GEOGRAPHY & ENVIRONMENT QUESTIONS

0

Geography & Environment Questions For Practice

Geography & Environment questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of Geography & Environment questions very relatable but find difficulty in answering Geography & Environment questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of Geography & Environment questions

Candidates who are preparing for different examination these Geography & Environment questions are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Geography & Environment questions

Set of general knowledge questions Geography & Environment

 

 

Q-1Tehri dam’ is located on which of the following rivers?

(a)  Bhilganga (b) Kaliganga

(c)  Bhagirathi (d)     Alaknanda

 

Q-2 Consider the following statements:     

  (i)  ‘Ajay’ is the right hand tributary of Hoogly.

    (ii)  Periyar is the largest river of Kerala.

     Which of the above statements is/are correct?     

(a)  Only (i)

(b)  Only (ii)

(c)  Both (i) and (ii)

(d)  Neither (i) nor (ii)

 

Q-3 Consider the following statements:

     (i)  Narmada and Tapi are not the only two rivers of India which run through rift valleys

    (ii)  Brahmani river is formed after the confluence of Sankh and South Koel.

     Which of the above statements is / are correct?           

(a)  Only (i)

(b)  Only (ii)

(c)  Both (i) and (ii)

(d)  Neither (i) nor (i)

 

Q-4 Match List–I  with  List–II and select the correct answer using the codes given below the lists:

  1. Tatipaka            1. Maharashtra        
  2. Deogarh              2. Andhara Pradesh
  3. Koyali                 3. Assam
  4. Numaligarh      4. Gujarat

Codes:

A B  C  D

(a)  1   2   3   4

(b)  2   1   4   3

(c)  1   3   2   4

(d)  1   2   4   3

 

Q-5 Consider the following statements:

     (i)  The rate of change of temperature by an ascending and descending air mass, because of expansion and compression, respectively, is called adiabatic Lapse Rate.

    (ii)  Moist adiabatic lapse rate is less than the normal lapse rate.

     Which of the above statements is/are correct? 

(a)  Only (i)

(d)  Only (ii)

(c)  Both (i) and (ii)

(d)  Neither (i) nor (ii)

 

Q-6 Consider the following statements:

     (i)  Westerly disturbances cause rainfall during winters in North-west India and in Northern India plains also.

    (ii)  North-east monsoon causes rainfall during summers in Tamil Nadu (eastern coast)

   (iii)  Kotesh waram cell is formed due to Tibetan heating.

     Which of the above statements are correct?

(a)  (i) & (ii)

(d)  (i) & (ii)

(c)  All of the above

(d)  None of the above

 

Q-7 Recently “olizapper” was in the news. What is it?

(a)    It is an eco-friendly technology for the remediation of oily sludge and oil spills

(b)    It is the latest technology developed for under-sea oil exploration

(c)    It is a genetically engineered high biofuel-yielding maize variety

(d)    It is the latest technology to control the accidentally caused flames from oil wells

 

Q-8   Consider the following statements about Wetlands

  1. It plays an important role in pollution abatement.
  2. It is a habitat of endangered and rare species of birds, animals, plants and insects.
  3. It influences the macro-climate of the locality in addition ot checking of underground salt water intrusion on an adjacent brackish water environment through interface pressure.

         Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1, 2 and 3       (b)  2 and 3

(c)    Only 1            (d) Only 3

 

Q-9   Aerosols are suspended particulates in the atmosphere and have implications for climate and health. Consider the following statements in light of this

  1. Aerosols change cloud properties, alter precipitation patterns.
  2. Aerosols have a direct radiative forcing because they scatter and absorb solar and infrared radiation in the atmosphere.
  3. Long-term accumulation of black carbon aerosols in the Arctic and Himalaya is leading to increased melting of snow.

         Which of the statement given above is/are true? 

          (a)    1, 2 and 3       (b)  1 and 3

         (c)    Only 3            (d) 2 and 3

 

Q-10 Consider the following statements about Nitrous Oxide

  1. It is a colorless, non-flammable gas with sweetish odor.
  2. It is naturally produced by coal mines.
  3. It is commonly known as “laughing gas”
  4. It is broken down in the atmosphere by chemical reaction that involves sunlight.

         Which of the statements given above are correct? 

         (a)    1, 2 and 3       (b)  1, 2 and 4

          (c)    1, 3 and 4       (d) 2, 3 and 4

 

Q-11 Consider the following statements regarding ‘Bhitarkanika mangroves’

  1. It is a Ramsar site which is located in the deltaic region of Vamsdhara and Subarnarekha rives.
  2. It has the highest density of salt-water crocodiles in the country.

         Which of the statement(s) give above is/are correct?

(a)    Only 1            (b)  Only 2

(c)    Both 1 and 2  (d) Neither 1 nor 2

 

 

Solutions to Geography & Environment questions

  1. A
  2. A
  3. B
  4. B
  5. C
  6. B
  7. A
  8. A
  9. A
  10. C
  11. B

 For more question click here

Thank you and all the best

All the powers in the universe are already ours. It is we who have put our hands before our eyes and cry that it is dark.-Swami vivekanand