Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 6th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 6th April 2019


1. The House of Representatives has recently voted to end US involvement in the civil war of which among the following countries?
A. Saudi Arabia
B. Pakistan
C. Yemen
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Yemen

Explanation: Recently, a bill has been approved to end US support for the Saudi-UAE war in Yemen. But the White House has signalled that the president is likely to veto the bill.

2. According to ADB’s forecast, Pakistan’s economic growth is set to slump further to _______ in the fiscal year 2019.
A. 2.3%
B. 2.8%
C. 3.9%
D. 4.7%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3.9%

Explanation: Pakistan government is discussing a macroeconomic stabilisation programme with IMF, in order to meet its large financing needs. On the Global Competitiveness Index 2018, Pakistan ranks 107 of 140 economies.

3. The central government has extended the “disturbed area” tag under “AFSPA” for three districts of  which state?
A. Telangana
B. Maharashtra
C. Arunachal Pradesh
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arunachal Pradesh 

Explanation: The three districts are Tirap, Changlang and Longding. The AFSPA (Armed Forces Special Powers Act) is imposed in areas where armed forces are required to operate in aid to civil authorities.

4. __________ has been recently recognized with the prestigious ‘Economic Times Best Brands 2019’ award.
A. ICICI Bank
B. Max Bupa
C. Bandhan Bank
D. LIC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Max Bupa

Explanation: The Economic Times Best Brands, is a prestigious & credible forum that recognizes brands across many sectors. The results are based upon the survey which was conducted by The Economic Times in association with Nielsen.

5. ICC has joined hands with ________ to widen the scope of its fight against corruption in the sport.

A. UNSC
B. Interpol
C. RAW
D. SCO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Interpol 

Explanation: According to ICC, the idea is to ensure that players are better educated about the corruptors. In this regard, Interpol’s vast network would be helpful in this.

6. Who will take-over as the Acting Chief Justice of the Rajasthan High Court?
A. Satyam Mishra
B. Naveen Joshi
C. Mohammad Rafiq
D. Renuka Chopra
E. None of these

[

Correct Answer – C. Mohammad Rafiq

Explanation: Following the transfer of former Chief Justice Pradeem Nandrajog to Bombay HC, President has notified the appointment of Justice Mohammad Rafiq.

[/su_spoiler]

7. RBI voted 4-2 to reduce the policy repo rate by ____ basis points (bps).
A. 20
B. 25
C. 50
D. 75
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25

Explanation: In 2019, this is the 2nd rate cut by the central bank. It’d bring relief for those paying EMIs. For fiscal 2019-20 this was the first meet of the Monetary Policy Committee ( MPC ).

8. Ministry of External Affairs has signed an MoU agreement to set up India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) in which among the following nations?
A. South Africa
B. Kenya
C. Malawi
D. Morocco
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Malawi

Explanation: It is aimed to enhance the capacity in the areas of agro-financing. IAIARD will be a Pan-African Institute. This institute would be the first of its kind developed in an African country by India.

9. Which country deployed its latest guided missile destroyer and frigate in the Gulf of Aden and Somalian coast in the Arabian Sea and the Indian Ocean?
A. North Korea
B. US
C. China
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: The convoy fleet to the Gulf of Aden and Somali waters set sail from a military port in Zhejiang Province. It is part of China’s new generation of main combat ships.

10. _______ held on to top spot in the latest FIFA world football rankings.
A. Denmark
B. Belgium
C. India
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Belgium 

Explanation: There were around 150 games played across the globe during the international period. This sees Belgium maintain a slender lead.

11. Which country has revoked the entry visa for the prosecutor of the International Criminal Court?
A. UK
B. India
C. Pakistan
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these 

Explanation: US has revoked the entry visa for the prosecutor, Fatou Bensouda, of the International Criminal Court. The Netherlands-based ICC is not a UN court.

12. A new species of jumping spider has been recently discovered in __________.
A. Wayanad
B. Mumbai
C. Kochi
D. Faridabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: These species have been discovered in Aarey Colony. It has been identified as Jerzego sunillimaye to honour Sunil Limaye. He’s an additional principal chief conservator of forest. The jumping spider family is the most diverse spider family.

13. _______ is planning to build a massive network of 3,000+ satellites to provide high-speed internet for the masses.
A. Amazon
B. Walmart
C. Microsoft
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amazon

Explanation: It is intended to give a big boost to broadband speeds, connectivity & low-latency internet. For now, “Project Kuiper” is Amazon’s very own future constellation of internet satellites in low-Earth orbit.

14. At the First Global Conference on Synergies in ________, the first-ever global coalition on clean and efficient cooling was recently launched
A. Norway
B. Denmark
C. Russia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Denmark 

Explanation: This coalition was launched at the First Global Conference on Synergies between the 2030 Agenda and Paris Agreement. It is worth mentioning that clean efficient cooling appliances and equipment can save up to $3 trillion

15. __________ & RMI recently launched ‘India’s Electric Mobility Transformation: Progress to Date and Future Opportunities’.
A. FICCI
B. NITI Aayog
C. Observer Foundation
D. Swaraj Marg
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NITI Aayog

Explanation: The FAME II scheme, aims to further accelerate India’s commitment to a clean mobility future. It quantifies the direct oil & carbon savings that the vehicles incentivized under FAME II will deliver.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 5th April 2019

You may also like : डेली जीके और करंट अफेयर्स क्विज : 3rd अप्रैल 2019

SBI PO 2019  – Important Links

SBI PO 2019 Official Notification Click Here
SBI PO New Exam Pattern 2019 (Prelims & Mains) Click Here
SBI PO Exam Syllabus 2019 (Prelims & Mains) Click Here
SBI PO Previous Year Cut Off Marks Click Here
SBI PO Memory Based Questions Paper PDF Click Here
SBI PO Previous Year Questions Paper PDF Click Here 

How to Prepare for SBI PO Exam 2019 – Preparation Tips & Tricks

Click Here
 60 Days SBI PO Study Plan for Prelims Exam 2019  Click Here
Best Books for SBI PO Exam 2019  Click Here

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.