Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 29th April 2019


1. The Economist Group have recently announced ____________ as its new chief executive.

A. Ritika Mohapatra
B. Lara Boro
C. Lord Deighton
D. Chris Stibbs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lara Boro

Explanation: She has great experience in both business-to-consumer (B2C) and business-to-business (B2B) information markets. This change will take effect later this year, according to the Economist Group.

2. _____ has issued its first-ever guidance for how much screen time that children under five should get.
A. UNICEF
B. WHO
C. CARE
D. Amnesty International
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. WHO

Explanation: The guidelines are almost similar to that of American Academy of Pediatrics. According to WHO, children under 1 shouldn’t have any screen time. However those under 5 shouldn’t spend more than 1 hour watching screens every day.

3. _______ has reached a valuation of one trillion dollars for the first time, making it the third publicly-traded company in history to reach the threshold.
A. Walmart
B. Alibaba
C. Microsoft
D. Infosys
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Microsoft

Explanation: After posting a 19% increase in profits, Microsoft has reached a valuation of one trillion-dollars for the first time. By posting profits of $8.8bn, Microsoft beat Wall Street expectations.

4. Which among the following has named Javier Pérez-Tasso as its new CEO?
A.  SWIFT
B. MV Transportation
C. The Economist
D. Tata Elxsi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SWIFT

Explanation: SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. The SWIFT is a global member-owned cooperative. It is headquartered in Brussels, Belgium. SWIFT does not facilitate funds transfer. Rather, it sends payment orders.

5. Who defeated Ehsan Heydari Nezhad of Iran to claim the inaugural Asian Snooker Tour title?

A. Pankaj Advani
B. Brijesh Damani
C. Yasin Merchant
D. Geet Sethi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pankaj Advani

Explanation: Pankaj Advani is a 21-time world snooker and billiards champion. He had earlier won the second leg of the Tour in China.

6. ‘Politics of Jugaad: The Coalition Handbook’, sometimes seen in the news, is authored by _______.
A. Arundhati Roy
B. Akash Verma
C. Saba Naqvi
D. Hardik Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Saba Naqvi

Explanation: The handbook traces the history of coalition governments in India. Naqvi analyses if coalition governments are a better bet for a country as diverse as India.

7. Who has been appointed as the 52nd Controller General of Defence Accounts?
A. Rajendra Kumar Nayak
B. Sushil Mathur
C. Rakesh Munjal
D. Sumit Joshi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajendra Kumar Nayak

Explanation: He is an MA in Political Science from Rajasthan University. Before taking over as the CGDA, he was the Additional Controller General of Defence Accounts, Ministry of Defence.

8. Which country is set to abolish its controversial exit visa system for all foreign workers by the end of 2019?
A. India
B. Qatar
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Qatar

Explanation: Since its selection as the 2022 World Cup host, Qatar has introduced a series of labour reforms. Notably, in September 2018, Qatar approved legislation to scrap the “kafala”, or sponsorship system.

9. A federation of 25 Himas or Khasi kingdoms plan to revisit the 1948 agreements that made ___________ a part of India.
A. Nagaland
B. Meghalaya
C. Assam
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Meghalaya

Explanation: The revisiting aims at safeguarding tribal customs and traditions from Central laws. It is worth mentioning that the 25 Khasi states had signed the Instrument of Accession & Annexed Agreement with the Dominion of India between December 1947 & March 1948.

10. Arms Trade Treaty, sometimes seen in the news, entered into force in _______.
A. 2012
B. 2014
C. 2016
D. 2018
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 2014

Explanation: This is the first-ever global treaty to establish international norms which aim to prevent conventional weapons from being used for war crimes & human rights abuses. Recently, this treaty was in news as US President Donald Trump has said he will withdraw his country from the treaty. The agreement is a threat to America’s second amendment right to bear arms, according to the US National Rifle Association

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Which among the following nations pledged £4 million to support global anti-slavery projects?
A. Britain
B. US
C. Russia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Britain 

Explanation: The funding would be used to run workshops on modern slavery in South Africa, besides improving support for survivors in India.

12. The Second Belt and Road Forum for International Cooperation has recently taken place in which among the following nations?
A. Russia
B. China
C. India
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: With the signing of deals worth USD 64 billion, China’s high-profile 2nd Belt and Road Forum ended recently. President Xi said market principles will apply in all Belt and Road cooperation projects. It’s worth mentioning that India boycotted the BRI summit for the second time in a row.

13. According to the India Meteorological Department (IMD), pre-monsoon rainfall from March to April, has recorded ____ deficiency.
A. 12%
B. 21%
C. 27%
D. 39%
E. None of these

[

Correct Answer – C. 27%

Explanation: Pre-monsoon rainfall is a phenomenon that is critical to agriculture in some parts of the country. The highest deficiency of 38% was recorded in the northwest India, followed by the Southern peninsula division.

[/su_spoiler]

14. _________ is taking steps to ban personality quiz apps from its platform, more than a year after the Cambridge Analytica scandal.

A. Twitter
B. Facebook
C. Google
D. Snapchat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Facebook 

Explanation: Facebook recently updated its platform policies to say that apps such as personality quizzes will no longer be allowed. This ban is part of a larger effort to limit what user information developers have access to.

15. The Supreme Court of _________ rejected the final appeal of two Reuters journalists and upheld their sentences for their reporting on the military’s brutal crackdown on Rohingya Muslims?
A. Bangladesh
B. India
C. Myanmar
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Myanmar 

Explanation: The reporters were arrested in December 2017. After being accused of illegally possessing official documents, they were sentenced last September. Both journalists shared with their colleagues the Pulitzer Prize for international reporting recently.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email