Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 27th April 2019


1. Belmont Forum, sometimes seen in the news, was established in _______.

A. 2007
B. 2009
C. 2011
D. 2013
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2009

Explanation: It’s a partnership of funding organizations, international science councils, and regional consortia. It strives to make opportunities for interested supporting organizations. It is a group of major and emerging funders of global environmental change research.

2. United States recently placed India on its ____________ for alleged violations of intellectual property rights.
A. Priority Watch List
B. Prioritised Watch List
C. Green Watch List
D. Red Watch List
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Priority Watch List

Explanation: While India has been placed on the Priority Watch List, Pakistan is on the Watch List. The office of the USTR identified 11 countries, including India, in its ‘Priority Watch List’.

3. World Intellectual Property Day is observed annually on _________.
A. 25 April
B. 26 April
C. 27 April
D. 28 April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 26 April 

Explanation: It aims to increase people’s awareness & understanding of intellectual property. WIPO is a specialized agency of the United Nations.

4. _________ is the first central bank in the Asia-Pacific region to begin an explicit interest rate easing cycle.
A. RBI
B. Bank of Japan
C. Bank Indonesia
D. People’s Bank of China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RBI

Explanation: According to Fitch Ratings, RBI became the 1st central bank in the Asia-Pacific region to begin an explicit interest rate easing cycle.

5. __________ has recently awarded Derek C Lalchhanhima ‘Compassionate Kid’ Award for inspiring other children.

A. NITI Aayog
B. PETA India
C. Akshay Patra
D. Amnesty International
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PETA India

Explanation: In recognition of his acts of compassion that has made headlines across India and even abroad, PETA India has recently awarded Derek C Lalchhanhima ‘Compassionate Kid’ Award. He is from Mizoram. He tried to save a dead chicken.

6. Who recused himself from the Justice S.A. Bobde-led in-house inquiry committee examining allegations of sexual harassment levelled against the CJI?
A. Justice N.V. Ramana
B. Justice Indu Malhotra
C. Justice Prakash Dev
D. Justice Tulsi Dev
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Justice N.V. Ramana

Explanation: In keeping with the highest standards of judicial propriety, Justice N.V. Ramana recused himself from the Justice S.A. Bobde-led in-house inquiry committee. It is worth mentioning that the committee is examining allegations of sexual harassment levelled against the CJI.

7. Recently, a tele-presence facility in _________ has been inaugurated, making it the first High Court in the country to have high-tech video teleconferencing tools for conducting judicial proceedings?
A. Punjab & Haryana HC
B. Allahabad HC
C. Madras HC
D. Delhi HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi HC

Explanation: For sharing any document with the participants, the telepresence room is fitted with the camera. It is worth mentioning that Delhi High Court has been a pioneer in computerisation projects for the judiciary.

8. Former army chief Dalbir Singh Suhag has been appointed as India’s next high commissioner to ________.
A. Mauritius
B. Seychelles
C. Zimbabwe
D. Ukraine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- B. Seychelles 

Explanation: Incidentally, when India conducted surgical raids in 2016, Dalbir Singh Suhag was the chief of army staff. It is worth mentioning that in a bid to increase its presence in the Indian Ocean, India is looking to build a coast guard facility in Seychelles’ Assomption island.

9. The Indian Council of Medical Research (ICMR) has launched the MERA India recently. Expand MERA.
A. Malaria Elimination Research Alliance
B. MDR TB Elimination Research Alliance
C. Measles Elimination Research Alliance
D. Mad Cow Disease Elimination Research Alliance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Malaria Elimination Research Alliance

Explanation: The MERA India does not intend to duplicate international efforts rather complement this on a national scale while contributing to the broader global agenda.

10. Global Talent Competitiveness Index (GTCI), sometimes seen in the news, was launched in ________.
A. 2012
B. 2013
C. 2014
D. 2015
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 2013

Explanation: The report covers 125 economies and 114 cities. It is based on research conducted by INSEAD in partnership with The Adecco Group and Tata Communications.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Which nation has taken a first step toward extending protections for giraffes under the Endangered Species Act?
A. China
B. US
C. Russia
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. US

Explanation: After legal pressure from environmental groups, USA has taken a first step toward extending protections for giraffes under the Endangered Species Act. It is worth mentioning that the wild giraffe population in African continent has declined by nearly 40% in just 30 years.

12. 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness began in which among the following nations recently?
A. Nepal
B. Afghanistan
C. India
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: It is being held in Kathmandu. The theme of the the summit is “Media Solutions for Sustainable Future: Saving Lives, Building Resilient Communities”.

13. Who was recently appointed as a new member of the in-house inquiry panel set up to examine the allegations of sexual harassment against CJI?
A. Indu Malhotra
B. Dipak Mishra
C. Arun Jaitley
D. Kapil Sibal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indu Malhotra

Explanation: The three-member committee is headed by Justice SA Bobde. It is worth mentioning that the complainant used to work as a junior court assistant. On 19th April, she wrote to 22 of its judges, alleging that Gogoi had made sexual advances on her at his residence office in October.

14. Defence Secretary, Hemasiri Fernando, of which among the following countries, resigned recently?

A. South Africa
B. Myanmar
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sri Lanka 

Explanation: Over security failures that led to the deadly Easter bombings, Fernando submitted his letter of resignation to head-of-state Maithripala Sirisena.

15. Hope Mars Mission, sometimes seen in the news, is a mission to Mars being built by ______.
A. India
B. UAE
C. Israel
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UAE

Explanation: It is scheduled to be launched in July 2020. UAE is likely to become the 1st Arabic nation to make the Mars Mission dream a reality, with this launch. MBRSC have announced that 85% of the Hope Probe project has been completed.`

Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email