Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 17th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the Letss Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 17h April 2019


1. The Union Cabinet has given approval to the MoU between India and _______ on Cooperation in the field of Geology and Mineral Resources.

A. Chile
B. Bolivia
C. Russia
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bolivia 

Explanation: For cooperation in the field of Mineral Resources, it will provide institutional mechanism between Bolivia & India. The MoU was signed in Bolivia in March, 2019.

2. The board of City Union Bank Ltd. recommended __________ to be the next part-time chairman w.e.f. May 4.
A. Rishav Sharma
B. Sushil Arora
C. Ritika Munjal
D. R Mohan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. R Mohan

Explanation: He has been associated with the bank since 1975. Currently, he holds 1.45 lakh shares. An application has also been forwarded to this effect to the RBI.

3. Pulitzer Prize, sometimes seen in the news, was established in _____.
A. 1900
B. 1917
C. 1965
D. 1977
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1917

Explanation: It is awarded for outstanding public service & achievement in American journalism, letters, and music. They are made by Columbia University on the recommendation of the Pulitzer Prize Board.

4. In the latest ATP rankings, India’s Prajnesh Gunneswaran achieved a career-high ranking of _____.
A. 60
B. 75
C. 80
D. 96
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 80

Explanation: Earlier, in February this year, Prajnesh broke into the top 100. After he improved 2 places to become the 6th highest in terms of singles ranking, he achieved this feat.

5.The state of Andhra Pradesh recorded ______ voting in its first General Election since its reorganisation.

A. 50.86%
B. 67.13%
C. 78.55%
D. 79.74%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 79.74%

Explanation: The highest voter turnout was recorded in Narasaraopet Lok Sabha constituency (85.53%). The undivided Andhra Pradesh had witnessed 74.64% polling in 2014 elections.

6. Central Marine Fisheries Research Institute & _________ have teamed up to map, validate and protect smaller wetlands in the coastal region.
A. NITI Aayog
B. ISRO
C. FICCI
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ISRO

Explanation: To develop a comprehensive climate resilient framework for fisheries and wetlands, this is the 1st time that a fisheries institute is collaborating with the ISRO.

7. Second Marshal Arjan Singh Memorial International Hockey Tournament is being organised in which among the following cities?
A. Kolkata
B. Chandigarh
C. Ranchi
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chandigarh 

Explanation: This Hockey Tournament is a tribute to the legend. It is also a way to express the gratitude towards his contribution. He is remembered for his distinguished service during the 1965 Indo-Pak war.

8. Marine Lizard, sometimes seen in the news, is a/an __________.
A. Amphibious Drone Boat
B. Asteroid
C. Micro Satellite
D. Extinct Animal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amphibious Drone Boat

Explanation: It has a maximum operation range of 1,200 kms. It is a trimaran propelled by a diesel-powered hydrojet.

9. The 8th edition of HOME EXPO INDIA 2019 opened at ________ recently. 
A. Chandigarh
B. Greater Noida
C. Pune
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Greater Noida

Explanation: It has been organized by the Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH). It’s a nodal export promotion body for handicrafts in India.

10. A one-day National Consultation on Loss and Damage, was recently hosted in ______.
A. Varanasi
B. Kochi
C. New Delhi
D. Jammu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. New Delhi

Explanation: The workshop had 2 technical sessions i.e. ‘Strengthening response to address loss and damage’ & ‘Approaches to assess, manage and address climate risks and loss and damage’. It was hosted by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. The Union Cabinet, has recently given its approval to create one post of Deputy Comptroller & Auditor General (Coordination, Communication and Information System) in the office of _____.
A. CBI
B. RAW
C. PMO
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these 

Explanation: Recently, one post of Deputy Comptroller & Auditor General (Coordination, Communication and Information System) has been created in the office of CAG. He’ll oversee the coordination among State Audits, and various Information Systems (IS) initiatives within the Indian Audit & Accounts Department.

12. Cooperation Agreement between India and ________ has been recently approved on strategic sector cooperation in the field of Renewable Energy with a focus on Offshore Wind Energy.
A. Norway
B. Croatia
C. France
D. Denmark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Denmark 

Explanation: The Indo-Danish Centre of Excellence would work on Renewable energy resource assessments. The areas of cooperation include technical capacity building for management of off­shore wind projects.

13. India & _________ have mutually agreed to jointly issue Postage Stamps on the theme “Queen Hur Hwang-ok of Korea”.
A. China
B. South Korea
C. North Korea
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Korea 

Explanation: The joint stamps will be released on a mutually agreed date by the end of 2019. Recently, the cabinet was apprised about an MoU signed recently between India and Republic of Korea.

14. The duration of New Urea Policy-2015 has been extended from ________ recently.

A. March 15
B. April 1
C. May 15
D. July 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 1

Explanation: It is worth mentioning that in 2015, a comprehensive New Urea Policy-2015, was approved for next 4 financial years. Around 59.75 lakh tonnes of urea was imported in 2017-18. The annual Indian production of urea is 250 lakh tonnes approximately.

15. Who became the 1st captain to win 100 matches in the Indian Premier League?
A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Aaron Finch
D. Dinesh Karthik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MS Dhoni

Explanation: Dhoni has led CSK in 152 matches wherein he has won 95 as captain. He is also the most experienced captain in the Indian Premier League. It is worth mentioning that MS Dhoni did not lead a team was in 2017.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.