FCI Prelims English Language Practice Questions | Set-3

FCI Prelims English Language Practice Questions | Set-1
FCI Prelims English Language Practice Questions

FCI Practice Questions Set – English Language

FCI Practice Set English Language. FCI English Practice Questions. FCI English Language Practice Questions. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Englishsection. If you are preparing for FCI Exam 2019  you will come across a section on English Language Section. Here we are providing you with English Language quiz on “FCI Practice Questions Set – English Language for FCI Phase I Exam 2019”  for your daily practice.

As we all know Food Corporation of India FCI)  has come up with 4000+ vacancies in various departments. It is very important for all the individuals who wish to prepare for FCI exam to practice with latest pattern questions based on FCI syllabus and the exam pattern. This “FCI Practice Questions Set – English Language “ is also important for other banking exams such as SSC, Railways, CWC and other competitive exams.

FCI Practice Questions – English Language | Set-3


1.In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Seven members of a family, mostly women and children,(1)/ were buried alive during Wednesday morning in a landslide(2)/ triggered by heavy rain in Uttarakhand’s Tehri district(3)/ no error(4).
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2

We use “on” for day. Replace “during” with “on”

2. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 

Local residents rushed at the spot(1)/ at the end of the village, rescuing 10-year-old Babli who suffered(2)/ leg injuries and was treated on the spot(3)/ no error(4) 

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1

Replace “at” with ”to” as we use “to” when we rush towards a particular place to reach there.

3. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

If you turn ………, you will see your friend.

A. In
B. About
C. From
D. Around

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Around

Around

4. I have taken ……….wearing the color yellow on Fridays.. 
A. Up
B. For
C. To
D. In

Show Correct Answers

Correct Answer – C. To

To

5. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word. 

Char

A. Scorch
B. Tear up
C. Embellish
D. Unconcerned

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Scorch

“char” means partially burn so as to blacken the surface.
“scorch” means burn the surface of (something) with flame or heat.

6. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Gauge 

A. Identify
B. Recognize
C. Measure
D. Prefer

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Measure 

“gorge” means to measure something

7. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the farthest meaning of the given word.

Swerve 

A. Deflect
B. Straighten
C. Lurch
D. Wear

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Straighten

“swerve” means change or cause to change direction abruptly.

8. In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the farthest meaning of the given word. 

eerie

A. Usual
B. Bizarre
C. Uncanny
D. Creepy

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Usual 

“eerie” means strange and frightening.

9. A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

This triggered strong reactions by the BJP leaders

A. Strong reactions were triggered by this by the BJP leaders.
B. The BJP leaders triggered strong reactions by this.
C. Strong reactions were being triggered by this.
D. By the BJP leaders strong reactions were triggered by this.

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Strong reactions were triggered by this by the BJP leaders.

Strong reactions were triggered by this by the BJP leaders.

10. A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech. 

He said, “I have passed the examination.”

A. He said that he had passed the examination.
B. He announced that he has passed the examination.
C. He said that he had to pass the examination.
D. He said that he has passed the examination.

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. He said that he had passed the examination. 

He said that he had passed the examination.


110+ SSC CGL Previous Year Questions Papers PDF – Download Now ( All Shift – Prelims)


Download Important Free PDF

400 Important Chemistry Questions and Answer PDF 400 Important Physics Questions and Answer PDF 400+ Important Biology Questions and Answer PDF
850+ One Word Substitution PDF for SSC CGL 2018 – Download Free Now
Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.