Daily GK & Current Affairs Quiz – 18th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 18th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 18th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 18th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 18th April 2019


1. The Lok Sabha election to _________ in Tamil Nadu was cancelled recently.

A. Sriperumbudur
B. Pollachi
C. Dharmapuri
D. Vellore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Vellore

Explanation: Following the recovery of huge amount of cash, this is, perhaps, for the first time that election to a LS ( Lok Sabha ) constituency has been cancelled over use of money power. Polling in Vellore was scheduled on April 18.

2. RBI recently issued Rs. _____ denomination banknotes bearing the signature of Governor Shaktikanta Das.
A. 50
B. 100
C. 200
D. 500
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 50

Explanation: The new note note has a Swachh Bharat logo printed on it. Its dimension is 66 mm x 135 mm. It is worth mentioning that in August 2017, RBI issued the fluorescent blue-coloured Rs 50 notes.

3. ___________ blocked access to the hugely popular video app TikTok in India.
A. Facebook
B. Google
C. Microsoft
D. Yahoo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google

Explanation: TikTok allows users to create and share short videos with special effects. It has become hugely popular in India. The company employs more than 250 people in India. The move comes after the request from the state court to ban access to TikTok on Play Store.

4. Recently, a raging fire tore through Notre-Dame Cathedral situated in _______.
A. Germany
B. France
C. Malaysia
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France 

Explanation: It is one of the most celebrated high-gothic cathedrals. Hundreds of millions of euros have been pledged to renovate it.

5.President of which among the following countries delivered the speech from deep below the ocean’s surface?

A. Mauritius
B. Seychelles
C. Malaysia
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Seychelles 

Explanation: Seychelles President Danny Faure delivered the speech from deep below the ocean’s surface. “Oceans cover over two-thirds of the world’s surface but remain, for the most part, uncharted. We have better maps of Mars than we do of the ocean floor,” Faure said.

6. Netflix, according to the reports, added _______ subscribers worldwide during the first quarter of 2019.
A. 6.5 million
B. 7.1 million
C. 8.3 million
D. 9.6 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.6 million 

Explanation: By adding 9.6 million subscribers, it topped the projections of both Netflix’s own management & Wall Street analysts. During any three-month stretch, it’s the most subscribers that Netflix has gained.

7. As per Grant Thornton’s quarterly deal tracker report, the first quarter of 2019 recorded merger and acquisition deals worth _______.
A. $12.5 billion
B. $22.5 billion
C. $32.5 billion
D. $42.5 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $12.5 billion 

Explanation: This is a 33% fall in value terms as against the year-ago period. The announced deals include Arcelor Mittal’s acquisition of Essar Steel, Radiant Life care’s merger with Max healthcare.

8. After Gujarat, PM Modi approved an ex-gratia of Rs 2 lakh each for the next of kin who lost their lives due to unseasonal rain and storm for how many states?
A. Two
B. Three
C. Five
D. Seven
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Three

Explanation: These 3 states are Madhya Pradesh, Rajasthan and Manipur. The announcement of relief came soon after Madhya Pradesh CM accused the PM of being partial.

9. According to the survey by Shine.com, ________ has the least expectations when it comes to appraisal.  
A. Mumbai
B. Kolkata
C. Chandigarh
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bengaluru 

Explanation: Around one-fifth of all respondents in the city twould be satisfied with up to 10% increment, according to the survey. As per the poll, this unique trend in the city is caused due to the abundance of talent in the city.

10. China’s economy grew at a steady _____ pace in the first quarter.
A. 6.1%
B. 6.4%
C. 7.0%
D. 8.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 6.4%

Explanation: The upbeat readings, are likely to add to optimism to China’s economy. Notably, China has ramped up fiscal stimulus this year to shore up growth. This data also helped ease some fears of weakening consumer confidence.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. World Hemophilia Day is annually observed on _______.
A. 15th April
B. 17th April
C. 19th April
D. 21st April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 17th April 

Explanation: It aims at raising awareness about hemophilia & other bleeding disorders. Statistics show that hemophilia A occurs in 1 out of 5,000 male births.

12. Google has opened its first Artificial Intelligence (AI) center in Africa’s which among the following countries?
A. Cameroon
B. South Africa
C. Ghana
D. Kenya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ghana 

Explanation: The technology giant is moving to position itself as an “AI first” company. Google has a well established digital training skills program in Africa.

13. According to the annual report, _________ committed to provide $3 billion in sovereign loans to India in 2018.
A. World Bank
B. IMF
C. ADB
D. NDB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ADB

Explanation: The Manila-headquartered ADB committed several projects in India. New commitments included $21.6 billion in loans.

14. Who has been named the goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup (SCCWC)?

A. Mithali Raj
B. MS Dhoni
C. Sachin Tendulkar
D. Nargis Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mithali Raj

Explanation: SCCWC (Street Child Cricket World Cup) 2019 is the 1st cricket world cup for street-connected children. UK-based Street Child United (SCU) organises it. It is worth mentioning that India has over 20 lakh street connected children.

15. India has just set up which division in the foreign office recently?
A. Indo-Pacific Division
B. Indo-US Division
C. Indo-China Division
D. Indo-Korean Division
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indo-Pacific Division

Explanation: The division will be headed for the moment by joint secretary Vikram Doraiswami. It will integrate the IORA, ASEAN region & the Quad to the Indo-Pacific table. To give teeth to its Indo-Pacific policy, United States of America also recently renamed its Pacific Command to the Indo-Pacific Command.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.