Daily GK & Current Affairs Quiz – 22nd April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 22nd April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 22nd April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 22nd April 2019


1. IN ships Kolkata and Shakti have arrived in __________ recently to participate in the International Fleet Review.

A. Sri Lanka
B. China
C. US
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Peru

Correct Answer – B. China 

Explanation: IFR (International Fleet Review) is a parade of naval ships, aircraft & submarines. Indigenously built stealth guided missile destroyer INS Kolkata and fleet support ship INS Shakti will represent Indian Navy.

2. Prime Minister of ________ Soumeylou Boubeye Maiga and his entire government have submitted their resignations recently.
A. Cambodia
B. Mali
C. Morocco
D. Libya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mali

Explanation: In Mali, violence owing to various internal conflicts has caused some 2,50,000 refugees & internally displaced people. The instability began with a coup in 2012.

3. Researchers at the ___________ have found a new method to detect breast and ovarian cancer.
A. IIT-Roorkee
B. IIT-Delhi
C. IIT-Goa
D. IIT-Guwahati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT-Roorkee

Explanation: Towards development of saliva-based clinical tests, the results of this study serve as an initial step. The research team was led by Kiran Ambatipudi from the IIT Roorkee’s Biotechnology Department.

4. 6th International Exhibition and Conference GRIDTECH 2019 was recently held in _______.
A. Tehran
B. Karachi
C. New Delhi
D. Dhaka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: The exhibition was an excellent global networking opportunity for regulators, manufacturers, research institutions, exhibitors, power utilities, planners, policy makers, academicians, consultants, visitors etc.

5. Which country imposed a curfew after a wave of bombs in churches and hotels killed & injured hundreds of people?

A. India
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka

Explanation: It is worth mentioning that the scale of Sunday’s bloodshed recalled the worst days of the war. Countries around the world condemned the attacks. Sri Lanka has a long history with Christianity. The majority of the Christians there are Roman Catholic.

6. Which among the following opened up Jewel, a lifestyle hub for the airport?
A. Indira Gandhi International Airport
B. Changi Airport
C. Los Angeles International Airport
D. Heathrow Airport
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Changi Airport 

Explanation: Changi opened up Jewel, a lifestyle hub for the airport in April 2019. To build the glass-and-steel dome that makes up Jewel, it took more than 4 years & $1.25 billion.

7. World Liver Day 2019 has been observed on _________.
A. April 18
B. April 19
C. April 20
D. April 21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 19

Explanation: It is worth mentioning that the liver measures about 15 cm in length. It’s responsible for the synthesis of various proteins, cholesterol & triglycerides.

8. India Electronics and Semiconductor Association has appointed _____________ as its chairman recently.
A. Manohar Lal
B. Anju Mohapatra
C. Jitendra Chaddah
D. Sonia Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jitendra Chaddah

Explanation: Chaddah has over two decades of industry experience. He, at Intel, has played multiple leadership roles. Recently, he led the conceptualization of Semiconductor Fabless Accelerator Lab.

9. Ligeia Mare, sometimes seen in the news, is a lake in the north polar region of ______.
A. Titan
B. Enceladus
C. Eris
D. Rhea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Titan 

Explanation: Titan is the largest moon of Saturn. It has been fully imaged by the Cassini spacecraft. It consists of pure methane. Both Earth and Titan have nitrogen-dominated atmospheres.

10. International Hockey Federation (FIH) has imposed a hefty fine of one lakh seventy-six thousand Euros on _________ for not honouring the Pro League commitments.  
A. India
B. Iran
C. Pakistan
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Pakistan

Explanation: PHF (Pakistan Hockey Federation) was fined for not sending the national team for the Pro League matches in Argentina, Australia & New Zealand.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Peru’s former President _________ has shot himself as police came to arrest him.
A. Alan García
B. Zulema Tomás
C. Carlos Morán
D. Alberto Fujimori
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Alan García

Explanation: Mr García is accused of taking bribes from Brazilian construction company Odebrecht. He served as president from 1985 to 1990 & again from 2006 to 201. It is worth mentioning that an recent opinion poll showed 94% of Peruvians believed the level of corruption was very high in their country.

12. NDA government has approved Rs ________ for the 158 CEIs (Central Educational Institutions) for implementation of EWS reservation in admission to students belonging to this category.
A. 4,315.15 crore
B. 5,365.15 crore
C. 6,005.15 crore
D. 7,375.15 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 4,315.15 crore 

Explanation: A total of 2,14,766 additional seats will be created with the approval of the Cabinet. The quota will be over and above the existing 50% reservation to SCs, STs and OBCs.

13. The concept of a RS (Regulatory sandbox) was mooted by a committee headed by ________.
A. Viral Acharya
B. Sudarshan Sen
C. Urjit Patel
D. Rekha Bhardwaj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sudarshan Sen

Explanation: A draft framework has been released by RBI  recently for setting up a regulatory sandbox (RS) or live testing of products or services by fintech firms. RBI also highlighted the risks and limitations attached to the RS.

14. Who has been awarded an honorary fellowship of the Royal Society recently for his/her efforts to produce low-cost drugs to treat diabetes, cancer and other diseases?

A. Yusuf Hamied
B. Venki Ramakrishnan
C. Anita Parekh
D. Gagan Venkatesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Yusuf Hamied

Explanation: He is a Padma Bhushan awardee. He also announced the launch of the new Inspirational Science Programme recently.

15. Who will be the first woman to hold the position in BGMEA’s (Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association) history?
A. Rubana Huq
B. Hasina Sheikh
C. Razia Sultan
D. Gauri Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rubana Huq

Explanation: Huq is the wife of late Dhaka North City Corporation mayor Annisul Huq. Notably, the last BGMEA election was held in 2013. Rubana’s panel won all 35 available posts for directors in the recently held elections. The election is usually scheduled every two years.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 21st April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email