Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 21st April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 21st April 2019


1. India has been ranked ________ on a global press freedom index recently.

A. 107th
B. 123rd
C. 177th
D. 140th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 140th

Explanation: The ‘World Press Freedom Index 2019’ was topped by Norway. According to the report, “Violence against journalists – is one of the most striking characteristics of the current state of press freedom in India.”

2. Following an order by the government, the words “chemists and druggists” appearing on the signboards of medical shops will be replaced with the word ________.
A. Pharmacy
B. Practitioner
C. Drugs Dealer
D. Chemists
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pharmacy

Explanation: To bring uniformity to medical store signboards, DTAB (Drug and Technical Advisory Board) has approved changing the “Drugs and Cosmetics Rules”.

3. Saudi Arabia has issued a formal order increasing the Haj quota of India to ______.
A. 2 lakhs
B. 4 lakhs
C. 6 lakhs
D. 8 lakhs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2 lakhs

Explanation: Without subsidy, a record number of two lakh Indian Muslims will perform Haj this year. India’s Haj quota has been increased by about 25,000.

4. EXIM Bank has provided soft loans of USD ________ to Rawanda for various projects.
A. 132.78 million
B. 167.55 million
C. 213.11 million
D. 266.60 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 266.60 million

Explanation: The funding would be done in 3 separate tranches to Rawanda. Out of this, USD 66.60 million will be funded for the Base-Butaro-Kidaho Road Project.

5. __________ has released the World Press Freedom Index 2019 recently.

A. World Bank
B. IMF
C. WEF
D. Reporters Without Borders
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Reporters Without Borders

Explanation: It is a non-profit organisation that works to document besides combating attacks on the journalists around the world. In context of India, it found an alarming rate of coordinated hate campaigns. Vietnam and China have been placed at the bottom of the Index.

6. ‘NepaliSat-1’ has been launched into space recently. It is the first satellite of which among the following countries?
A. Bangladesh
B. Iran
C. Oman
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The NepaliSat-1 has been developed by two Nepalis: Abhas Maskey and Hariram Shrestha. It’s equipped with a 5MP camera to capture Nepal’s topography. A group of four graduates are also working to launch another satellite ‘Nepal PQ-1’ in 2020.

7. Cholamandalam MS General Insurance Company Limited has been certified with ___________ recently.
A. ISO 21000:2018
B. ISO 31000:2018
C. ISO 41000:2018
D. ISO 51000:2018
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ISO 31000:2018

Explanation: TUV India certified Cholamandalam MS General Insurance Company Limited with ISO 31000:2018. It is an international risk management standard. It provides guidelines, principles, framework, and a process for managing risk.

8. _________ will start a programme called “Professors of Practice.
A. IIM-Ahmedabad
B. IIT-Delhi
C. IIM-Hyderabad
D. IIM-Goa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT-Delhi 

Explanation: A variety of new degrees & short-term certificate courses are set to be introduced by IIT-Delhi. It will also start a programme called “Professors of Practice” to enable working professionals teach at the institute.

9. Deutsche Bank recently appointed ________ as the chief executive officer for India.
A. Rohan Mathur
B. Harsh Salve
C. Kaushik Shaparia
D. Ravneet Gill
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kaushik Shaparia

Explanation: Shaparia’s appointment will be effective from May 2019. He will succeed Ravneet Gill, who left the bank to head the YES Bank earlier this year.

10. A book containing English translation of the 100-year-old classic Punjabi poem about Jallianwala Bagh massacre, ‘Khooni Vaisakhi’ has been released in _______.
A. New Delhi
B. Washington
C. Moscow
D. Abu Dhabi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Abu Dhabi

Explanation: The poem was translated by Mr Suri. His grandfather, Nanak Singh, wrote it after witnessing first-hand the events of April 13, 1919.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. NASA’s first female astronaut candidate, pilot __________, has died recently.
A. Miles O’Brien
B. Joshua Glenn
C. Jerrie Cobb
D. Michael Jackson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Jerrie Cobb

Explanation: Cobb was born in Norman on March 5, 1931. She became the first woman to pass astronaut testing in 1961. Reportedly, Cobb was nominated for the Nobel Peace Prize in 1981.

12. Who has regained the world number one spot in the men’s 65-kilogram freestyle category rankings?
A. Akhmed Chakaev
B. Bajrang Punia
C. Rohan Narula
D. Sohail Mohammed
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bajrang Punia 

Explanation: Bajrang had first reached the world number one spot in November last year. He is currently preparing for the Asian Wrestling Championship. The rankings were released by United World Wrestling.

13. Mueller Report, sometimes seen in the news, relates to what among the following?
A. Investigation into Russian Interference in the 2016 Presidential Election
B. Investigation into Facebook–Cambridge Analytica data scandal
C. Investigation into Moshe Katsav Scandal
D. Investigation into Mitterrand Phone-Tapping Scandal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Investigation into Russian Interference in the 2016 Presidential Election

Explanation: Special Counsel Robert Mueller was investigating the alleged Russian interference in the 2016 U.S. presidential election. He submitted his report to the Justice Department earlier this month.

14. The Indian Navy launched guided missile destroyer ______ at Mazagon Dock Shipbuilders in Mumbai recently.

A. Vishaka
B. Imphal
C. Raksha
D. Himmat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Imphal

Explanation: It is the third ship to be launched under a project in which ships are built to carry and operate two multiple role helicopters.

15. Easter 2019 is being observed on ________.
A. April 20
B. April 21
C. April 22
D. April 23
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 21

Explanation: It is a Christian holiday which celebrates the belief in the resurrection of Jesus Christ. This day marks the culmination of the 40 days of Lent. It’s a period of fasting, prayer, and penance to commemorate the 40 days Jesus spent in the desert.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email