Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th April 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th April 2019

GK & Current Affairs Questions – April 2019

April Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th April 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions April 2019. GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – April 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – March 2019

Daily Current Affairs Questions  – 12h April 2019


1. Who has withdrawn his petition challenging the appointment of Vice Admiral Karambir Singh as the next Navy Chief?
A. Ankur Chibber
B. Rhea Verma
C. Bimal Verma
D. Rahul Gandhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bimal Verma 

Explanation: VA (Vice Admiral) Bimal Verma is 6 months senior to VA Karambir Singh. He was asked by the Armed Forces Tribunal to first seek internal channels for redressal.

2. ___________ recently made its first air delivery in North Canberra, Australia.
A. Amazon
B. Alphabet
C. Lufthansa
D. Spicejet
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Alphabet 

Explanation: Drone company “Wing”, which is an offshoot of Google’s parent company Alphabet, has been trialling deliveries for a few months. After approximately 3000 deliveries, it became the first commercial approval in Australia & one of the first anywhere in the world.

3. ________ claimed the top spot with an average AUM ( assets under management ) of ₹3.42 trillion.
A. HDFC Asset Management
B. ICICI Prudential Asset Management
C. SBI Asset Management
D. Kotak Mahindra Asset Management
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HDFC Asset Management 

Explanation: The top spot has been claimed by HDFC Asset Management  with an average AUM ( assets under management ) of ₹3.42 trillion. Out of the total industry assets, around 82.7% is owned by the top 10 AMCs ( Asset Management Companies).

4. Which nation has become YouTube’s largest and fastest growing market?
A. US
B. India
C. Russia
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India 

Explanation: YouTube’s consumption on mobile has increased to 85%. With 265 million Indians coupled with substantial growth in India’s internet coverage and data growth, it has become the largest and fastest growing market.

5. The UK & the European Union have agreed to extend Brexit until _________.

A. July 15
B. August 30
C. September 20
D. October 31
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. October 31

Explanation: This decision has been taken at an emergency meeting in Brussels. The extension is flexible. It implies Britain can leave once its withdrawal deal is ratified.

6. Which among the following banned the screening of the biopic on PM Modi during poll period?
A. Election Commission
B. Supreme Court
C. CBFC
D. Delhi HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Election Commission 

Explanation: EC has stayed the PM Midi’s biopic. The film was supposed to release on April 11. According to EC, shouldn’t be displayed in electronic media, during the operation of MCC ( Model Code of Conduct ).

7. Who recused himself from hearing a petition seeking  to bar Farooq Abdullah, Omar Abdullah & Mehbooba Mufti from participating in the elections?
A. A.J. Bhambhani
B. Rajendra Menon
C. Gita Mittal
D. Arnab Gogoi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. A.J. Bhambhani

Explanation: Justice A.J. Bhambhani, recused himself from hearing the matter. The petition relates to bar the J&K politicians Farooq Abdullah, Omar Abdullah & Mehbooba Mufti.

8. Recently, the government has retained the interest rate for GPF at ____ for the April-June quarter.
A. 5%
B. 8%
C. 12%
D. 15%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 8%

Explanation: According to Department of Economic Affairs, this rate would be applicable on provident funds of the employees of central government, railways & defence forces.

9. _____ has started going partially paperless by stopping printing of press releases.
A. World Bank
B. NATO
C. UN
D. SCO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UN

Explanation: For many decades, hard copies of press releases in French, Arabic, Chinese, English, Russian and Spanish, have been occupying the office. Notably, the News and Media Division would no longer print hard copies of press releases.

10. For Census _______, data is proposed to be collected through a mobile app.
A. 2021
B. 2031
C. 2041
D. 2051
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 2021

Explanation: Around 33 lakh enumerators would be mobilized for data collection. According to Registrar General of India Vivek Joshi, Census 2021 will be conducted in two phases.

11. According to WHO, Global cigarette sales in 2017 stood at ________.
A. $500 million
B. $600 million
C. $700 million
D. $800 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. $700 million

Explanation: WHO noted that tobacco is the only legal drug that kills many of its users. The mean age, in India, of daily smoking is 18.7 years. The total tax revenue ( per year ) collected from tobacco products is more than Rs. 34,000 crore.

12.National Safe Motherhood Day is observed on _______ every year.
A. April 9
B. April 11
C. April 13
D. April 15
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. April 11

Explanation: It aims to provide access to best medical care during childbirth, pregnancy and postnatal. Surviving childbirth is a basic right of every woman and a social responsibility.

13. India has built a 25-bed maternity hospital in which among the following countries?
A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. Nepal
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nepal

Explanation: Under the Small Development Projects Scheme of Government of India, India has built a 25-bed maternity hospital. It would be run by the Chandra Narayan Yadav Memorial Trust.

14. Who has been announced as Haiti’s new Prime Minister?
A. Johnson Moise
B. Jean Michel Lapin
C. Jean-Henry Ceant
D. Boniface Alexandre
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jean Michel Lapin

Explanation: Lapin is the third head of government under President Moise. It is worth mentioning that the installation of a new government is an IMF pre-requisite for the disbursement of loan to Haiti.

15. Who has been appointed Chief Justice of the Andhra Pradesh High Court?
A. Suhel Saleem
B. Heena Kumari
C. Vikram Nath
D. Sunil Reddy
E. None of these

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now

RRB NTPC General Knowledge (GK-GS) Question E-Book in Hindi language – Get Now
Print Friendly, PDF & Email