plan for Prelims Exam 2019  Click Here
Best Books for SBI PO Exam 2019  Click Here

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF