Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 23rd April 2019


1. Earth Day is an annual event celebrated on _________.

A. April 21
B. April 22
C. April 23
D. April 24
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 22

Explanation: In US, Earth Day was first celebrated in the 1970s. The idea of commemorating this day was propounded by Gaylord Nelson.

2. The London School of Economics and Political Science (LSE) has announced the creation of the ____________ in Inequality Studies recently.
A. Amartya Sen Chair
B. Raghuram Rajan Chair
C. Shakti Das Chair
D. Chanakya Chair
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amartya Sen Chair

Explanation: He was the Professor of Economics at LSE from 1971-82. The holder of this chair will also serve as Director of the International Inequalities Institute (III).

3. Bus ticketing platform redBus has appointed ____________ as its brand ambassador.
A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Rohit Sharma
D. Sachin Tendulkar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MS Dhoni

Explanation: Dhoni’s brand endorsement deals can be in the range of ₹ 3-10 crore. redBus, was started in 2006. It works with over 2500 bus operators.

4. India has rebuilt Chhyoiphel Kundeling Monastery in _______.
A. Pakistan
B. Sri Lanka
C. Nepal
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nepal 

Explanation: The Monastery has been reconstructed with Indian government’s grant of 18.9 million Nepalese rupees. It was established in 1946. It is an integral part of the social and cultural life of people in the area.

5. Comic Volodymyr Zelensky has won the presidential runoff vote of which among the following countries?

A. Russia
B. Ukraine
C. Germany
D. Poland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ukraine 

Explanation: He is known for playing the Ukranian president on television. He won the elections against incumbent president Petro Poroshenko. He is known for starring in a satirical television series ‘Servant of the People’.

6. All local government elections will be held through Electronic Voting Machine (EVM) from now on in which among the following countries?
A. Nepal
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh 

Explanation: It is worth mentioning that Election Commission of Bangladesh has also decided to bring, under voter list, third gender people. EVM is enriched with high technology, Secretary to the Election Commission of Bangladesh, Helaluddin Ahmed said.

7. Recently, the world’s fattest species of parrot has had a record-breaking breeding season in _________.
A. United Kingdom
B. Greenland
C. Canada
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Zealand 

Explanation: The nocturnal & flightless parrot (the critically endangered kakapo) is one of New Zealanders’ favourite birds. It is known for its charismatic nature & owl-like face. They only mate every few years when a particular tree (rimu tree) puts out an abundance of fruit.

8. The Asian Tea Alliance (ATA), sometimes seen in the news, is a union of ___ tea-growing and consuming countries
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5

Explanation: Asian Tea Alliance was launched in Guizhou in China. The member countries are Japan, India, China, Indonesia & Sri Lanka. This alliance aims to create a sustainability agenda for the future of Asian tea.

9. Under the Faster Adoption and Manufacturing of Hybrid and Electric Vehicles (FAME-II) scheme, to avail the incentives,  at least _____ of their components are to be sourced locally.
A. 20%
B. 35%
C. 50%
D. 70%

Correct Answer – C. 50%

Explanation: o make domestic industry competitive at the global level, the steering committee, led by NITI Aayog CEO Amitabh Kant, has finalised the mission’s approach. Rs 10,000 crore has been earmarked under FAME-II to roll out 1 million electric buses, in the next couple of years, in the country.

[/su_spoiler]

10. Ocean heat hit a record high in which among the following years, according to the WMO report?
A. 2016
B. 2017
C. 2018
D. 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 2018

Explanation: UN Secretary General Antonio Guterres, recently launched the WMO report in New York. According to WMO, 2018 saw new records for ocean heat content in the upper 700 metres. The highest rates of ocean warming are occurring in the southern ocean, as per the report.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Christina Koch is going to have her mission on the International Space Station (ISS) extended to 328 days. She’s an astronaut from which among the following?
A. ISRO
B. JAXA
C. ESA
D. NASA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. NASA

Explanation: Christina Koch arrived at the space station on March 14. Now, she’s scheduled to remain in orbit until February 2020. This will set a record for the longest single spaceflight by a woman.

12. Following the overthrow of longtime leader Omar al-Bashir, Saudi Arabia and the UAE announced financial support of three billion dollars for the people of ______.
A. Nigeria
B. Sudan
C. Egypt
D. Libya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sudan

Explanation: Following the overthrow of longtime leader Omar al-Bashir, Saudi Arabia and the UAE announced financial support of three billion dollars for the people of Sudan. It entails 500 million USD deposit into Sudan’s central bank.

13. Jet Airways’ non-executive and non-independent director __________ has quit the board.
A. Rahul Batra
B. Mehak Khanna
C. Naseem Zaidi
D. Ashok Bansal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Naseem Zaidi

Explanation: Zaidi is the former Chief Election Commissioner & ex- civil aviation secretary. He joined the Jet Airways board in August last year. Currently, the airline is under the management control of SBI-led consortium of lenders.

14. Which among the following nations has adopted National Artificial Intelligence Strategy 2031?

A. Russia
B. UAE
C. Japan
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UAE

Explanation: The strategy comprised of eight objectives. It includes the reaffirmation of the UAE’s position as a global artificial intelligence (AI) hub. It’ll be put into operation by the Emirates Council for Artificial Intelligence and Digital Transactions.

15. The US is expected to announce that all importers of oil from which among the following countries will have to end their imports shortly or be subject to U.S sanctions?
A. Israel
B. Saudi Arabia
C. Iran
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Iran

Explanation: The countries, which were granted waivers, are China, India, Japan, South Korea, Taiwan, Turkey, Italy and Greece. It is worth mentioning that US has a campaign of ‘maximum economic pressure’ on Iran. By halting Iranian oil exports, US wants to choke Tehran’s main source of revenue.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd  April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email