Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th April 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 14h April 2019


1. Ambedkar Jayanti/Bhim Jayanti is annually observered on __________.

A. 12 April
B. 13 April
C. 14 April
D. 15 April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 14 April 

Explanation: BR Ambedkar was the force behind the Dalit Buddhist Movement in India. He was a social reformer, economist and jurist. He is revered for his contribution towards the upliftment of Dalits.

2. AFSPA, sometimes seen in the news, in the context of internal security. Expand the term.
A. Armed Forces (Special Powers) Act
B. Army Forces (Special Powers) Act
C. Armed Forceful (Special Powers) Act
D. Armistice Forces (Special Powers) Act
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Armed Forces (Special Powers) Act 

Explanation: This act gives armed forces the power to maintain public order in “disturbed areas”. Under Section 3 of the AFSPA,  a disturbed area is is declared by notification.

3. Mohammad Shtayyeh, sometimes seen in the news, was sworn in to head the government of which among the following?
A. Israel
B. Palestine
C. Iran
D. Qatar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Palestine 

Explanation: The new government includes 16 new ministers and 5 veterans. Shtayeh, is replacing Rami Hamdallah. Shtayeh vowed to protect Palestinian presence in Jerusalem besides strengthening Palestinian economy.

4. Cairn India chief executive __________ has resigned from the company recently.
A. Mini Thakur
B. Sudhir Mathur
C. Anil Aggarwal
D. Pankaj Kalra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sudhir Mathur

Explanation: n January 2013, Sunil Mathur joined Cairn India. He was named interim CEO in May 2016. He resigned about a month ago but his resignation was made public recently.

5. _____________ has carried out its first commercial launch with its Falcon Heavy rocket tasked with placing a Saudi satellite in orbit.

A. Blue Origin
B. Bigelow Aerospace
C. SpaceX
D. Orbital Sciences
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SpaceX

Explanation: The rocket exerts 5.1 million pounds of thrust. It is to carry a Saudi Arabian satellite operated by Arabsat. Falcon Heavy is one of the most powerful operational launch vehicles.

6. India’s retail inflation witnessed a marginal rise of ________.
A. 1.65%
B. 2.33%
C. 2.86%
D. 4.12%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2.86%

Explanation: Due to increase in prices of food articles and fuel, India’s retail inflation witnessed a marginal rise of 2.86%. The inflation based on CPI was 2.57% in February.

7. The air quality in Varanasi, is ranked ____ on the WHO’s list of 15 most polluted cities.
A. 2nd
B. 3rd
C. 5th
D. 7th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3rd

Explanation: Notably, Varanasi is Prime Minister Narendra Modi’s Lok Sabha constituency. Largely due to lot of construction in the city, the air quality in Varanasi has been deteriorating.

8. _________ has come out with revised guidelines for system audit to be conducted by mutual funds and asset management companies.
A. RBI
B. SEBI
C. IRDA
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SEBI

Explanation: The revised guidelines for system audit have been announced by SEBI. The mutual funds/AMCs have been directed to constitute a technology committee.

9. _______ will be the Guest of Honour country at the Abu Dhabi International Book Fair, ADIBF 2019.
A. Pakistan
B. US
C. India
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: It is going to be held from 24th to 30th of this month. The participation of India in the fair is supposed to attract significant increase in the number of visitors. It is worth mentioning that Indians in the UAE constitute the largest part of expat population of the country

10. _________ is to be conferred the prestigious Saraswati Samman, 2018.
A. Reshma Biju
B. K Siva Reddy
C. Manohar Lal
D. E Sreedharan
E. None of

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. K Siva Reddy

Explanation: The award has been instituted by the KK Birla Foundation. It carries a cash purse of Rs 15 lakh, besides a citation and a plaque. Reddy has been awarded for his collection of poems titled Pakkaki Ottigilite.

11. India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ was inaugurated in _________ recently.
A. Noida
B. Gurugram
C. Mumbai
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Gurugram 

Explanation: Voters would get necessary information about the polling process and the history of elections, at the park. It aims to motivate eligible people to vote in the Lok Sabha election. A ‘Selfie Point’ has also been set up in the park.

12. Alice G. Vaidyan, the chairman & MD of GIC, was recently awarded ___________.
A. Freedom of the City of Dubai
B. Freedom of the City of London
C. Freedom of the City of Moscow
D. Freedom of the City of Washington
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Freedom of the City of London

Explanation: This award dates back to the 13th century. Since January 2016, Vaidyan has been at the helm of India’s only reinsurance firm. It’s bestowed upon individuals who make an impact in the financial hub of London.

13. Who was named by Asian Athletic Association as the best athletic coach in Asia for short-haul run category?
A. Dahlan Jumaan
B. Al-Hamad
C. Eni Nuraeni
D. Lalu Muhammad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Eni Nuraeni

Explanation: This announcement was made by Indonesian athletic sports association. Eni coaches young sprinter Lalu Muhammad Zohri to win the 100m gold medal.

14. Kamuthi Solar Power Project, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Uttar Pradesh
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: It spans a vast area of 2,500 acres. It is now fully operational & connected with the 400 kV substation of Tantransco.

15. Foreign investment of Indian companies grew ______ to USD 2.69 billion in March.
A. 15%
B. 18%
C. 21%
D. 24%
E. None of these

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email