Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 25th April 2019


1. Fire Service Week (FSW) is observed during _________.

A. April 14-20
B. April 15-21
C. April 16-22
D. April 17-23
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. April 14-20

Explanation: It remembers the lives lost in the devastating fire that erupted at the Victoria Dock in the Bombay Port on 14th April, 1944. Since 1999, the National Safety Council (NSC) has been promoting the FSW Campaign.

2. ________ is celebrated as National Panchayati Raj Diwas every year.
A. April 22
B. April 24
C. April 26
D. April 28
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 24

Explanation: This day marks the passing of the Constitution Act (73rd Amendment), 1992. Deen Dayal Upadhyay Panchayat Sashaktikaran Puraskar (DDUPSP), Nanaji Deshmukh Rashtriya Gaurav Gram Sabha Puraskar, Gram Panchayat Development Plan (GPDP) Award are given on this day.

3. Who was recently named as brand ambassador of Indo-American Arts Council (IAAC)?
A. Sid Kapoor
B. Hemant Bajwa
C. Vikas Khanna
D. Reshma Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vikas Khanna

Explanation: A leading cultural organisation, Indo-American Arts Council (IAAC), named Michelin-star chef Vikas Khanna as its brand ambassador. The IAAC will present the New York Indian Film Festival. The festival’s center-piece is Photograph, which is directed by Ritesh Batra.

4. HE Shri Vinay Kumar, Ambassador of India presented 100 motorized wheelchairs to ________.
A. Afghan National Army
B. South African Army
C. Bangladesh Army
D. Kenya Defence Forces
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Afghan National Army 

Explanation: India also remains committed to extending medical relief. Indian Army has also trained 4880 ANA personnel so far. This is to alleviate the challenges and sufferings of some of the critically injured Afghan National Army.

5. Who became the 1st Italian to win an ATP Masters 1000 title?

A. Fabio Fognini
B. Dusan Lajovic
C. Gustavo Kuerten
D. Andrey Rublev
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Fabio Fognini

Explanation: Over the past 17 events at the elite level, Fognini is the 8th player to win his 1st Masters 1000 title.

6. Chinese Language Day is celebrated on ________ globally.
A. April 19
B. April 20
C. April 21
D. April 22
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 20

Explanation: The date was chosen to pay tribute to Cang Jie, a mythical figure. It’s presumed that about 5,000 years ago, he invented Chinese characters. It is worth mentioning that the UN has 6 official languages – Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish.

7. Supreme Court recently ordered which state government to pay communal riots victim, Bilkis Yaqoob Rasool, compensation of Rs. 50 lakh, a government job and housing?
A. Telangana
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat 

Explanation: Bilkis Bano was gang-raped during the 2002 Gujarat riots. Even several members of her family were killed by a mob at Randhikpur village. The bench was led by Chief Justice of India Ranjan Gogoi.

8. The country’s pharmaceutical exports rose ______ to $19.2 billion in 2018-19, according to the data of Commerce Ministry.
A. 8%
B. 11%
C. 15%
D. 18%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 11%

Explanation: It is worth mentioning that North America constitutes about 30% of Indian pharma exports. It’s followed by Africa and the European Union. Over 55% of the country’s exports go to highly regulated markets.

9. The government recently extended the ban on import of milk and its products, from which among the following countries?
A. US
B. China
C. Russia
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: It is worth mentioning that India is the world’s largest producer & consumer of milk. Sensing the apprehensions of presence of melamine in some milk consignments from China, the ban was imposed. Notably, melamine is a toxic chemical. It is used for making plastics and fertilisers.

10. ________ in coordination with the WHO recently launched the world’s first malaria vaccine in a landmark pilot programme. 
A. India
B. Israel
C. France
D. Malawi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Malawi

Explanation: Every year, the parasitic disease kills about 435,000 people. In the upcoming months, it will also be introduced in Ghana and Kenya. With a serious malaria burden, India ranks very high in the list of countries.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Occupy Central with Love and Peace, sometimes seen in the news, took place in which among the following?
A. Hong Kong
B. Moscow
C. Tehran
D. Riyadh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Hong Kong 

Explanation: Recently, the three leaders namely Chan Kin-man, Benny Tai, and Chu Yiu-ming, were handed 16-month sentences. The 2014 Occupy Central demonstrations, pushed for full democracy in Hong Kong.

12. UN English Language Day is observed annually on ________.
A. 21st April
B. 23rd April
C. 25th April
D. 27th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd April

Explanation: To celebrate the English language and multilingualism, it was established by the UNESCO in 2010. It marks the birthday and date of death of William Shakespeare.

13. The interim ban on Chinese-owned TikTok video app has been lifted by which among the following courts?
A. Delhi HC
B. Supreme Court
C. Madras HC
D. Allahabad HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madras HC

Explanation: ByteDance has pegged financial losses of up to $500,000 a day. TikTok allows users to create and share short videos with special effects.

14. World Immunization Week takes place every year during ________.

A. Last week of April
B. Second week of May
C. Third week of May
D. Fourth week of May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Last week of April 

Explanation: It aims to raise awareness of immunization. The theme for this year’s campaign is ‘Protected Together: Vaccines Work’. Global vaccination coverage stands at 85%.

15. To isolate Iran economically, the current sanctions waivers to the five nations would expire on _____.
A. May 2
B. May 5
C. May 8
D. May 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. May 2

Explanation: It is worth mentioning that in November, the US had granted a 6-month waiver to India, Taiwan, Japan, China, Greece, Italy,Turkey and South Korea. Notably, India meets more than 80% of its oil needs through imports.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 24th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email