Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 13h April 2019


1. According to a report by the United Nations Population Fund, India’s population grew at an average annual rate of _______ between 2010 and 2019.

A. 0.5%
B. 1.2%
C. 1.8%
D. 2.3%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.2%

Explanation: According to the report, in India, total fertility rate per woman is 2.3 in 2019. The country’s population in 2019 stood at 1.36 billion. The life expectancy at birth in 1969 was 47 years, growing to 69 years in 2019.

2. India & _______ launched a joint programme to work towards addressing the challenges around smart cities and clean technologies among others.
A. Norway
B. Russia
C. USA
D. Sweden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sweden

Explanation: It was co-funded by Indian (DST) Department of Science and Technology & Swedish agency Vinnova. Notably, Sweden has stressed on the need for a free trade agreement.

3. RBL Bank has recently partnered with __________ to improve the lender’s customer experience.
A. BankVidya
B. CreditVidya
C. ShaalaVidya
D. SaarthiVidya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CreditVidya

Explanation: RBI bank would be able to gain significant insights into its customer base, through this partnership. For instant verification of employment details of salaried card applicants, the bank had first partnered with CreditVidya in 2018.

4. The government has recently cleared the procurement of 464 T-90 tanks from ________ in a deal worth over Rs 13,500 crore.
A. US
B. Russia
C. France
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia 

Explanation: The T-90 project for 464 Russian tanks has been cleared by the government. It’d increase the number of T-90s in the Army to close to 2,000.

5. ________ became the 1600th station to become a RailWire Wi-Fi zone.

A. Ludhiana
B. Agra
C. Santacruz
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Santacruz

Explanation: Notably, RailTel started providing the free public Wi-Fi service at Indian railway stations. Its vision is to turn the stations into a platform for digital inclusion. It is worth mentioning that RailWire is a retail Broadband initiative of the RailTel. It envisages extending broadband & application services to the public.

6. Which Indian start-up has won the Next Billion Edtech Prize 2019?
A. Dost Education
B. Mahila Shiksha
C. Shaala Saarthi
C. Shagun Vidya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dost Education

Explanation: This award is given to the most innovative technology. The start-up was awarded for its ability to empower parents to take charge of their child’s early education. It creates short, friendly audio content. The other winners are Ubongo (Tanzania) and PraxiLabs (Egypt).

7. Who has been named as the recipient of the New Zealand PM’s Sir Edmund Hillary Fellowship for 2019?
A. Anju George
B. Mary Kom
C. Deepa Malik
D. Sachin Tendulkar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Deepa Malik

Explanation: She is a recipient of the Padma Shri and Arjuna Award. Malik has entered the Limca Book of World Records 4 times. Notably, she is the first Indian woman to earn a medal at the Paralympic Games. It is worth mentioning that the Fellowship Program has been running since 2008.

8. ____________ has introduced a new open platform called “Anthos”.
A. Facebook
B. Google
C. Twitter
D. Instagram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google

Explanation: It is based on the Cloud Services Platform. It lets users run applications on existing on-premise hardware.

9. Which Lok Sabha constituency may make it the Guinness World Records for the maximum number of EVMs used?
A. Nizamabad
B. Ludhiana
C. Pune
D. Jalgaon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nizamabad

Explanation: In any constituency, usually one or maximum 4 EVMs are used with one control unit in each booth. As many as 185 candidates were contesting for the seat, according to the reports. In Nizamabad, 12 EVMs were linked to 1 CU ( Control unit ) and the constituency has 1,778 polling centres.

10. Homo luzonensis, a previously unknown species of human, has been discovered in ___________.
A. India
B. Philippines
C. Pakistan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Philippines

Explanation: It is named after the island of Luzon where its remains were found. Several feet and hand bones, and teeth from at least three individuals were unearthed.

11. PAISALO Digital Limited signed the first co-origination loan agreement with _________ recently.
A. PNB
B. SBI
C. Bank of Baroda
D. ICICI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. SBI

Explanation: The loan ticket has been designed at Rs 10,000 to 2 lakh. Notably, PAISALO is a systemically important non-deposit taking NBFC. The company has AUM of over INR 2,000 Crore.

12.WikiLeaks founder ___________ was arrested by British police recently.
A. Julian Assange
B. Tiger Woods
C. Neil Robinson
D. Amelia Spileberg
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Julian Assange

Explanation: Assange made the name for himself by releasing secret government documents. In 2010 after being accused of sexual assault, he fled to the Ecuadorian Embassy where he stayed from 2012.

13. NGT imposed an interim penalty of Rs 100 crore on ___________ for inaction to prevent illegal sand mining.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Punjab
D. Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: According to NGT, as a trustee of the public, it’s the duty of the state government to provide complete protection to the natural resources. It is worth mentioning that Andhra Pradesh resident Anumolu Gandhi, filed the plea.

14. Asian champion shot putter Manpreet Kaur has been banned for ______ by the National Anti-Doping Agency.
A. 2 years
B. 5 years
C. 7 years
D. 4 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 4 years

Explanation: For flunking four dope tests in 2017, National Anti-Doping Agency banned Asian champion shot putter Manpreet Kaur. She is set to lose the gold she won in the 2017 Asian Championships.

15. A renowned leader Holkhomang Haokip passed away recently. He was one of the few tallest leaders in which community?
A. Lamkang
B. Kuki
C. Simte
D. Zou
E. None of these

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email