Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 16th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 16h April 2019


1. Umbrella Revolution or Umbrella Movement, sometimes seen in the news, occurred in _______.

A. 2012
B. 2014
C. 2016
D. 2018
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2014

Explanation: It was a political movement which emerged during the Hong Kong democracy protests of 2014. It is worth mentioning that China assumed control of Hong Kong from Britain in 1997. It promised city residents universal suffrage by 2017. But China backtracked on this promise which triggered pro-democracy protests.

2. Recently, the Union Cabinet has given approval to the MoU between India and ______, in the Field of Traditional Systems of Medicine and Homoeopathy.
A. Pakistan
B. Iran
C. Sri Lanka
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: Recently, the Union Cabinet has given approval to the MoU between India and Bolivia in the Field of Traditional Systems of Medicine and Homoeopathy. It will promote and propagate the Traditional Systems of Medicine & Homoeopathy in Bolivia.

3. The Union Cabinet, recently has approved ongoing GSLV continuation programme ________ consisting of five GSLV flights during the period 2021-2024.
A. Phase-3
B. Phase-4
C. Phase-5
D. Phase-6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Phase-4

Explanation: For Geo-imaging, Navigation, Data Relay Communication and Space Sciences, it would enable the launch of 2 tonne class of satellites. It is worth mentioning that GSLV Continuation Programme was initially sanctioned in 2003.

4. The 2019 UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize, has been awarded to Wa Lone and Kyaw Soe Oo. They are currently serving prison sentences in ________.
A. Sri Lanka
B. India
C. Myanmar
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Myanmar 

Explanation: This award was created in 1997. It is awarded to a laureate who is “nominated by an international jury of experts”. The award will be presented in Addis Ababa on May 2.

5.The image titled _____________, has won World Press Photo of the Year award.

A. Crying Girl on the Border
B. Crying Boy on the Border
C. Emotions on the Border
D. Partition along the Border
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Crying Girl on the Border

Explanation: It was taken by Pulitzer Prize-winner John Moore. The photo represents 2-year-old Honduran toddler Yanela Sanchez crying as she and her mother, are taken into custody by US border officials.

6. _______ has successfully tested the world’s first armed amphibious drone boat.
A. India
B. Russia
C. US
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. China 

Explanation: It has been built by Wuchang Shipbuilding Industry Group. The drone ship has been named Marine Lizard. It can release four continuous track units hidden under its belly.

7. India joined hands with Japan and _____ to implement two projects in Africa as it seeks to extend its footprint on the continent.
A. UAE
B. France
C. Russia
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UAE

Explanation: India would build a cancer hospital in Kenya in collaboration with Japan. Notably, given its resource constraints, India is seeking partnerships with other countries in Africa.

8. WHO has raised alarm over a _______ increase in the case of measles globally in the first quarter of 2019.
A. 250%
B. 300%
C. 425%
D. 500%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 300%

Explanation: It’s a highly contagious viral disease. Africa especially had witnessed the most dramatic rise ( around 700% ). Ukraine, Madagascar & India have been worst affected by the disease.

9. Tax authorities have set a deadline of ________ to clear up all demonetisation-related cases.
A. May 30
B. June 30
C. August 30
D. December 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 30

Explanation: For disposal of all cases related to demonetisation, Central Board of Direct Taxes has set a June 30 deadline. In cases of ‘struck off’ companies, this deadline has also been set for filing of references before NCLT.

10. _______ Himachal Day was celebrated with gaiety and fervour in the state recently. 
A. 70th
B. 72nd
C. 74th
D. 76th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 72nd

Explanation: The state of HP had come into existence on April 15, 1948. 72nd Himachal Day was celebrated with fervour & gaiety in the state recently. Presently, this state has about fifty five thousand km area.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. IMD projected that rainfall was expected to be ______ of Long Period Average (LPA).
A.90%
B.94%
C.96%
D.98%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 96%

Explanation: It is worth mentioning that the onset of the S-W monsoon in Kerala starts around June 1. LPA is the average rainfall, calculated during the 50-year period, is recorded from June to September.

12. For the first time in three years, India was a net steel importer during _______.
A. 2017-18
B. 2018-19
C. 2019-20
D. 2016-17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2018-19

Explanation: India’s exports during the fiscal year deceased in wake of the rival steelmakers which ate away at the country’s markets in the Middle East and Africa.

13. A long-range sub-sonic cruise missile ‘Nirbhay’ has been test-fired from _______.
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Odisha
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: The last trial of ‘Nirbhay’ cruise missile was conducted in 2017. This has been launched from complex-3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur.

14. The US has recently advised its citizens to reconsider their travel to ________ due to terrorism

A. Iran
B. Pakistan
C. Myanmar
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan 

Explanation: The advisory asked them not to travel to Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa and PoK. The reason being they have been identified as the most dangerous areas due to terror attacks.

15. India’s first exotic and interactive walk through Bird Park was inaugurated in _______.
A. Chandigarh
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Bangalore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: It’s spread across a sprawling 1.4 acres of land. Visitors can observe the exotic birds closely, feed them & take pictures. Notably, EsselWorld Leisure Pvt. Ltd., is the holding company of EsselWorld.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 15th April 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email