GEOGRAPHY QUESTIONS

0

GEOGRAPHY QUESTIONS

Geography questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of Geography very relatable but find difficulty in answering Geography questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of Geography questions

For better results in geography question candidate should be prepared well through geography NCERT books.

Candidates who are preparing for different examination these Geography questions are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Indian Geography questions.

Set of general knowledge questions on Geography.

Set-D

 

 1. Which of the following statements are correct?

  1. In cyclone, the area of low pressure is at the center surrounded by the areas of high pressure.
  2. In a cyclone the areas of low pressure surround the area of high pressure.
  3. In an anti-cyclone, the area of high pressure is surrounded by the areas of low pressure.
  4. In an anti-cyclone, the area of low pressure is surrounded by the areas of high pressure.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2                     (b) 1 and 3

(c) 1 and 4                     (d) 2 and 4

 

 2. La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nine different from EI Nina?

  1. La Nina is characterized by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean, whereas EI Nino is characterized by unusually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.
  2. EI Nino has adverse effect on South-West monsoon of India, but La Nina has no effect on monsoon climate.

Which of the statements given above is /are correct?

(a)Only 1                        (b) Only 2

(c)1 and 3                      (d) 1, 2 and 3

 

 3.Match List I (Local wind) with List II (Area of prevalence) and select the correct answer using the codes given below

       List I                                                   List II

(Local Wind)                                (Area of Prevalence)

  1. Chinook             North African desert
  2. Foehn             Rocky mountain slopes of the USA
  3. Sirocco              Northern slopes of Alps
  4. Mistral              Southern slopes of Alps

Codes

A  B C D                      A  B C  D

(a)2 3  1  4                      (b) 2  1  3   4

(c)4  1  3  2                    (d) 4   3  1  2

 

4.Which one of the following is not a consequence of EI Nino?

(a)  Drought in India

(b)  Heavy rainfall in Chile

(c)  Killing of large number of fisher across Peruvian coast

(d)  Floods in Australia

 

5. Consider the given statements

  1. Continental shelves are wide where high mountains are very closed and parallel to the coast.
  2. Continental shelves are very are formed by prolonged deposition of detritus under sea water in those .
  3. Extensive continental shelves are formed by marine erosion of the continental margins during the time of time.
  4. Continental shelves are formed by the submergence of continental margins due to tilting of land towards sea.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3                      (b) 2, 3 and 4

(c)   1, 3 and 4                     (d) 1, 2 and 4

 

6.Consider the following pairs

Protected Area                            Well Known for 

  1. Bhiterkanika Odisha :   Salt Water Crocodile
  2. Desert National Park Rajasthan :     Great Indian Bustard
  3. Eravikulam, Kerala  : Hootak Gibbon

Which of the Pairs given above is/are correctly matched?

(a)Only 1                       (b) 1 and 2

(c)  Only 2                     (d) 1, 2 and 3

 

7. Consider the following statements with regard to the mining industry of India

  1. The spatial distribution of minerals is uneven.
  2. The mining industry since colonial days has been export-oriented.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)Only 1                                   (b) Only 2

(c)  Both 1 and 2                      (d) None of these

 

8.Which of the following is not a problem of India’s Sugar Industry?

  1. Low yields of sugarcane.
  2. Short crushing season.
  3. Small and uneconomic size of the mills.
  4. Competition with Khandsari and Gur.

Select the correct answer using the codes given below

             (a)1, 2 and 3                           (b)  1, 2 and 3

(c)  Both 2 and 3                     (d)  None of these

 

9. Assertion (A) The growth rate of rice has not pace with the growth rate has not kept pace with the growth rate of wheat.

   Reason (R) Green Revolution has failed to increase the production of rice substantially in the rainfed areas of Eastern India.

Codes

  1. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
  2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
  3. A is true, but R is false
  4. A is false, but R is true

10. Sileru and Sabri rivers are tributaries of which river?\

  1. Krishna
  2. Godavari
  3. Pennar
  4. kaveri

 

 

Solution-

  1. b
  2. a
  3. a
  4. d
  5. b
  6. b
  7. c
  8. a
  9. b
  10. b

 

[download id=”4670″ template=”button”]

Thank you  all the best

For attempting more mocks click here

“The Only Limit To Our Realization Of Tomorrow Will Be Our Doubts Of Today.”- Franklin D. Roosevelt