Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 26th April 2019


1. The first official International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace has been celebrated on _________.

A. April 23
B. April 24
C. April 25
D. April 26
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 24

Explanation: It underpins the UN Charter and, the 2030 Agenda for Sustainable Development. This International Day was officially approved in December, 2018.

2. HUAWEI CLOUD and _______ recently signed a memorandum on strategic cooperation to help enterprise customers transition quickly to the digital cloud.
A. TCS
B. MindTree
C. Infosys
D. Uber
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Infosys

Explanation: Infosys will join the HUAWEI CLOUD Partner Network, as a part of the network. A suite of technologies will be provided as a part of the agreement.

3. The second edition of Rabindranath Tagore Literary Prize was awarded to ___________ recently.
A. Rana Dasgupta
B. Manohar Lal
C. Sudhir Mathur
D. Renuka Chopra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rana Dasgupta

Explanation: For his 2010 novel ‘Solo’, he has been awarded with Rabindranath Tagore Literary Prize. Dasgupta is the literary director of India’s richest literary award also. It was also awarded to Yohei Sasakawa & Taiwan President Tsai Ing-wen.

4. Benjamin Netanyahu intends to name a new settlement in the Golan Heights after _________.
A. Narendra Modi
B. Vladimir Putin
C. Donald Trump
D. Barack Obama
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Donald Trump

Explanation: It is worth mentioning that Trump officially recognized Israeli sovereignty over the Golan Heights in March. Notably, Israel captured the Golan Heights from Syria in the 1967 war.

5. International Press Institute (IPI) has named __________ as its 71st World Press Freedom Hero.

A. Arundhati Roy
B. Sudhir Chaudhary
C. Cyril Almeida
D. Asam Ali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cyril Almeida 

Explanation: Cyril has been recognised for his “critical” and “tenacious coverage” of civil-military relations in Pakistan. It is worth mentioning that International Press Institute (IPI) is a global network of editors, media executives and leading journalists. He is the IPI’s second World Press Freedom Hero from Pakistan.

6. World Malaria Day is observed globally on ________ to recognize and celebrate worldwide efforts to control and raise awareness about malaria. 
A. April 23
B. April 25
C. April 27
D. April 29
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 25

Explanation: Malaria is a life-threatening vector-borne disease. It is caused by parasites of the genus Plasmodium. In 2017, malaria deaths reached 435,000. The disease is most prevalent in tropical regions and humid climates.

7. Utkarsh Bangla’ scheme was recently awarded the prestigious WSIS award of the United Nations. It is being implemented by which among the following governments?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Telangana
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. West Bengal

Explanation: It is worth mentioning that in 2017, West Bengal government had received the UN award for its ‘Kanyashree’ project.

8. Akademik Lomonosov, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
A. Ukraine
B. Germany
C. Russia
D. Poland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: It is reportedly the world’s only floating nuclear power unit. It’s poised to begin commercial operations in Russia. The unit, in the summer, is scheduled to be towed to the Russian port of Pevek.

9. Which among the following launched the country’s first ‘Green Car Loan’ to encourage customers to buy electric vehicles?
A. SBI
B. Bank of Baroda
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SBI

Explanation: The new scheme would offer loan at 20 basis points (bps) lesser than the existing interest rates. This step will boost the government’s agenda for making India free of vehicles which run on petrol and diesel.

10. ___________ has exited the NHB & the National Bank for Agriculture & Rural Development by selling its entire stakes. 
A. RBI
B. Finance Ministry
C. Infosys
D. TCS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. RBI

Explanation: The government now holds 100% stake in both these financial institutions with this divestment. It follows the recommendation of 2nd Narasimham committee report of October 2001.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Puranik Yogendra has become the first ethnic Indian to contest and win an election in which among the following countries?
A. US
B. Japan
C. Afghanistan
D. Brazil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Japan

Explanation: Reportedly, this is the first-ever victory of a naturalized Japanese of Indian origin in elections in Japan. Puranik Yogendra first arrived in Japan in 1997. He was backed by the Constitutional Democratic Party of Japan.

12. ____________ launched a messaging application called “Tchap”. 
A. Germany
B. France
C. India
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France 

Explanation: To protect conversations from hackers, private companies & foreign entities, France launched a messaging application called “Tchap”. It features end-to-end encryption, & encrypted messages are stored on French server.

13. Who was awarded the Best Sportsperson’ award by the Calcutta Sports Journalists’ Club?
A. Sachin Tendulkar
B. Rohit Sharma
C. Gautam Gambhir
D. Jhulan Goswami
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jhulan Goswami

Explanation: She is an all round cricketer. She is also the former captain of India national women’s cricket team. Recently, she regained the top position for bowlers in the ODI ranking. It is worth noting that Goswami announced her retirement from T20 internationals in 2018.

14. __________ released a special commemorative stamp on the theme of Ramayana to mark the 70th anniversary of establishment of its diplomatic ties with India.

A. Malaysia
B. Indonesia
C. Japan
D. Taiwan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indonesia 

Explanation: The stamp was designed by renowned Indonesian sculptor Padmashri Bapak Nyoman Nuarta. A series of activities has been planned in various parts to mark the 70th Anniversary celebrations.

15. Secretary General of Assocham, ____________, resigned recently from his/her post.
A. Uday K Verma
B. Sudhir Munjal
C. KK Venugopal
D. Ravi Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uday K Verma

Explanation: He took over as the Secretary General of Assocham in August last year. He retired from the post of Secretary, Ministry of Information and Broadcasting in June, 2013.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 25th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email