Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 19th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 19th April 2019


1. The India Primary Consumer Sentiment Index (Consumer Confidence) showed _____ gain in April 2019.

A. 7.3%
B. 8.1%
C. 9.9%
D. 10.3%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9.9%

Explanation: The index is measured by Thomson Reuters in partnership with Ipsos. The monthly PCSI (Primary Consumer Sentiment Index) is driven by the aggregation of the four weighted sub-indices.

2. World Heritage Day or International Day For Monuments and Sites is observed on __________ every year.
A. April 17
B. April 18
C. April 19
D. April 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 18

Explanation: It aims to promote awareness about the diversity of cultural heritage of humanity. Under the Ministry of Culture, according to Archaeological Survey of India, Delhi has 111 protected monuments.

3. The historic Mujibnagar Day has been observed in which among the following countries?
A. Malaysia
B. Bangladesh
C. India
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh 

Explanation: Mujibnagar Day marks the oath taking ceremony of Bangladesh’s 1st government in 1971 in Meherpur. PM Sheikh Hasina paid tributes to Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman.

4. Navies of India and _______ held a maritime exercise off Cam Ranh Bay recently. 
A. Cambodia
B. Vietnam
C. Malaysia
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vietnam 

Explanation: Both nations share a robust defence cooperation. The relations between the two countries were elevated to the level of Comprehensive Strategic Partnership in 2016.

5.Champaner-Pavagadh Archaelogical Park, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Rajasthan
B. Telangana
C. Assam
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gujarat 

Explanation: It’s a UNESCO World Heritage Site. It is located in Panchmahal district (Gujarat). With its ancient Hindu architecture, temples, this park dates back to the regional Capital City built by Mehmud Begda. A perfect blend of Hindu-Moslem architecture, could be seen in the structure.

6. The world’s top Battle Royale mobile game, Playerunknown’s Battlegrounds, has been banned in _______.
A. India
B. Nepal
C. Sri Lanka
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nepal 

Explanation: Nepal Telecommunication Authorities (NTA) communicated all mobile service providers to block access to PUBG. The hammer of a ban is looming on India also.

7. Which party fielded actor-turned-politician Shatrughan Sinha’s wife Poonam Sinha as its Lok Sabha candidate from Lucknow?
A. INC
B. BJP
C. SP
D. TMC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SP

Explanation: Lucknow is the same constituency where the BJP has fielded Rajnath Singh. Her candidature was announced by SP president Akhilesh Yadav.

8. This year Good Friday will be celebrated on _________ worldwide.
A. April 18
B. April 19
C. April 20
D. April 21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 19

Explanation: It’s considered as one of the most somber days for Christians. It is also known as Holy Friday or Black Friday. On this day, the judgment, crucifixion, death, and burial of Jesus Christ is remembered.

9. According to the UNICEF report, more than ___________ children are not enrolled in pre-primary education.
A. 120 million
B. 145 million
C. 175 million
D. 200 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 175 million 

Explanation: According to ‘A World Ready to Learn: Prioritizing quality early childhood education’ report, more than 175 million children are not enrolled in pre-primary education. This is the first ever global report on pre-primary education.

10. The Open-Ended Working Group on Ageing, sometimes seen in the news, was established in _______.
A. 2008
B. 2010
C. 2012
D. 2014
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 2010

Explanation: In December 2010, UN General Assembly established the Open-Ended Working Group on Ageing. The Tenth Working Session of the Working Group had been recently held from 15 to 18 April 2019.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. IMF and the World Bank have recently created ____________, a quasi-cryptocurrency.
A. Learning Coin
B. Teaching Coin
C. Studying Coin
D. Mixing Coin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Learning Coin

Explanation: It won’t have any monetary value. It won’t be accessible outside the two organizations. It has been designed to educate the staff about the principles underlying blockchain technology.

12. Extinction Rebellion (XR), sometimes seen in the news, was established in _____.
A. USA
B. Russia
C. UK
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UK

Explanation: XR has 3 main demands for the government i.e. to tell the truth about climate change; to create a citizens’ assembly to oversee progress & to reduce carbon emissions to zero by 2025.

13. Recently, the personal data of over 100 million users of which among the following was exposed online?
A. Just Dial
B. PayTm
C. HDFC
D. Indeed
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Just Dial

Explanation: An independent security researcher Rajshekhar Rajahari discovered this data breach. Apparently, the breach happened because over the years, some of its APIs endpoints had remained unprotected.

14. ‘Raavana 1’ was launched into space recently. It marks the entry of which among the following nations into the global space age?

A. Sri Lanka
B. Myanmar
C. Bangladesh
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –

Correct Answer – A. Sri Lanka

Explanation:It was launched with the help of the US rocket “Antares” from Virginia’s mid-Atlantic space station. It weighs around 1.05 kg. Its lifespan is around one and a half years.

15. ‘Face of Disasters 2019’ report, sometimes seen in the news, has been released by _______.
A. NITI Aayog
B. Greenpeace
C. Amnesty International
D. SEEDS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SEEDS

Explanation: SEEDS stands for Sustainable Environment and Ecological Development Society. It is a not-for-profit organisation. It enables community resilience through practical solutions in the areas of disaster readiness. According to the ‘Face of Disasters 2019’ report, India has to be prepared for catastrophes.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.