Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 24th April 2019


1. Pakistan and ______ will set up a joint border “reaction force” soon.

A. Iran
B. Saudi Arabia
C. Israel
D. Libya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: Due to security issues along the border, the relations between Iran & Pakistan have had a bad patch. Pakistan is a close ally of the United States and Saudi Arabia. Both nations ( Saudi Arabia & US ) have ratcheted up pressure on Iran over its alleged meddling in regional affairs.

2. World Book Day, also known as World Book and Copyright Day, is observed on ________.
A. April 22
B. April 23
C. April 24
D. April 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 23

Explanation: The day falls annually on every April 23. It is recognised in over 100 countries. This day is dedicated to the book lovers. It marks the celebration of reading. This day honors authors and writers across the world.

3. The Foundation Stone Laying Ceremony (Shilanyas Vidhi) of the first traditional Hindu Mandir in _________ has recently taken place.
A. Tehran
B. Abu Dhabi
C. Cape Town
D. Florida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Abu Dhabi 

Explanation: The 6th spiritual successor of Bhagwan Swaminarayan & the spiritual head of BAPS Swaminarayan Sanstha, Mahant Swami Maharaj, presided over the foundation stone laying ceremony. The Indian community is financing the project. The construction work is expected to be completed by 2020. RSP is the lead consultant & designer for the BAPS Hindu Mandir.

4. Who was recently awarded with the “Pandit Govind Ballabh Pant Award” for the year 2018-19 for his book?
A. Sunil Kumar Gautam
B. Karan Gambhir
C. Rakesh Munjal
D. Raman Sidana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sunil Kumar Gautam

Explanation: He was awarded with the “Pandit Govind Ballabh Pant Award” for the year 2018-19 for his book “Samvidhan Kavya”. It presents the Indian Constitution in a very simple and poetic form. The whole Constitution of India has been written in 238 verses.

5. Which among the following has appointed Manish Maheshwari as new managing director for the India market?

A. Microsoft
B. Facebook
C. Twitter
D. TikTok
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Twitter

Explanation: Maheshwari was the chief executive of Network18 Digital, a renowned media firm, before joining Twitter. He holds an MBA with honours from the Wharton School of the University of Pennsylvania.

6. Ras Al Khaimah Economic Zone (RAKEZ) appointed __________ as their Corporate Ambassador to the Indian business community recently.
A. MS Dhoni
B. Sachin Tendulkar
C. Ravi Shastri
D. Gautam Gambhir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravi Shastri

Explanation: He will be representing Ras Al Khaimah Economic Zone (RAKEZ) in networking events, business forums & seminars. RAKEZ has launched many initiatives for the Indian investors. In 2006, it even opened an office in Mumbai.

7. India has been placed at ______ spot in the Index of Cancer Preparedness (ICP) 2019.
A. 17th
B. 19th
C. 21st
D. 25th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 19th

Explanation: It has been prepared by the Economist Intelligence Unit (EIU). It presents data on 45 indicators which are relevant to specific parts of the prevention & care continuum.

8. To modernise the delivery of mail and packages, enhance customer experience, _________ has partnered with the Department of Posts recently.
A. Infosys
B. TCS
C. Reliance Industries
D. Flipkart
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. TCS

Explanation: The Core System Integration programme, which has been designed and implemented by TCS, would help to do so. TCS has implemented its Point of Sale solution across 24,000 post offices, on the front end, with over 80,000 PoS terminals.

9. Kenyan Asbel Kiprop, sometimes seen in the news, was banned for _____.
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4 years

Explanation: For a doping violation, former 1,500m Olympic and World champion Asbel Kiprop has been banned for 4 years. He is the third-fastest man in history with his 3:26.69 PB from 2015. It prevents him from competing until at least 2022.

10. Actor Sunny Deol joined which among the following political parties?
A. INC
B. BJP
C. Akali Dal
D. BSP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. BJP

Explanation: There have been reports that the actor will be fielded from Gurdaspur parliamentary constituency in Punjab. Vinod Khanna had earlier represented Gurdaspur Lok Sabha seat from BJP.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. India moved up to ____ position in 2018 in the Startup Ecosystem Ranking for 2019.
A. 12th
B. 17th
C. 21st
D. 28th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 17th

Explanation: India moved up to 17th position in 2018 in the Startup Ecosystem Ranking for 2019.
The report has taken into consideration, the startup ecosystems of 1,000 cities & 100 countries.

12. The Intellectual Property Rights cell (IPR cell) of _______ has been selected for the National Intellectual Property Award 2019.
A. JNU
B. KAU
C. PU
D. GNDU
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. KAU

Explanation: The award comprises a prize money of Rs. 1 lakh. The award was constituted by Indian Intellectual Property Office. Kerala Agricultural University’s (KAU) IPR Cell will be presented in a function to be held in New Delhi.

13. Naval Commanders Conference is being held in which among the following cities?
A. Lucknow
B. New Delhi
C. Jaipur
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi 

Explanation: For interaction between the Naval Commanders, it is the apex forum within the Service. It’ll provide the higher naval leadership a forum to discuss the emerging challenges of maritime domain.

14. The GST profiteering investigation arm has found P&G India guilty of not passing on the GST rate cut benefits to the tune of about Rs ________.

A. 123 crore
B. 180 crore
C. 250 crore
D. 390 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 250 crore

Explanation: The Directorate General of Anti Profiteering (DGAP) investigated the accounts of P&G India pre and post 15 November, 2017. It is worth mentioning that after hearing the company’s views, National Anti Profiteering Authority (NAA) will pass a final order on the quantum of profiteering.

15. For the year 2019, the Earth Day theme was _________.
A. Protect our Species
B. Protect our Humans
C. Protect our Birds
D. Protect our Mammals
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Protect our Species

Explanation: The theme aims to draw attention to the rapid extinction of species across the world. According to Earth Day Network, habitat destruction and climate change are driving the loss of half of the world’s wild animal population.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email