Daily GK & Current Affairs Quiz – 15th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 15th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 15th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 15th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 15h April 2019


1. The bill H R 2123, sometimes seen in the news in context of Indo-US relations, was introduced by __________.

A. Donald Trump
B. Joe Wilson
C. Mukesh Aghi
D. Ami Bera
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Joe Wilson

Explanation: For the US-India defense relationship, this legislation will be a major breakthrough.  Notably, the National Defense Authorization Act included designated India as a “Major Defence Partner” of the US.

2. The world’s largest aircraft took off in __________ recently.
A. New Delhi
B. California
C. Moscow
D. Mecca
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. California

Explanation: Called Roc, it has a wingspan the length of an American football field. It is powered by 6 engines on a twin fuselage. It’s designed to drop rockets & other space vehicles weighing up to 500,000 pounds.

3. Who was recently appointed the Vice Chancellor of Jamia Millia Islamia?
A. Nazma Akhtar
B. Zoya Khan
C. Arundhati Roy
D. Begum Salma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nazma Akhtar

Explanation: With this appointment, she became the first woman to head the 99-year-old university. She’s a gold medallist from Aligarh Muslim University. She did her PhD in Education at Kurukshetra University.

4. ___________ has overtaken Japan to be the world’s third largest stock market in value.
A. India
B. Hong Kong
C. France
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hong Kong

Explanation: According to the data compiled, Hong Kong’s market cap was $5.78 trillion, compared with $5.76 trillion for Japan.

5. _______ was ranked No 1 in India by customers in the ‘World’s Best Banks’ survey by Forbes magazine.

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. SBI
D. Bank of Baroda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC Bank

Explanation: Notably, Forbes partnered with market research firm Statista, to conduct this survey. Customers were asked to rate banks on overall recommendation & satisfaction.

6. The senate confirmed ____________, to be the next Interior secretary in US.
A. Donald Trump
B. Rita Jauhri
C. David Bernhardt
D. Raul Grijalva
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. David Bernhardt

Explanation: The Interior Department is one of the largest federal agencies in the government. It has an annual budget of more than $22 billion & over 700,000 employees.

7. Indian Navy has set up a state-of-the-art VRC at its Directorate of Naval Design. Expand VRC.
A. Virtual Reality Centre
B. Video Realism Center
C. Vulnerable Reliance Centre
D. Vienna Resources Centre
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virtual Reality Centre

Explanation: VRC will provide a major boost to the indigenous warship design capabilities of Indian Navy. The VRC has been set up under the Make in India programme.

8. The Order of St Andrew the Apostle, sometimes seen in the news, is the highest state decoration of ________.
A. France
B. Germany
C. Russia
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia 

Explanation: Russia will confer the “Order of the Holy Apostle Andrew the First,” on PM Modi for his work on bilateral ties. It is awarded to prominent public figures, for their contributions to the glory of Russia. This was first awarded by former Russian Tsar ‘Peter the Great’.

9. World Allergy Week has been observed recently for which among the following durations?
A. 5-11 April
B. 6-12 April
C. 7-13 April
D. 8-14 April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7-13 April

Explanation: It is an annual initiative of World Allergy Organisation. Approximately 9 out of 10 people on the planet breathe polluted air. It’s known to cause and exacerbate allergies. 71% of the Indians consider dust as a major pollutant that leads to allergy, according to statistics.

10. Two schemes of which state government have won the World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations?
A. Telangana
B. West Bengal
C. Punjab
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. West Bengal

Explanation: The schemes are “Utkarsh Bangla” and “Sabooj Sathi”. Under the “Sabooj Sathi” scheme, bi-cycles are distributed to students between class IX and XII. “Utkarsh Bangla” project aims to create a pool of skilled candidates. Notably, West Bengal had received another UN award in 2017 for its ‘Kanyashree’ project.

11. Who been appointed as the Chairman cum Managing Director (CMD) of National Buildings Construction Corporation (NBCC)?
A. Renuka Mishra
B. Meena Chaturvedi
C. Sudhir Mathur
D. Shiv Das Meena
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Shiv Das Meena

Explanation: Meena is a 1989-Batch IAS officer of Tamil Nadu cadre. It is worth mentioning that NBCC Limited is a blue-chip Government of India Navratna enterprise.

12. Recently, 21st ASEAN-India Senior Officials’ Meeting (SOM) has been held in ________.
A. Beijing
B. Bali
C. New Delhi
D. Colombo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: The ASEAN-India SOM reviewed the strategic partnership & its future direction. They agreed to deepen maritime cooperation. It’s decided to give an impetus to ASEAN-India connectivity in all its forms.

13. NMCG was recently awarded the distinction of “Public Water Agency of the Year” by Global Water Intelligence at the Global Water Summit held in _________.
A. London
B. Moscow
C. New Delhi
D. Bali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. London 

Explanation: The Global Water Awards are presented at the Global Water Summit. The Namami Gange programme is an integrated mission for Ganga rejuvenation. It has a comprehensive multi-sector intervention with multi-stakeholder involvement.

14. Bongaigaon district ( Assam ) administration has developed a mobile app ________ to particularly reach out to the first-time voters.

A. Vishwas
B. Jawaani
C. Sankalp
D. Aasha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sankalp

Explanation: Through this app, messages will be sent to the first-time voters on their mobile phones. ”Sankalp” has a tutorial video on how to use an EVM. It falls under Barpeta Lok Sabha constituency.

15. India recently marked the ______ anniversary of the Jallianwala Bagh massacre.
A. 98th
B. 100th
C. 80th
D. 56th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 100th

Explanation: On April 13, 1919, General Dyer led-British forces opened fire in Jallianwala Bagh on thousands of unarmed and peaceful protesters. Jallianwala Bagh is a public garden located in Amritsar. The memorial is managed by the Jallianwala Bagh National Memorial Trust.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 14th April 2019

You may also like : डेली जीके और करंट अफेयर्स क्विज : 10th अप्रैल 2019



RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email