Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 30th April 2019


1. Which among the following countries completely banned all face veils including the burqa?

A. India
B. Sri Lanka
C. Germany
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri Lanka 

Explanation: With this rule, any kind of garment that covers the face ( e.g. masks, veils and burqas), has been prohibited. Notably, Sri Lanka has been on high alert since Easter.

2. Table Tennis Federation of India (TTFI) has decided to bid for ________ of the biennial World Team Championships.
A. 2022 Edition
B. 2024 Edition
C. 2028 Edition
D. 2032 Edition
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2024 Edition 

Explanation: he last big ITTF event was staged in India in 2012. Then, Hyderabad hosted the World Junior Championships.The last time India hosted a World Championships was way back in 1987.

3. A technical seminar was organized on “Use of Technical Textiles in Water Resources Works” in ________.
A. New Delhi
B. Noida
C. Pune
D. Haridwar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: For last several decades, technical textiles are being used globally. The seminar was chaired by Shri Masood Hussain, Chairman, CWC. This was organized by Ministry of Water Resources.

4. Ministry of Defence has awarded Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) contract to build how many Anti-Submarine Warfare Shallow Water Crafts (ASWSWCs)?
A. Five
B. Eight
C. Twelve
D. Fifteen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Eight

Explanation: The GRSE has been a pioneer warship builder of the nation. These ASWSWCs (Anti-Submarine Warfare Shallow Water Crafts) are designed for a deep displacement of 750 tons.

5. International Dance Day takes place every year on _________.

A. 28th April
B. 29th April
C. 2nd May
D. 3rd May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 29th April

Explanation: It marks the birth anniversary Jean-Georges Noverre, the creator of modern ballet. It is worth mentioning that International Theatre Institute (ITI) created this day.

6. World Amateur Radio Day is celebrated on _________ of every year. 
A. April 15th
B. April 18th
C. April 21st
D. April 25th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 18th

Explanation: It has been created in such a way to coincide with the founding anniversary of the International Amateur Radio Union. It focuses on celebrating the achievements took place in the amateur radio communications.

7. The government has recently increased the import duty on wheat to _____ in a bid to boost offtake of domestically produced grain.
A. 25%
B. 32%
C. 40%
D. 45%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 40%

Explanation: t is worth mentioning that the government plans to sell 10 million tonnes of wheat and 2 million tonnes of rice in the open market.

8. Which among the following nations appointed former Army Commander Gen. S. H. S Kottegoda as the Secretary of Defence?
A. Nepal
B. Sri Lanka
C. India
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri Lanka

Explanation: This appointment was done by Sri Lankan President Maithripala Sirisena. Following the serial bombings on April 21, the changes to the top posts come to overhaul the country’s security apparatus.

9. Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM) recently reported ______ jump in its net profit.
A. 20%
B. 28%
C. 34%
D. 42%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 34%

Explanation: RNAM is one of the largest asset managers in India. Total income in Q4 FY 19 was Rs 397 crore while it was Rs 1,650 crore in the entire fiscal.

10. Subarnarekha port, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Odisha

Explanation: The proposed port is being developed by Tata Steel and Creative Port Development Pvt. Ltd. The all-weather port is on the Subarnarekha river mouth on the Bay of Bengal.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. The Union Cabinet approved a ______ extension of tenure for the National Commission for Safai Karmacharis (NCSK).
A. 2-year
B. 3-year
C. 5-year
D. 7-year
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 3-year

Explanation: The NCSK gives its recommendations regarding specific programmes for welfare of safai karamcharis.

12. India’s apex National Board for Wildlife (NBWL) — cleared _____ of the 687 projects that came up for scrutiny.
A. 523
B. 567
C. 612
D. 682
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 682

Explanation: The NBWL is formally headed by the Prime Minister. It adjudicates on industrial projects, road diversions that could encroach into eco-sensitive zones of forests.

13. BCIM Economic corridor might be excluded from the list of projects covered by the China-led Belt and Road Initiative (BRI) umbrella. Expand BCIM.
A. Bangladesh- China- India- Myanmar
B. Bangladesh- China- Iran- Myanmar
C. Bangladesh- Cambodia- India- Myanmar
D. Bhutan- China- India- Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh- China- India- Myanmar

Explanation: The BCIM corridor proposes to link Kunming in China’s Yunnan province with Kolkata. It is proposed to pass though nodes such as Mandalay (Myanmar) & Dhaka (Bangladesh) before heading to Kolkata.

14. Which among the following has recently released Global Food Policy Report-2019?

A. WHO
B. IFPRI
C. UNICEF
D. ICC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IFPRI

Explanation: It reviews major food policy developments and events from the past year. As this Global Food Policy Report highlights, rural revitalization is the linchpin of such a transformation.

15. _________ team has developed easy OCR system for nine Indian languages.
A. IIT-Madras
B. IIT-Kharagpur
C. IIT-Hyderabad
D. IIT-Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT-Madras 

Explanation: Optical character recognition (OCR) schemes involve first separating the document into text and non-text. Srinivasa Chakravathy led this team.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 29th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email